Hirdetés
  • 2021-09-07 09:00
  • Deco

Bravúros bővítés

Az 1920-as években, eredetileg nyaralónak épült ház bővítését már korábban fontolgatták a tulajdonosai, mígnem a cseperedő gyerekek miatt egy ponton már nem halogathatták tovább. 

Egy elhelyezhetetlen konyhaasztallal indult a ház bővítésének gondolata – persze a gyerekek is cseperedtek és bár egy ideig lehetett bővítgetni a szeretett villát, végül elkerülhetetlenné vált a nagy lépés, ami az átalakítás mellett hozzáépítést is jelentett.

Az 1920-as években, eredetileg nyaralónak épült házat korábban már elkezdték bővíteni jelenlegi tulajdonosai. Noha beosztása, térkialakítása nem volt minden szempontból ideális, számos olyan apró finomsággal rendelkezett, amikhez ragaszkodtak. Idővel az adott struktúrában már nem lehetett bővíteni az épületet, ezért komolyabb változásokra volt szükség.

A két házrész közötti napfényes átjárót két oldalán növényekkel teli patiók szegélyezik. A későbbi bővítményeitől megtisztított eredeti tömb mögött szinte rejtve marad az új épület, ami építészetileg tudatosan elkülönül a korábbi háztól, és visszafogottságában is saját identitást kapott.

A tulajdonosok határozott elképzeléseikkel Gőz Dorottyát és Chehadé Abdel Rahimot keresték meg.A meglévő részhez egy teljesen új toldalékot csatoltak, amelyben maximálisan érvényesülnek a megrendelői igények: átlátható, tág és világos terek jöttek létre, amiket minden irányból, még fölülről is átjár a természetes fény, emellett közvetlen kertkapcsolatot hoztak létre. A két házrész belső térképzése harmonikus, a kapcsolatot egy üvegfalas lépcső teremti meg, két oldalán növényekkel teli patiókkal. Szintén a megrendelők kérése volt, hogy a két tömb között szinteltolás alakuljon ki, és ne legyenek egybefüggő, nagyobb lépcsőzések.

A megrendelők kérésére a tervezők kerülték a nagyobb lépcsőzéseket, így az étkezőből csak néhány lépcsőfok vezet le az új, modern nappaliba.

A különböző, funkcionálisan jól elváló házrészek között kialakított, kényelmes ritmusú lépcsőházzal egy nyitott kapcsolódás alakulhatott ki, ahonnan lényegében mindent könnyedén elérhető.A nappali terében található egyedi tervezésű könyvespolccal szemben még egy kellemes olvasósarkot is ki tudtak alakítani csodás kilátással a kertre.

Nem volt egyszerű hasznos falfelületeket találni a tulajdonosok kortárs műgyűjteménye és könyvtára számára a belső terek nagyvonalú nyitottsága miatt. Buday Zsolt belsőépítészeti vezető tervező és csapata igyekezett minden teret kihasználni, így például a beépített könyvespolcok helyenként titkos ajtóként is megnyílnak, hogy bejárást biztosítsanak a vendégszobába, és körbejárható, függesztett kandalló került a nappaliba.

A konyhában az egész házra jellemző visszafogott színhasználat dominál, amit az egyedi tervezésű konyhasziget feletti polcrendszer és a bútorlábak finoman ipari jellege tesz mozgalmassá.A régi házrész központi tere a konyhával egybenyitott étkező, innen juthatunk az új szárny nappalijába. A ház bővítése révén az étkezőben kényelmesen elfér az impozáns, nyolcszemélyes asztal és a kárpitozott karosszékek.

Összességében visszafogottság jellemzi az enteriőröket: a gyerekek birodalmán kívül nem találni élénk színeket, inkább mindenütt időtálló design jelenik meg. Zömmel a fehér és a natúr fa dominál, helyenként fehérített tölgy hajópadlóval és karakteres, antracit lakatos szerkezetekkel. Ez a semleges háttér jól kiemeli a falakon elhelyezett festményeket, szobrokat és más berendezési, dekorációs tárgyakat, amiktől igazán személyessé és otthonossá válnak a helyiségek. A gyerekek színpompás, játékos design darabokkal berendezett birodalmának – amihez saját gardrób is tartozik – középpontját a közös nappali képezi, de a később szétválasztható térben két háló és egy tanulósarok is helyet kapott.

A gyerekek birodalmának középpontja a számukra kialakított nappali, az innen nyíló, tapétával borított, rejtett ajtó egy tágas és világos gardróbhelyiségbe vezet.

A tágas gyerekszobában a szürke-fehér színhasználatot finoman egészítik ki a színes, játékos részletek és a természetes anyagokból készült különleges moduláris bútorok, amiket az azonos kollekcióból származó szőnyegekkel együtt kedvükre tologathatnak a gyerekek.Mindkét gyerek számára külön kis zugot alakítottak ki, a helyiséget pedig úgy tervezték meg, hogy idővel könnyen kettéválasztható legyen.

Higgadt tónusok és barátságos fafelületek jellemzik a szülők számra kialakított helyiségeket. A belső terek tervezésénél helyenként az egyes műalkotások adták meg a térszervezés alapját.

A szülők hálószobájához kapcsolódó nappali, bár szerényebb belmagasságú és méretű, ugyanazt a kifinomult, modern eleganciát hozza, mint a lakás többi helyisége.

A szülői hálószobába egy diszkrét tolóajtón keresztül juthatunk be. Az ágy mögötti falszakasz fa falpanelje és az antik csillár egyedi hangulatot kölcsönöz a térnek, míg a szürke és fehér textilek nyugalmat árasztanak.A régi házrész emelete a szülők birodalma. A fürdőszobának a hajópadlónak, a szabadonálló kádnak és a hatalmas ablakoknak köszönhetően szobaszerű jellege lett, ahol sokáig lehet időzni.

 

Tervező: Gőz Dorottya, Chehadé Abdel Rahim, Amoeba Group
Belsőépítészet: Buday Zsolt vezető tervező, Németh Zsófia, Bódy Szilvia; The Alchemists
Enteriőr stylist: Bodrogi Fanni

 

A cikk az Octogon Deco 2021/3. lapszámában jelent meg.


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Három család, sok gyerek és egy háromszintes villa átalakítása
  • 2021-02-07 15:00
  • Deco

Három család, sok gyerek és egy háromszintes villa átalakítása

Így lett egy 1930-ban épült villából háromlakásos társasház Prágában.

Épülhet a zéró emissziós innovációs központ Budán

Épülhet a zéró emissziós innovációs központ Budán

Drasztikusan átalakul a Petőfi híd budai hídfőjének látképe.

Grafikusok, fotósok textilművészek közös online kiállítása

Grafikusok, fotósok textilművészek közös online kiállítása

Online kiállítással jelentkezik a MAOE Iparművészeti Tagozata.

Hirdetés