Az első lakással járó élmény még akkor is felülírhatatlan, ha egy csúsztatott zsalus házra esik a választás. 

Az első lakással járó élmény még akkor is felülírhatatlan, ha egy csúsztatott zsalus házra esik a választás. Szakértői segítséggel, kreativitással a fiatal pár stílusos otthont alakított ki benne magának.

Fotó © Polgárdi Ákos

Az 1970-es és ’80-as évek Budapestjére nem volt jellemző az okos várostervezés. A nagypolgári lakásokat minigarzonokra osztották és a város szélén lakótelepeket húztak fel előre gyártott betonpanelekből. Ugyanakkor legrosszabbul mégis a belvárosi foghíjtelkek jártak. Egy ilyen, az 1970-es években lezajlott foghíjtelek-beépítés következménye a Fazekas utcai hatalmas háztömb is. A lakásokat vasbeton tartószerkezet és még vékonyabb válaszfalak határolják – ráadásul a hő- és a hangszigetelés is hagy némi kívánnivalót maga után. Ilyen állapotok fogadták a BME-ről frissen kikerülő belsőépítészt, Csaba Zitát, aki barátai első közös lakását tervezte újra. 

Fotó © Polgárdi Ákos

A ház hatodik, legfelső emeletén található lakással kapcsolatban a tulajdonosok egyetlen kérése az volt, hogy a főző szenvedélyüknek teret adó konyha legyen a főszereplő. Mivel a vasbeton tartófalak gyakorlatilag semmilyen alaprajzi változtatást nem engedtek meg, így a már meglévő kereteket megtartva kellett újragondolni a helyiségek elosztását. A speciális kívánság miatt a konyha kikerült az udvar felé néző aprócska helyiségből és elfoglalta az utcai fronton kialakított nappali nagy részét. Ennek a változtatásnak köszönhetően a konyha korábbi helyére bekerülhetett egy nagyobb méretű fürdőszoba. 

Asztalos készítette el a nappalival egy légtérben kialakított amerikai konyhát a belsőépítész tervei alapján úgy, hogy a beépített elemek harmonizáljanak az épület ipari jellegével. E stílusválasztásnak azonban praktikus okai is voltak, ugyanis a vasbeton szerkezet nem tette lehetővé, hogy a szükséges új vezetékeket és csöveket a falban vezessék el. Így születtek meg azok a játékos megoldások, mint a kanyargó, színes textilkábelek vagy a csupaszon hagyott szagelszívó cső. Már-már minimalista stílust kapott a konyhánál visszafogottabb, többi helyiség, amikben a praktikusabb helykihasználás érdekében a legtöbb bútor szintén Csaba Zita tervei alapján született meg. A hálószobát gyakorlatilag kitölti az ide tervezett ágy, ahol az éjjeliszekrényt az ágykeret párkánya váltotta ki, míg ágyneműtartóként mély fiókok funkcionálnak. 

A belsőépítész kreativitását igénylő projekt végül remek technikai megoldásokkal valósult meg és frappáns, fiatalos stílusválasztást eredményezett. A belső tér élhető, szerethető otthona lett a fiatal párnak.

Szöveg: Mező Viola
Fotó: Polgárdi Ákos
Tervezés: Csaba Zita

A cikk az OCTOGON Deco 2017/2 lapszámában jelent meg. 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

141

141 - 2018/1

Abrantes új vásárépülete, Villa Hûvösvölgy határán, Hubertus-kápolna Göbös-majorban, Ibis Styles, Skanska HQ Budapest

140

140 - 2017/8

Yada Toshio, Családi ház Budán, Konténerház, Dzsúdó csarnok Cegléden, Új fogadóépület a Graphisoft Parkban, Néprajzi Múzeum 

139

139 - 2017/7

Vendégház Kisdörgicsén, Palatinus, Bikás park, zugligeti lóvasút végállomás, Corvinus Kollégium

Kiterjesztett open-office

Kiterjesztett open-office

Színek, ízek, illatok a remízben.

Design határok nélkül

Design határok nélkül

Interjú a londoni Design Múzeum igazgatóival.

Hirdetés