1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

Az erőmű Melbourne fogyasztási igényeit fogja kielégíteni.

Az ausztrál Coles szupermarketlánc 43 millió dollárt költött arra, hogy új érlelőberendezés-rendszert építsen Melbourne-ben – írta meg a napi.hu. A beruházás egyik technológiai alaptétele egy jelentős méretű napelemes erőmű, amit az épület tetejére installáltak.

Amikor a Coles úgy döntött, hogy a gyümölcsöket érdemes volna úgy a piacon teríteni, hogy egy korszerű érlelőüzemet iktat be a termelő és a melbourne-i vásárló közé, a cég az egyik legfontosabb kritériumnak az energiahatékonyságot adta meg.

Innen csak egy lépés, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az élelmiszer-pazarlás csökkentésének egy 600 kW-os napelemes rendszer legyen a kulcsa. 


Az 1790 darab napelemből álló erőmű Melbourne-től 22 kilométerre, Truganina városában található, banánt, avokádót és mangót fogad, elsősorban az ötmilliós nagyváros fogyasztási igényeit fogja kielégíteni. Az évente 350 millió gyümölcs érlelésére képes, 7280 négyzetméteres reverzibilis légáramlás-érési technológiát alkalmaz, aminek köszönhetően 70 százalékkal jobb energiahatékonysági mutatói vannak, mint a hagyományos (ún. tarped) érési rendszereknek, ráadásul a gyümölcsöket tágabb időhatárok között - a fogyasztási szükségletek szerint lehet érlelni, így javítva a gyümölcsök eltarthatóságát, és csökkentve a hulladékmennyiséget.

Az üzem ötcsillagos Green Star minősítést is kapott, ami azt jelenti, hogy a napelemek mellett számos fenntarthatósági paraméternek meg kellett felelnie. Például az esővíz újrahasznosítását is biztosítania kell: a beépített tartályok együttes kapacitása százezer liter.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

Soha nem termeltek ennyit a megújulók Magyarországon

A napelemek hazai termelési rekordja abszolút értékben és a részesedést tekintve is megdőlt.

Kell-e félniük a napelemeseknek a bruttó elszámolástól? 

Kell-e félniük a napelemeseknek a bruttó elszámolástól? 

Hogyan lehet felkészülni a szaldós elszámolás utáni korszakra?

Hirdetés