Hirdetés
  • 2022-05-17 11:00
  • Deco

Bauhaus adaptáció

A csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása.

Egy zugligeti, 1930-as években épült, háromszintes villa újult meg kívül-belül, melynek belsőépítészeti kialakítása során elsődleges szempont volt a korszak stílusjegyeinek mai kontextusba helyezése. Cikkünk az OCTOGON Deco 2022/2-es lapszámából.
 


Három év munkájának eredménye a csendes, zöldövezeti környezetben található Bauhaus-jellegű épület átalakítása és felújítása, aminek során néhány, az 1960-as években készült hozzáépítéstől is meg kellett szabadítani a házat. A belsőépítész tervezők, Ottlik György, Cserny Katalin és Szentpéteri András számára is komoly fejtörést okozott az elmúlt évtizedek megörökölt építészeti hagyatéka. Részben ezért, részben pedig az új igények miatt, a ház alaprajzát megváltoztatták, a belső válaszfalakat szinte teljesen elbontották.

Bár igyekeztek maximális alázattal és tisztelettel minden, a korra jellemző építészeti elemet megtartani, és ezeknek megfelelő hangsúlyt adni, mivel az épületről nem maradtak fenn eredeti fotók, a tervezést komoly stílustörténeti kutatómunka előzte meg. Küllemét tekintve a homlokzat kialakítása, az antracit, fém nyílászárók, a teraszok állítható, lamellás árnyékolói, a teraszkorlátok, előtetők és burkolatok mind a legkorszerűbb technológiát hordozzák, a gyanútlan szemlélődő mégis azt érezheti, hogy a ház érintetlenül, eredeti állapotban maradt fenn a Bauhaus éveiből. Az autentikusság érzése fokozódik a három szintes ház belső tereiben.
 


Az épület földszintjén kapott helyet a karakteres és látványos fogadótér, amelynek fekete-fehér – ismét csak a Bauhausra utaló – burkolatait olyan berendezési tárgyakkal ellenpontozta a tervező, mint Wittmann tűzpiros, bőrpadja, ami egy faborítású fülkébe építve kapott helyet. Ebből a térből nyílik a vendég mosdó, valamint egy vendégszoba, a hozzá tartozó fürdőszobával. Szintén a földszinten található a háztartási- és gépészeti helyiség, a bortrezor és egy klimatizált kamra is.

Az első emeletre kerültek a közösségi terek, a konyha, a nappali-étkező, valamint a dolgozószoba, a másodikon pedig az intim zónák, a szülők lakrésze és a gyerekszoba található. Különösen nagy gondot fordítottak a részletekre és a csomópontokra a tervezők. Emellett a Bauhausra jellemző stílusjegyek a ház minden részletében tetten érhetők: a lépcsőház vörös színű linóleumától, a visszatérő „tomatenrot” piroson át, az olyan ikonikus bútorokig, mint Breuer Marcel vagy Ludwig Mies van der Rohe székei.
 

Alapterület: 283 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

Tervezők: Ottlik György, Cserny Katalin, Szentpéteri András

 

 

 Még több fotó a galériában!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A Bauhaustól a Harvardig

A Bauhaustól a Harvardig

50 éve hunyt el Walter Gropius.

Nívódíjat kapott az egykori zugligeti lóvasút-végállomás

Nívódíjat kapott az egykori zugligeti lóvasút-végállomás

Műemlék-helyreállítás kategóriában nyert az épület.

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

Végiglapozhatjuk Paul Klee jegyzetfüzeteit

A Zentrum Paul Klee ingyen elérhetővé tette a svájci grafikus 3900 oldalnyi jegyzetinek jelentős részét. Klee ezen jegyzetek alapján tanított a Bauhaus-iskolában az 1920-as években.
Hirdetés