Bara Akos Daniel Architects and Design Studio tervezésében.

Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme A minimalizmus esztétikája az OCTOGON Deco 2022/1-es lapszámából.
 


Különleges hellyel gazdagodott Budapest gasztrotérképe a tavaly decemberben megnyílt YAMA Budapesttel, ami legalább annyira ázsiai fúziós konyhájú fine dining étterem, mint egy különleges koktélokat kínáló bár. A hely belsőépítészeti nyelve pedig egyszerre sugall letisztultságot, magas minőséget, kellő lazaságot és a részletek tökéletes harmóniáját. Az Október 6. utca 9. szám alatt álló, 1876-ban Kallina Mór tervei alapján megépült klasszicista bérház földszintjén nyílt meg tavaly év végén az Endrődi Péter chef szakmai irányításával útjára indított YAMA Budapest.

 


Az étterem sokat utazott tulajdonosai egy olyan helyet képzeltek el, ahol a fine dining élmény oldottabb, lazább hangulattal párosul. Bara Ákost és stúdióját kérték fel a belsőépítészeti koncepció és a tervek megalkotására, akik első lépésként lecsupaszították a klasszicista jegyekkel bíró teret, eltűntették a korábban karakteresen megjelenő gépészetet, és egy kellemesen zen, minimalista, japán hangulatú teret alakítottak ki. Fontos szempont volt, hogy a berendezés egyaránt szolgálja az étterem- és a bárfunkciót – ez nemcsak az alaprajzot, de a designt, a bútorozást és a világítást is meghatározta.
 

 


A nyolc méter hosszú bárpultot az utcafronttal párhuzamosan, a tér hátsó traktusába helyezték, kialakítottak rajta két sushi- és két koktél állást – melyeknél a vendégek végigkövethetik a rendkívül látványos tányérok és koktélok elkészülésének fázisait – míg a vendégtér az utcai fronthoz közelebb került, jobb oldalon egy finom szinteltolással megmozgatva. Az enteriőr karakteres, sötét színét és egyenes vonalait a tervezők finom játékossággal lágyították. Ez érezhető a hely leglátványosabb elemén is, a pult fölött elhelyezett felhőformájú installáción is, aminek formaterveit Bara Ákos és csapata készítették.

A csőraszterekből kialakított installáció megfelelő szögből nézve kiadja az étterem nevét, és a LED szalagoknak köszönhetően különböző fényeffektekre is képes.


Ehhez, az egyedi „csillárhoz” kapcsolódik a szintén rudakból szerkesztett polcrendszer is. A falak és a padlóburkolat színéhez hasonlóan, a bútorok is fekete pácot és kárpitot kaptak, csupán egy-két helyen jelenik meg amerikai dió felület, ami a látványos zöld bonsaiokhoz hasonlóan üdítő színfoltot képez.

 

Az anyaghasználatot illetően, a tervezők egyértelműen a kevesebb több elvét követték: a sötétre pácolt fa, és a réz részletek mellett, karakteres elem a márványhatású padló- és falburkolat, ami különböző formákra vágva jelenik meg. Ezeket olyan finom részletek egészítik ki, mint a pult elejére helyezett átvilágítható, vékony kőburkolat, a rézkeretes megvilágított tükrök, az egyedi tervezésű világítótestek, vagy akár a kő tányérok és a kincugi jegyében készült, aranyszínű, Y-formájú repedéssel díszített kávéscsészék.
 

 

Tervező: Bara Ákos, B.A.D. Bara Akos Daniel Architects and Design Studio
Generálkivitelező: Market Építő Zrt.

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A minimalizmus esztétikája
  • 2022-04-27 09:00
  • Deco

A minimalizmus esztétikája

YAMA Budapest étterem a Bara Akos Daniel Architects and Design Studio tervezésében.

A METU hallgatói letesztelték az új hirdetési felületet

A METU hallgatói letesztelték az új hirdetési felületet

A LuxRoll újítást hoz a vizuális megjelenítés területén, a cég pályázatot írt ki az egyetem diákjainak.

A barna zónákat fejlesztené, és bevonná a civileket Budapest új főépítésze

A barna zónákat fejlesztené, és bevonná a civileket Budapest új főépítésze

Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész beszélgetett a MÉSZ székházában.

Hirdetés