Az Alessi 100 Values Collection a cég értékeit bemutatva gondolja újra legismertebb Alessandro Mendini, Ettore Sottsass, Philippe Starck által tervezett designjait.

Az Alessi 12 új kollekcióval ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az Alessi 100 Values Collection sorozatban Alessandro Mendini, Ettore Sottsass, Philippe Starck ikonikus darabjainak újragondolt, special edition változatai is megtalálhatók. 

Ettore Sottsass 1980-as években tervezett Twergi designjának újragondolt darabjai az Industrial Craftmanship sorozatban

Philippe Starck tintahal ihletésű Juicy Salif facsarója, Alessandro Mendini antropomorf dugóhúzója vagy Michael Graves madárkás vízforralója révén az olasz Alessi márkanév a humoros, egyedi design szinonimájává vált, amelyek színes részletekkel, játékos formákat ötvözi főként rozsdamentes acélból készül használati tárgyait. 

Az olasz családi vállalkozás 1921-es alapítása óta leggyakrabban használt anyaga az acél volt, ám amikor Alberto Alessi, a család harmadik generációjának tagja 1970-ben belépett a sikeres cégbe, hiányolta a színes, kreatív részleteket a jó minőségben gyártott termékekről.

„1970-ben az Alessi kissé szürke volt. Minden fémből készült, és a gyár autóolajszagú volt. Fiatal voltam és reményekkel teli, a tervem pedig az volt, hogy egy kis lazaságot vigyek a formatervekbe”

– nyilatkozta Alberto Alessi, aki az esztétikai minőség javítására felkért egy sor tervezőt, és meghatározta az irányt, amivel az Alessi az elkövetkező években – és az azóta eltelt ötven évben is – Olaszország egyik legismertebb designmárkájává válhatott.

Idén Alberto Alessi egy egészéves projekttel ünnepli a családi cég fennállásának századik évfordulóját, amely során nemcsak azoknak a tervezőknek adózik tisztelettel, akikkel az évek során együtt dolgozott, hanem azoknak az értékeknek is, amelyek ez idő alatt formálták a vállalatot. Az elkövetkező egy év során, minden hónapban egy új sorozatot mutatnak be, melyekhez vagy egy korábban nem megvalósult tervre vagy egy Alessi klasszikus új változatára épül.

Andrea Branzi sörösüveg nyitója, Kuno Prey és a Bortolani Becchelli Associati képkerete

Az ünnepi év első projektjének címe Industrial Craftsmanship (ipari kézművesség), ami Ettore Sottsass 1980-as években tervezett Twergi sorozatának designjára épül, most pedig új színekben és némileg módosult, ugyanakkor egyértelműen felismerhető alakban lesz elérhető. Sottsass ikonikus színes, lekicsinyített totemszerű tárgyait a helyi fafeldolgozó hagyományok ihlették, ezekből alakított ki olyan hétköznapi tárgyakat, mint dugóhúzót és borsőrlőt. Az első, májusi sorozatban szintén megtalálhatók Bortolani Becchelli Associati, Kuno Prey és Andrea Branzi fából készült képkeretei és dugóhúzói.  

Az Alessi 100 jubileumi év Values Collection nevű sorozatainak témái között szerepel a művészet (Mendini pöttyös vázáival), a kutatás és a költészet, valamint olyan témák, mint a paradoxon, amikben korábban nem megvalósult tervekkel találkozhatunk.


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Alessi értékeit és ikonikus designjait bemutató új kollekcióval ünnepli 100. születésnapját

Az Alessi értékeit és ikonikus designjait bemutató új kollekcióval ünnepli 100. születésnapját

Az Alessi 100 Values Collection a cég értékeit bemutatva gondolja újra legismertebb Alessandro Mendini, Ettore Sottsass, Philippe Starck által tervezett designjait.

Ilyen a topdesigner karanténja
  • 2020-04-09 18:00
  • Deco

Ilyen a topdesigner karanténja

Mindig érdekes egy belsőépítész lakása. Pláne most, pláne Varró Zoltáné.

Elhunyt Luigi Feltrin, az Arper bútorcég alapítója

Elhunyt Luigi Feltrin, az Arper bútorcég alapítója

A 85 éves designer a koronavírus áldozata lett.  

Hirdetés