Az első lakással járó élmény még akkor is felülírhatatlan, ha egy csúsztatott zsalus házra esik a választás. 

Az első lakással járó élmény még akkor is felülírhatatlan, ha egy csúsztatott zsalus házra esik a választás. Szakértői segítséggel, kreativitással a fiatal pár stílusos otthont alakított ki benne magának.

Fotó © Polgárdi Ákos

Az 1970-es és ’80-as évek Budapestjére nem volt jellemző az okos várostervezés. A nagypolgári lakásokat minigarzonokra osztották és a város szélén lakótelepeket húztak fel előre gyártott betonpanelekből. Ugyanakkor legrosszabbul mégis a belvárosi foghíjtelkek jártak. Egy ilyen, az 1970-es években lezajlott foghíjtelek-beépítés következménye a Fazekas utcai hatalmas háztömb is. A lakásokat vasbeton tartószerkezet és még vékonyabb válaszfalak határolják – ráadásul a hő- és a hangszigetelés is hagy némi kívánnivalót maga után. Ilyen állapotok fogadták a BME-ről frissen kikerülő belsőépítészt, Csaba Zitát, aki barátai első közös lakását tervezte újra. 

Fotó © Polgárdi Ákos

A ház hatodik, legfelső emeletén található lakással kapcsolatban a tulajdonosok egyetlen kérése az volt, hogy a főző szenvedélyüknek teret adó konyha legyen a főszereplő. Mivel a vasbeton tartófalak gyakorlatilag semmilyen alaprajzi változtatást nem engedtek meg, így a már meglévő kereteket megtartva kellett újragondolni a helyiségek elosztását. A speciális kívánság miatt a konyha kikerült az udvar felé néző aprócska helyiségből és elfoglalta az utcai fronton kialakított nappali nagy részét. Ennek a változtatásnak köszönhetően a konyha korábbi helyére bekerülhetett egy nagyobb méretű fürdőszoba. 

Asztalos készítette el a nappalival egy légtérben kialakított amerikai konyhát a belsőépítész tervei alapján úgy, hogy a beépített elemek harmonizáljanak az épület ipari jellegével. E stílusválasztásnak azonban praktikus okai is voltak, ugyanis a vasbeton szerkezet nem tette lehetővé, hogy a szükséges új vezetékeket és csöveket a falban vezessék el. Így születtek meg azok a játékos megoldások, mint a kanyargó, színes textilkábelek vagy a csupaszon hagyott szagelszívó cső. Már-már minimalista stílust kapott a konyhánál visszafogottabb, többi helyiség, amikben a praktikusabb helykihasználás érdekében a legtöbb bútor szintén Csaba Zita tervei alapján született meg. A hálószobát gyakorlatilag kitölti az ide tervezett ágy, ahol az éjjeliszekrényt az ágykeret párkánya váltotta ki, míg ágyneműtartóként mély fiókok funkcionálnak. 

A belsőépítész kreativitását igénylő projekt végül remek technikai megoldásokkal valósult meg és frappáns, fiatalos stílusválasztást eredményezett. A belső tér élhető, szerethető otthona lett a fiatal párnak.

Szöveg: Mező Viola
Fotó: Polgárdi Ákos
Tervezés: Csaba Zita

A cikk az OCTOGON Deco 2017/2 lapszámában jelent meg. 




Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

145

145 - 2018/5

Chad Oppenheim-interjú, társasházból élhető családi ház Pasaréten, református templom Újpalotán, a Budapesti Német Iskola bővítése, kastélydombi Luther-kápolna, Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen, megújult a Szombathelyi Haladás Sportkomplexum.

144

144 - 2018/4

Üvegfalakkal a Gorafe sivatagban, későmodern villa új élete, Láng művelődési ház, kilátó a velencei Bence-hegyen, au új Diósgyőri Stadion épületéről.

Hirdetés