Visszatér az ötszázalékos lakásáfa

A rozsdaövezeteken keresztül lehelnek vele új életet a városfejlesztésekbe.

Új lendületet kaphatnak a lakásépítések a kedvezményes áfa visszaállításával, egyúttal összhangba kerülhet Budapest főépítészének programja a kormány elképzeléseivel, illetve a piaci szereplők igényeivel, ami pozitívan befolyásolhatja a városfejlesztést.

A januártól újra 27 százalékosra emelt lakásáfa az újépítésű lakásokon barnaövezeti fejlesztések esetében ismét 5 százalék lesz – jelentette be Gulyás Gergely miniszter. Az alacsonyabb lakásáfa új lakások értékesítésére, illetve bérbeadására lesz érvényes a korábban iparterületként működő, mára azonban használaton kívüli területeken.

A hírt pozitívan fogadják az építőipar piaci szereplői, akik közül többen korábban is a kedvezményes áfa meghosszabbítása mellett érveltek. Ráadásul Budapest főépítésze és főtájépítésze, Erő Zoltán és Bardóczi Sándor is elsősorban a barnamezős zónákat fejlesztené, mert ezzel lehetne csökkenteni a belső területek forgalmát, zaját, szennyezettségét. A cél „kompakt város” a cél, új lakó- és munkahelyekkel a belváros és agglomeráció közti területeken.

Miután három fontos szereplő, az állam, a főváros vezetése és maguk a piaci szereplők elképzelései is egy irányba mutatnak, a döntés felerősítheti a már egyébként is kibonatakozóban lévő városfejlesztési tendenciát, az elmúlt években ugyanis számos barnamezős beruházás valósult meg.

A BudaPart, Magyarország legnagyobb rozsdaövezeti fejlesztése

Rozsdaövezet Budapesten és vidéken is bőven található. A főváros barnamezős területeinek katasztere szerint minden egyes kerületben van rozsdaövezet, még a Belvárosban is található hat, illetve a második kerületben négy ilyen telek. Összesen 2800 hektáron 417 barnamezős terület található Budapesten.

A törvénymódosítás gazdaságélénkítő hatása ellensúlyozhatja a koronavírus okozta lassulást, az építőipar cégeit pedig az adott területre koncentrálhatja, amennyiben több fejlesztő már a járvány előtt is jelezte az ötszázalékos áfa meghosszabbításának igényét. Az egyik indokuk az elöregedett hazai lakásállomány volt, a másik a piac nagy felvevőképessége – ez utóbbiban ugyanakkor komoly károkat okozhatnak a vírus hosszú távú hatásai.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Debrecen a világ legjobb befektetési állomásai közt

Debrecen a világ legjobb befektetési állomásai közt

A hajdú-bihari megyeszékhelyet például New York, Greater Montreal, Berlin, Hong Kong előzi meg.

Az okos városok speciális szerzői jogi kérdéseket vetnek fel

Az okos városok speciális szerzői jogi kérdéseket vetnek fel

Ezekről szól a Megőrizve fejlesztés rendezvény a Kutatók éjszakáján.

Mi minden szükséges az építőipar erősítéséhez?

Mi minden szükséges az építőipar erősítéséhez?

Alapos listát állított össze az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Hirdetés