Hirdetés

Két nagyon erős külföldi projekttel nyit az Octogon utolsó 2019-es száma: a Dundee Design Museumot Kengo Kuma, a bordeaux-i MÉCA épületét Bjarke Ingels irodája tervezte. Rögtön utánuk mindannyiunk vágya következik: egy négyévszakos nyaraló a Balaton északi partján, a Reload Építészstúdiótól. Körbenéztünk a BudaPart első két átadott lakóépületénél (Vikár & Lukács Építész Stúdió), és az ózdi Újváros Téri Általános Iskola tornacsarnokában (Csontos Györgyi DLA, Mixa Stúdió), a Gyarmati Dezső Uszodában (Plant-Atelier Péter Kis), és még ezzel sem ért véget a sportvonal, mert bejártuk az Illovszky Rudolf Stadiont (Vasas, BIM Design), illetve a szegedi Szent Gellért Fórumot is.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

TÖLTSD LE A TELJES LAPSZÁMOT ITT!

KÜLFÖLD

 • Vadas József: Hullámzó sziklaszirt – A Dundee Design Museum – Kengo Kuma and Associates
 • Gyöngy Orsolya: Épület lendületben – A MÉCA épülete Bordeaux-ban – Bjarke Ingels Group

VILLA

 • Molnár Szilvia: Lebegés – Nyaralóépület a Balatonnál – Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA (Reload Építészstúdió)

ITTHON

 • Csatlós Hanna: Napimádó lakóházak – Átadás után a BudaPart első két lakóépülete – Vikár András DLA, Lukács István (Vikár & Lukács Építész Stúdió)
 • Martinkó József: Telepi Srácok – Az ózdi Újváros Téri Általános Iskola tornacsarnoka – Csontos Györgyi DLA
 • Bán Dávid: Úszóverseny kalapban – Átadták a Gyarmati Dezső Uszodát – Plant-Atelier Péter Kis, Tecton
 • Ujlaky-Gazdag István: Keresztlécek – Stadion kápolnával Szegeden – Vision Építésziroda, BORD Építész Stúdió

KKK

 • Mélyi József: Firmamentum és taktus – Farkas Anna firmamentuma
 • Botzheim Bálint: „East-Manhattan” – Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete 1861-1945
 • Molnár Szilvia: A mester köszöntése – Építészettörténeti írások Guzsik Tamás emlékére
 • Molnár Szilvia: Hello Steel! – Pavilon a belvárosi Vörösmarty-emlékműnek – Hello Wood

IRODA

 • Vakli Tünde: Számok bűvöletében – A WorldQuant Iroda második üteme – Minusplus

ILLOVSZKY RUDOLF STADION (VASAS SC MELLÉKLET)

 • Martinkó József: Vörös és kék, véna és artéria – Az Illovszky Rudolf Stadion új épülete Angyalföldön – Kelemen Csaba (BIM Design)
 • Hegyi Iván: A Váci út és Lehel út között
 • Bán Dávid: Stadion családi léptékben


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Octogon 165

165 - 2021/1

Megjelent az OCTOGON magazin idei első, immár hagyományosan műemlékes lapszáma. Címlapon az Irányi Palota felújítása, belül sok egyéb mellett interjú Zoboki Gáborral a készülő Operaházról, kritika a Szervita téri Emerald Residence-ről, a Széchenyi-hegyi TV-torony rekonstrukciója, a Drechsler-palota újjászületése. Hangsúlyozzuk: sok egyéb mellett!

Octogon 164

164 - 2020/8

Az OCTOGON idei utolsó lapszámában igyekszünk lezárni egy rendkívüli évet, és valamiféle irányt kijelölni a folytatásnak. Történetesen a szerkesztőségen is végigsöpört a covid, ám a magazin összeállításánál törekedtünk „olyan projekteket, épületeket, belsőépítészeti alkotásokat bemutatni, amelyek színvonala, esztétikai minősége a normalitást sugározza” – áll a szerkesztőségi cikkünkben. És a konklúzió? „Egész egyszerűen jó, élhető lakásokra van szükség, megfizethető bérleti vagy tulajdonosi szerkezetben. Túlárazott luxusmegoldások helyett győzzön a realitás!” Úgy legyen 2021-től!

Letisztult formák, különleges helyzetek

163 - 2020/7

Az OCTOGON idei hetedik lapszámában mini Buda mellékletet találunk, a Gellérthegytől Óbudáig számos helyszínt bejárunk. Ám az épületek, olykor városképet meghatározó fejlesztések mellett előtérbe kerül az egyén is, mint az Őrfi József építésszel vagy Csavarga Rózsa belsőépítésszel való beszélgetésnél. Hogy csavarjunk egyet ezen, a Paradigma Ariadné Ferdeháza az ember helyett a tájat helyezi középpontba, míg Bene Tamás szintén különleges Tisza-tavi Vízigarzonjával mindkét fél jól jár. Ahogy azon olvasóink is, akik hiánytalanul végigböngészik a 163-ast.

Hirdetés