Fenntarthatóbb és költséghatékonyabb fürdőszobai környezetet teremthet a MOME-s hallgató nemzetközi díjas terve.

Azt már korábban megírtuk, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója, Priskin János elnyerte a legjobb projektért járó tízezer eurós fődíjat tanuló kategóriában a Jumpthegap nemzetközi designversenyen, Barcelonában. Eddig viszont nem sokat tudtunk magáról a győztes ötletről, ám most Priskin megosztotta a titkot az Octogonnal.

MOME, Formatervező Szak, 4. félév
Konzulens: Keszei István

Bár a pályázat témája a „jövő fürdőszobája” Priskin egy mindennapos problémából indult ki: mindenki szeret egy hosszú fürdőt venni egy-egy nehéz nap után. Igen ám, de ezzel sok (forró) vizet használunk el, nem túl költségkímélő módszer egy kis relaxációért. Éppen ezért a hallgató koncepciója egy vízkeringetős rendszeren alapul, beépített vízszűrővel és -tartállyal.

Bőrápolás funkció: bőr szkennelés

„Kutatásokból kiderült azonban, hogy nem a legjobb hatással van bőrünkre, ha sokáig tartózkodunk a zuhany alatt, például kiszárítja a bőrt” – vázolta a további nehézségeket Priskin, aki bőrápolással is foglalkozni kezdett ezért. A bőrápolás egyrészt jelentheti a méreganyagok kivonását a bőrünkből, mint amikor a szaunában vagy a gőzfürdőben tartózkodunk. Ilyenkor a bőr pórusai kitágulnak és a méreganyagok szabad távoznak. Másrészről, köszönhetően a kitágult pórusoknak, ez a legmegfelelőbb alkalom a különböző testápolók használatára.

„Kutatásaim során bukkantam rá olyan bőrápoló termékekre, amelyek mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott bőrápoló hatóanyagokat kínál. Úgy gondoltam, ez a technológia nagyon jól illeszkedik az én koncepciómba, így legvégül ezzel a területtel foglalkoztam.”

A hatóanyagok

A zuhanyzást lineáris, háromfázisú folyamatként képzelte el:

  1. Hagyományos zuhanyzás.
  2. Gőzfürdő funkció. A gőzfürdők jótékony hatásai mind mentális, mind pedig fizikális szempontból ismertek, ezért a teméket ellátta egy, a gőzfürdőhöz hasonló funkcióval is. Ebben a fázisban automatikusan megnő a víz hőmérséklete és a vízsugár átvált vízgőzzé.
  3. Végül az utolsó fázisban, mikor már a bőrünk pórusai kitágultak, következhet a bőrápolás. A zuhanyrózsán található szenzorral „beszkennelhetjük” a bőrünket, így a termék információt kap a bőrünk állapotáról. A kapszulák formájában betöltött bőrápolási tápanyagokból a termék a mesteréges intelligencia segítségével, személyre szabottan állítja össze a számunkra megfelelőbb hatóanyagot, amit szintén a zuhanyrózsán keresztül juttathatunk a testünkre.

A hatóanyagok betöltéseMiért jó? A vízkeringtetős rendszernek köszönhetően addig maradhatunk a zuhany alatt amíg igazán jólesik. A "gőzfürdő" funkcióval egy kis wellnesszt csempészhetünk mindennapjainkba, aminek számos pozitív, egészségmegőrző tulajdonsága van. A beépített bőrápolási metódusnak és az újratölthető kapszuláknak köszönhetően pedig a bőrápolási termékek számát csökkenthetjük a fürdőszobánkban, ezzel pedig a műanyag flakonok gyártását is.

„
Ezzel a termékkel egy sokkal fenntarthatóbb, költséghatékonyabb környezetet teremthetünk a fürdőszobánkban, ráadásul ezek a dolgok nem csak a fizikai, de a mentális frissességünkben is fontos szerepet játszanak” – összegzett a fődíjas tervező.


A látványterv

A Jumpthegap versenyt kétévente rendezik meg a fürdőszobai termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó globális piacvezető spanyol vállalat, a Roca kezdeményezésére, a Barcelona Design Center (BDC) közreműködésével.

A négy döntős között Mayer Simon, szintén MOME-s formatervező szakos hallgató is versenyzett a fődíjért. A díjátadón Udvaros Kitti külgazdasági attasé személyesen gratulált a magyar tehetségeknek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Segítsünk a pingvineknek utazni!

Segítsünk a pingvineknek utazni!

Asszociatív ügyességi játékot készítettek a MOME hallgatói: a papírpingvineket előbb össze kell hajtani, majd utána a lehető legmagasabb tornyot kell építeni belőlük.

A mentális felfrissülés ideális helyszíne

A mentális felfrissülés ideális helyszíne

A sportolás utáni test igényeit szem előtt tartva tervezett formás széket Kovács Alexandra, a MOME Design Intézet hallgatója. Az ülés még belsőépítészeti megoldásokra is reflektál. 

Meghalt az El Al logóját is tervező magyar ajkú grafikus

Meghalt az El Al logóját is tervező magyar ajkú grafikus

A 85 éves korában elhunyt Dan Reisinger tervezte a Teva gyógyszergyár és a Habima színház logóját is.

Hirdetés