Hirdetés

Acélszerkezet védi a Radetzky-laktanya homlokzatát

Mérföldkőhöz érkezett a műemléképület felújítása.

Hirdetés

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Radetzky-laktanya megújítása: már látható az építkezésen az az acélszerkezet, amely az épület műemléki homlokzatát tartja majd – írja a Bemprojekt.hu oldal. A különleges építészeti megoldással készülő, 110 tonnás acélszerkezet építése mellett jelenleg a bontási feladatok zajlanak, valamint megkezdődött a régészeti munka is a területen.

A Radetzky-laktanya Bem térre eső homlokzata Budapest egyik fontos értéke, a városi emlékezet szerves része. A historizáló homlokzat megújítása és eredeti díszeinek helyreállítása ezért kiemelt feladata a Bem tér 3. sz. alatt megvalósuló projektnek, melynek során az évtizedek óta pusztuló, üresen álló egykori laktanyából új épületkomplexum születik.

A létesítmény Bem téri oldalán szálloda, más részeiben pedig irodaház működik majd 2023-tól, valamint a főváros tervezett projektje keretében megújul maga a Bem tér is, hogy újra méltó és fontos közösségi terévé válhasson az itt élőknek és a Budapestre látogatóknak.

„A projekt a tervezett ütemben, megfelelően halad, jelenleg a romos épületrészek bontása zajlik, várhatóan áprilisig. Ezúton is szeretnénk megköszönni a környék lakóinak a türelmet és megértést, amelyet a por- és zajterheléssel járó munkálatok iránt tanúsítanak!” – fogalmaz Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzser. Az építési területen megkezdődtek a réselési munkák, valamint a régészeti feltárás is, amely a tervek szerint októberig tart majd. Vélhetően számos értékes és érdekes lelet kerül majd elő a római kor óta lakott területen. 

 A megtámasztó acélszerkezet

Már épül az a 110 tonnás acélszerkezet is, amely a Bem térre eső, műemléki homlokzatot tartja majd. Az áprilisra elkészülő szerkezet különleges műszaki megoldással valósul meg, amely rengeteg kihívást teremt a tervezők és kivitelezők számára. Ez a megoldás ugyanakkor egyaránt garantálja az utcai közművezetékek és a Bem téri homlokzat védelmét. 

A jelenleg zajló munkafázisok befejeztével, októbertől pedig megkezdődik az új komplexum építése, amely várhatóan 20-22 hónapot vesz igénybe.

A projektet korábban ebben a cikkben mutattuk be részletesen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Számtalan építészeti értéket tártak fel a Zichy-Mesko palota kutatásai

Számtalan építészeti értéket tártak fel a Zichy-Mesko palota kutatásai

És ezekről tartanak majd egy online előadást.

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

Fél évszázados rejtett hibákat találtak a Nyugati tetőszerkezetének felújításakor

A 143 éves pályaudvar felújítása a járvány ellenére folyamatosan zajlik, de történnek meglepetések.

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Modern építészeti megoldásokkal újult meg Csehország második legjelentősebb középkori vára

Ilyen lett Helfštýn várának felújított reneszánsz palotája.

Hirdetés