Fenntarthatóbb és költséghatékonyabb fürdőszobai környezetet teremthet a MOME-s hallgató nemzetközi díjas terve.

Azt már korábban megírtuk, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója, Priskin János elnyerte a legjobb projektért járó tízezer eurós fődíjat tanuló kategóriában a Jumpthegap nemzetközi designversenyen, Barcelonában. Eddig viszont nem sokat tudtunk magáról a győztes ötletről, ám most Priskin megosztotta a titkot az Octogonnal.

MOME, Formatervező Szak, 4. félév
Konzulens: Keszei István

Bár a pályázat témája a „jövő fürdőszobája” Priskin egy mindennapos problémából indult ki: mindenki szeret egy hosszú fürdőt venni egy-egy nehéz nap után. Igen ám, de ezzel sok (forró) vizet használunk el, nem túl költségkímélő módszer egy kis relaxációért. Éppen ezért a hallgató koncepciója egy vízkeringetős rendszeren alapul, beépített vízszűrővel és -tartállyal.

Bőrápolás funkció: bőr szkennelés

„Kutatásokból kiderült azonban, hogy nem a legjobb hatással van bőrünkre, ha sokáig tartózkodunk a zuhany alatt, például kiszárítja a bőrt” – vázolta a további nehézségeket Priskin, aki bőrápolással is foglalkozni kezdett ezért. A bőrápolás egyrészt jelentheti a méreganyagok kivonását a bőrünkből, mint amikor a szaunában vagy a gőzfürdőben tartózkodunk. Ilyenkor a bőr pórusai kitágulnak és a méreganyagok szabad távoznak. Másrészről, köszönhetően a kitágult pórusoknak, ez a legmegfelelőbb alkalom a különböző testápolók használatára.

„Kutatásaim során bukkantam rá olyan bőrápoló termékekre, amelyek mesterséges intelligencia segítségével személyre szabott bőrápoló hatóanyagokat kínál. Úgy gondoltam, ez a technológia nagyon jól illeszkedik az én koncepciómba, így legvégül ezzel a területtel foglalkoztam.”

A hatóanyagok

A zuhanyzást lineáris, háromfázisú folyamatként képzelte el:

  1. Hagyományos zuhanyzás.
  2. Gőzfürdő funkció. A gőzfürdők jótékony hatásai mind mentális, mind pedig fizikális szempontból ismertek, ezért a teméket ellátta egy, a gőzfürdőhöz hasonló funkcióval is. Ebben a fázisban automatikusan megnő a víz hőmérséklete és a vízsugár átvált vízgőzzé.
  3. Végül az utolsó fázisban, mikor már a bőrünk pórusai kitágultak, következhet a bőrápolás. A zuhanyrózsán található szenzorral „beszkennelhetjük” a bőrünket, így a termék információt kap a bőrünk állapotáról. A kapszulák formájában betöltött bőrápolási tápanyagokból a termék a mesteréges intelligencia segítségével, személyre szabottan állítja össze a számunkra megfelelőbb hatóanyagot, amit szintén a zuhanyrózsán keresztül juttathatunk a testünkre.

A hatóanyagok betöltéseMiért jó? A vízkeringtetős rendszernek köszönhetően addig maradhatunk a zuhany alatt amíg igazán jólesik. A "gőzfürdő" funkcióval egy kis wellnesszt csempészhetünk mindennapjainkba, aminek számos pozitív, egészségmegőrző tulajdonsága van. A beépített bőrápolási metódusnak és az újratölthető kapszuláknak köszönhetően pedig a bőrápolási termékek számát csökkenthetjük a fürdőszobánkban, ezzel pedig a műanyag flakonok gyártását is.

„
Ezzel a termékkel egy sokkal fenntarthatóbb, költséghatékonyabb környezetet teremthetünk a fürdőszobánkban, ráadásul ezek a dolgok nem csak a fizikai, de a mentális frissességünkben is fontos szerepet játszanak” – összegzett a fődíjas tervező.


A látványterv

A Jumpthegap versenyt kétévente rendezik meg a fürdőszobai termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó globális piacvezető spanyol vállalat, a Roca kezdeményezésére, a Barcelona Design Center (BDC) közreműködésével.

A négy döntős között Mayer Simon, szintén MOME-s formatervező szakos hallgató is versenyzett a fődíjért. A díjátadón Udvaros Kitti külgazdasági attasé személyesen gratulált a magyar tehetségeknek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bemutatták a diplomakollekcióikat a MOME Textiltervező Tanszékének frissen végzett hallgatói

Bemutatták a diplomakollekcióikat a MOME Textiltervező Tanszékének frissen végzett hallgatói

A diploma divatbemutatójának főtámogatója 2019-ben a Mercedes-Benz.

Megalakult a Kreatívipari Kerekasztal

Megalakult a Kreatívipari Kerekasztal

A szervezet az év végére elkészíti Magyarország kreatívipari stratégiáját.

A Mercedesnél prezentáltak a MOME-s hallgatók

A Mercedesnél prezentáltak a MOME-s hallgatók

A Formatervező Tanszék járműtervező hallgatói sikert arattak Stuttgartban. 

Hirdetés