Hirdetés

Mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma.

Hirdetés

A karantén feloldásával benépesültek Amszterdam terei, ezzel pedig megnőtt azoknak a száma is, akik úgy gondolják, helyes dolog az utcán végezni a kis dolgukat. Érzékelvén a problémát, a holland hatóságok felkérték az Urban Senses nevű céget, hogy telepítsen nyolc, kendernövénnyel beültetett nyilvános vizeldét a város különböző pontjain.

A növényládához hasonlító, újrahasznosított műanyagból készült GreenPee üzenetet küld, amennyiben a tartály már majdnem megtelt, a kiürítés után a vizelet és a kenderrost keveréke organikus műtrágyaként használható a városi parkok gondozására. Az amszterdami városi tanács először 2018-ban kezdte el alkalmazni a GreenPee-t, akkor négy vizeldét helyeztek el az utcán.

Az elemzések szerint a zöld toalettnek köszönhetően mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma, így az elöljárók célja, hogy minél több helyen jelenjen meg a városban a GreenPee. 

Nagy előnye, hogy a hagyományos piszoárokkal ellentétben nem kell vizet használni az öblítéshez, amellyel rengeteg vizet meg lehet spórolni. Amellett, hogy esztétikusan néznek ki, a zöld piszoárok rovarok mikroökoszisztémájaként is szolgálnak, méheket vonzanak a városba és nem utolsó sorban tisztítják a levegőt.

Forrás: GreenPee
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Egy kísérleti projekt keretében először kerülnek színes virágok nemcsak a megálló hátuljára, de a tetejére is.

A magyar sport új otthonai

A magyar sport új otthonai

Nem csak stadionok épültek az elmúlt években.

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

Az öltözék-kiegészítő, amely az emberi test anatómiáját és formáit veszi alapul

A már-már ékszerként funkcionáló tárgyak fókuszában a tárgy és a test érdekes, szokatlan kapcsolata áll.

Hirdetés