Hirdetés

Befejező stádiumához érkezett Európa egyik legnagyobb kézilabda arénája.

Hirdetés

A Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában és a Market Építő Zrt., mint fővállalkozó tervezésében és kivitelezésében a Népligetnél épülő Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok kivitelezése befejező stádiumba érkezett. A létesítmény a Magyarország és Szlovákia által közösen rendezett 2022-es European Handball Federation (EHF) férfi kézilabda Európa-bajnokságon debütál.

Az EHF előírásainak megfelelő, Európában egyedülálló, modern, multifunkciós csarnok építése a tereprendezést követően 2019 novemberében vette kezdetét. A pandémia okozta nehezítő körülmények ellenére - a járványügyi előírások szigorú betartásával - ütemterv szerint haladt ás halad jelenleg is a kivitelezés. 2020 nyarára elkészült a 8 lépcsőház, és elindult a lelátók szerkezetének építése. 2020 októberében megkezdődött a tetőszerkezet építése, 2021 januárjában pedig elindult az aréna külső burkolatának felhelyezése. A létesítmény 2021. márciusra szerkezetkész állapotba került. 

Jelenleg a kivitelezés a befejező stádiumba érkezett és megtörtént az épület „bezárása”. A külső területek térburkolási és kertészeti tevékenységei, a belső tér szakipari munkálatai vannak napirenden. A Budapesti Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok jelenlegi készültségi szintje 60 százalékos.

Kihívások az építkezés során 

A legnagyobb kihívásokat a bonyolult épületszerkezeti kialakítás, a Design & Build konstrukció, valamint a rendkívül szűkre szabott határidő jelentette. 

A gördülő tervezés, a Design & Build megvalósítás során a tervezés és a kivitelezés folyamatosan szimbiózisban van egymással, kéz a kézben járnak annak érdekében, hogy a kivitelezés során a leggazdaságosabb szempontok jussanak érvényre és hogy összehangolt műszaki megoldások születhessenek. Ez a fajta megoldás olyan lehetőséget teremt, amely mentén haladva körültekintő és átgondolt tervezés után, a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabban tud haladni a beruházás. Ugyanakkor az előnyei mellett ez a fajta konstrukció rövid és szoros határidőket szab mind a tervezőknek, mind pedig a kivitelezőknek, sok esetben azonnali döntések meghozatalára kényszerítve a megvalósításban résztvevőket. A Design & Build konstrukció sikerességének alapvető feltétele a professzionális és összehangolt tervezői és kivitelezői gárda, mely a multifunkcionális csarnok esetében rendelkezésre áll.

További kihívást jelentő faktor, hogy a projekt monumentalitásához képest a megvalósításra rendelkezésre álló határidő rendkívül rövid, éppen ezért a Market részéről az ütemterv fegyelmezett és pontos tartása jelentős prioritás a kivitelezés során. A tét nem kicsi: az idei év végére a létesítménynek el kell készülnie ahhoz, hogy a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt az EHF próbamérkőzések keretében tesztelhesse a csarnokot.  

A BIM-tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségéhez

A multifunkciós csarnok esetében BIM-ben való tervezés valósult meg, melynek lényege, hogy egy olyan, folyamatában szabályozott és visszaellenőrizhető követelményrendszert állít, amelynek köszönhetően a projekt minősége, átláthatósága és a kivitelezés hatékonysága a legoptimálisabb módon történhet. A BIM elősegítette a szakágak közötti eredményes koordinációt, a felek közötti hatékony kommunikációt, és jelentősen csökkentette a helyszíni kivitelezési problémák számát. A Design & Build-ből kifolyólag rendkívül hasznos volt a változtatásokat – és azok hatását a többi szerkezetre – azonnal látni 3D-ben is. A BIM tervek hatékonyan hozzájárultak a projekt magas minőségi színvonalon történő megvalósításához, segítették a kiviteli ütemezést, az organizációt és a kooperációkat. Ugyancsak a BIM-tervezés eredménye, hogy a projekt előkészítésében és a kivitelezés során az anyagok rendeléséhez gyors mennyiségi kimutatások álltak rendelkezésre, továbbá a készültség nyomon követése és kontrollálása ugyancsak gördülékenyen valósulhatott meg. 

A legkülönfélébb népszerű eseményeknek adhat otthont a multifunkciós csarnok 

A csarnok küzdőterét úgy méretezték, hogy nemcsak kézilabda meccseket, de akár jégkorongot is rendezhetnek benne. 

A multifunkciós csarnok a teremsportágak számára is megfelelő paraméterekkel rendelkezik, így akár kosár-, röplabda- és tollas mérkőzések, tenisz, korcsolya, küzdősportok, súlyemelés, vívás, torna, sőt bizonyos lovas és motoros versenyek is megrendezhetők benne. 

A hazai és nemzetközi szintű sporteseményeken túl a fejlett műszaki megoldásoknak köszönhetően számos jelentős látogatószámot igénylő esemény szervezésére is lehetőséget ad a csarnok: igény szerint konferenciák, nagyszabású koncertek, show műsorok, kiállítások, rendezvények is lebonyolíthatók benne. 

A beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul, a több mint 15 hektáros, éveken át gondozatlan, elhagyatott terület rendezetté válik, Budapest új zöldfelülettel bővül általa. A területrendezés miatt kivágott fák helyére 400 növény, valamint padok, ülőalkalmatosságok telepítésére kerül sor azzal a céllal, hogy a csarnok környezete kedvelt közösségi térré váljon.  

Végül néhány számadat az építkezés jelentőségének szemléltetésére: 

Kivitelezéssel érintett terület 150 000 m²
Csarnok alapterülete: 50 000 m²
Összes térburkolat területe: 40 000 m²
VIP bokszok száma: 49 darab
Befogadóképesség: 22 022 fő

Épületre vonatkozó adatok:

A tető acélszerkezete: 4800 tonna
Összes deltabeam: 480 darab
Előregyártott vasbeton szerkezet mennyisége: 15 000 m³
Monolit vasbeton szerkezet alapozással: 45 000 m³
Homlokzat mérete: 17 500 m²
Liftek száma: 14 darab
Mozgólépcsők száma: 8 darab
Az épület legmagasabb pontja: 40,5 méter

A kivitelezés feszes tempóban és nagy erőkkel továbbra is zajlik. A Market Építő Zrt. a rá jellemző magas szintű szakértelemmel, pontosággal és elkötelezettséggel végzi az aréna munkálatait annak érdekében, hogy a projekt a kitűzött megvalósítási határidőre elkészüljön, és hogy hazánk büszke szervezője lehessen az Európa - mind befogadóképességét, mind pedig műszaki megoldásait illetően – egyik legnagyobb kézilabda csarnokában megrendezésre kerülő férfi kézilabda-Eb-nek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beszerzési munkatársat keresünk

Beszerzési munkatársat keresünk

Elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett szakember jelentkezését várjuk. 

Kivitelezési előkészítő mérnököt keresünk

Kivitelezési előkészítő mérnököt keresünk

Lehetőség elhivatott, kiváló minőségű munkára elkötelezett munkavállalónak.

Szerkezetkész a BudaPart következő irodaháza

Szerkezetkész a BudaPart következő irodaháza

Közel 20 000 négyzetméteren kínál majd irodahelyiségeket és egyéb szolgáltatásokat jövő nyártól.

Hirdetés