A fő cél a tudásmegosztás a körforgásos gazdaságról.

Stratégiai megállapodást kötött a Holland Nagykövetség és Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) az elmúlt két év kiváló együttműködési tapasztalata alapján. A felek célja elsősorban a körforgásos gazdaság területén élen járó Hollandia elméleti és gyakorlati tudásának megosztása, valamint a tapasztalatcsere és a kommunikáció a fenntarthatóbb épített környezet megvalósításához Magyarországon.

Hollandia elkötelezett a fenntartható jövő és az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek megfelelő cselekvés iránt. Az ország 2050-re 100 százalékban karbonsemlegessé szeretne válni, ám a globális hálózatok és szállítási láncok nemzetközi együttműködéseket tesznek szükségessé. Az ország ezért nyitott a határokon átívelő partnerségekre a holland és magyar szereplők közt.

René van Hell és Barta Zsombor - Fotó: HuGBC

„A mai napon aláírunk egy stratégiai megállapodást a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével – mondta René van Hell, a Holland Királyság magyarországi nagykövete. – Az épületeink, irodáink felelnek az általunk használt nyersanyagok 50 százalékáért. Emellett az épületek használatából ered a CO2-kibocsátásunk közel harmada. Változtatni szeretnénk ezen, és ehhez remek partnerre találtunk a HuGBC-ben. A segítségükkel szeretnénk holland jó gyakorlatokat bemutatni, és együttműködni a magyar építész- és építőipari közösség szereplőivel”.

A HuGBC 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg több mint 100 taggal. A közhasznú nonprofit szervezet alapküldetései a szakmai érdekképviselet a fenntartható épített környezet megvalósítását célzó aktuális és jövőt formáló kérdésekben; a szakmai szemléletformálás; a környezettudatos épületek létrehozásához szükséges tudományos megoldások és technológiai ismeretek terjesztése.

A World Green Building Council globális közösség tagjaként előremutató nemzetközi gyakorlatokra és tagjai tudására, tapasztalatára, innovatív megoldásaira építve tudásbázist is nyújt. A két szervezet mostantól közösen tesz erőfeszítéseket a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági célok eléréséért.

A megállapodás három területre terjed ki: az elméleti és gyakorlati tudás megosztására a körforgásos gazdasággal kapcsolatban az épített környezet vonatkozásában; együttműködésre a globális Race-to-Zero és Advancing Net Zero kampányokban, valamint közös eseményekre és kommunikációs területekre.

A megállapodás értelmében a felek platformokat biztosítanak a tudásmegosztáshoz, a Nagykövetség ösztönző látogatásokat szervez Hollandiába és holland cégek számára a régióba, míg a HuGBC segíti az ismeretek megosztását a körforgásos gazdaság elveiről és gyakorlatáról. Kommunikációs területen konferenciákat, képzéseket, webináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek majd, és biztosítják, hogy ezeken tapasztalt, képzett szakemberek vehessenek részt.

„Ez a stratégiai partnerség kiemelten fontos az Egyesületünk számára, mivel számos holland példát ismerünk az épített környezet fejlesztésére és a körforgásos szemlélet alkalmazására – közölte Barta Zsombor, fenntarthatósági tanácsadó, a HuGBC elnöke. – Éppen ezért nagyon örülünk, ha ezt a tudást a Nagykövetség segítségével hazánkban is terjeszthetjük. Így egy olyan platformmal szolgálhatunk a tagjaink számára, ahol tanulhatnak a nemzetközi példákból és jó gyakorlatokból.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Reziliens épületekkel jön a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Reziliens épületekkel jön a Nemzetközi Zöld Építés Hete

Öt nap alatt számtalan programot kínál a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC).

Közeleg a Pro Architectura díj leadási határideje

Közeleg a Pro Architectura díj leadási határideje

Szeptember 5-ig lehet pályázni az elismerésre.

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

Budavár, Kispest és Szombathely csatlakozik egy új, épületfelújítási hatásokat vizsgáló keretrendszer bevezetéséhez

A rendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

Hirdetés