Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című, magyarul és angolul megjelent könyvét.

Az Ipar alagsorából indult hódító útjára 1974-ben Rubik Ernő találmánya. Két emelettel feljebb, csaknem fél évszázad elteltével, a MOME Auditóriumában mesélt az egyetem egykori oktatója, Rubik Ernő A mi kockánk című könyvének nemzetközi premierje kapcsán találmánya világsikerének saját, személyes oldaláról. 

Mondhatni a szülőhelyén, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mutatták be Rubik Ernő A mi kockánk című, magyarul és angolul megjelent könyvét a múlt hét végén. A bemutatón részt vett Áder János köztársasági elnök is, aki a beszédében kiemelte: „Nekünk ez a kocka elsősorban mindig piros, fehér, zöld - a többi szín csak ráadás. Rubik Ernőnek – saját bevallása szerint is – szinte a gyermeke. Nekünk pedig büszkeségre okot adó rokonság: a magyar kreativitás hírnöke. Már nem is csak egy tárgy, hanem végtelen rejtvény, időtlen, inspiráló jelenség, vizuális jel, továbbgondolt forma, önmagán túlmutató szimbólum".

Rubik Ernővel Halmos Ádám, a Libri igazgatója beszélget a bemutatón

Az egyetemet fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely köszöntőjében Rubik Ernő példája nyomán az innovatív gondolatok következetes megvalósítását, és a nemzetközi láthatóságot jelölte meg a mai egyetem előtt álló egyik fontos feladatként.

Rubik Ernővel, a MOME volt oktatójával, a Magyar Tudományos Akadémia tagjával a könyvbemutató alkalmával Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója beszélgetett. Rubik Ernő mesélt a könyv születéséről, a kockáról, kérdésekről és azok megoldásáról, hiszen a Rubik kocka sem más, mint megoldás-variációk egy rejtvényre. Ilyenek pedig vannak, mindig lesznek, s remélhetőleg

mindig lesznek olyanok is, akik ezeket meg is akarják oldani – hangsúlyozta a világhírű designer, aki nem szereti, ha valaki „kirakni” gondolja a kockát, melynek feladványát – mint mondta – annyi más kérdéshez, rejtvényhez, rejtélyhez hasonlóan: megoldani kell.

A könyvbemutatót teljes hosszában megnézheted itt:

A mi kockánk eredeti angol címe Cubed - The Puzzle of Us All by Ernő Rubik, a magyar fordítás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a következő hetekben Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is megjelenik, októberben pedig Kínában, Dél-Koreában, Szlovákiában és Csehországban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Rubik kocka ihlette a Puma új kollekcióját

A Rubik kocka ihlette a Puma új kollekcióját

A Rubik öszeállt a Pumával a Fall 2019-es ruhakollekció megalkotására, a végeredmény pedig önmagáért beszél.

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

„Találj ki engem” – Haniko X Gutai Magda

Herbert Aniko (Haniko) Gutai Magda versei által inspirált alkotásai a Fest;tisztít Galériában.

A high-tech technológia és a kézművesség találkozása

A high-tech technológia és a kézművesség találkozása

Homlokzatdesign a Hard Rock Hotel Budapest épületén, az S39 Hybrid Design tervezésében.

Hirdetés