Gazdagon üvegezett házat tervezett a dán építész stúdiója.

Szokatlan, de látványos megoldással „zárta le” projektjét a dán Sigurd Larsen építészstúdiója. A 2010-ben alapított, berlini székhelyű iroda többek között Németországban, Ausztriában és Dániában bonyolít le házépítési projekteket, tervez hotelszoba enteriőrt. Az Uckermarkban felépített, Das Glashaus névre keresztelt víkendháznak nemcsak az ablakai és tolóajtajai, hanem a nyeregtető teljes nyugati oldala is üvegezett. A megrendelő család és barátaik a hullámzó táj, a közeli erdő és egy tó festői kilátásában gyönyörködhetnek.

 

 

Az üvegfelületek nagy számának köszönhetően a természettel is szoros kapcsolatba kerül a bent tartózkodó. A Das Glashaus fa tetőszerkezetét úgy tervezték meg a Sigurd Larsen mérnökei, hogy a naplementét és a nyugaton elterülő, zöld völgyet a víztiszta üvegen át csodálhassák a látogatók, míg a keleti oldalon lévő polikarbonát fedés a nap különböző állásai nyomán izgalmas, drámai fényjátékával, vibráló árnyalataival nyűgöz le.

 

 

A tervezés szándékosan integrálja a környezetet a házba: a szobák a nagyméretű, védett teraszra nyílnak, és mindegyikből látható a táj egy kisebb-nagyobb szelete. A kert felőli homlokzat számtalan nyílásának köszönhetően az év melegebb hónapjaiban a ház külső és belső terei könnyedén összenyithatók, amitől a beltér egybeolvadni látszik a kerttel. Amikor az összes tolóajtó nyitva van, nem is önálló szobáknak, hanem a veranda beugróinak tűnhetnek ezek a helyiségek.

 

 

A homlokzat közvetlen közelében elhelyezett ágyak és a zuhanyzó nemcsak bentről, de közvetlenül a tornácról is elérhetők. A lépcsőház és a konyha betontömbje zárja le a nappali teret, tömörsége ellenpontozza a nyaraló fő életterének könnyedségét. A szél és a korai napfény elől védelmet adó, intimitást segítő, íves kőfal kelet felé belesimul a szerkezetbe. A beltér meleg fa anyagának köszönhetően az épület télen is pazar kilátással bíró, bensőséges menedéket nyújt lakóinak.

 

 

Az északkelet-németországi tájban álló, természetes fénnyel elárasztott Das Glashaus skandináv egyszerűségében, könnyű faszerkezetének játékos árnyai között könnyű kikapcsolódni. A számos üvegfelületen és a látványos üvegtetőn keresztül pedig nemcsak nappal, de nyári éjszakákon is lenyűgöző kilátás tárul a bent tartózkodók elé. A természet körülöleli, beköltözik és együtt él ezzel a letisztult, egyedi épülettel.

 

 

Sigurd Larsen | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üvegfedél alatt

Üvegfedél alatt

Gazdagon üvegezett házat tervezett a dán építész stúdiója.

Márciusban új művészeti múzeum nyílik Bécsben

Márciusban új művészeti múzeum nyílik Bécsben

Az Albertina Modern múzeumot Hans Peter Haselteiner iparmágnás 57 millió euróval támogatta.

Boldog Valentin-napot! Akkor is, ha még a macskád is utál

Boldog Valentin-napot! Akkor is, ha még a macskád is utál

Puskás Marcell új design-performansza görbe tükröt tart a Valentin-napnak. Meg általában 2020-nak.

Hirdetés