A Techno erotika Valencia építészetében című kiállítás tanulsága szerint.

Különleges kiállítás és kapcsolódó kiadvány mutatja be, milyen intim kapcsolatban áll a modern építészet és a valenciai techno zene, és teszi mindezt a fényképészet közvetítésével. A március 4-től április 9-ig a valenciai Las Navesban megrendezett Techno erotika Valencia építészetében című kiállításhoz Domen és Sou Allen dj-k olyan techno zenéket készítettek, amiket épületekről készített fotók inspiráltak.

A projekt a kiállítás keretében Valenciát állítja vizsgálata középpontjába, de a város épített örökségét nem a megszokott formában igyekszik bemutatni, hanem összekapcsolva azt a zenével és a fotóművészettel. A kiállításhoz kapcsolódóan Daniel Escobedo és Ricardo Ruíz szerkesztésében, az Altre kiadónál jelenik meg a kiállítás fotóit tartalmazó kiadvány. 
 
A projekthez Débora Domingo-Calabuig és Mario Montesinos két építész professzor írt rövid esszét, Ricardo Ruíz építész pedig fotóesszét készített, bemutatva azokat az épített és „zenei” tájképeket, melyekben a beton ritmikus és ismétlődő szerkezetei, a fény és az árnyék játékával kiegészülve adják ki egy techno szám hangstruktúráját. A Daniel Escobedo által szerkesztett kiadvány a valenciai épületek és építkezések valódi katalógusa, melyben emberi jelenlét nélkül, fekete-fehér fényképeken jelennek meg az épületek.

„Azt akartuk, hogy az építészet játssza a főszerepet ebben a projektben, egy ritmusokkal és anyagi meztelenséggel teli, brutalista összetevővel rendelkező építészet,  felesleges elemek nélkül – ami beindítja a képzeletünket. Az építészet matematikai kompozíciója és a techno zene közötti analógia megteremtésére törekedtünk: ezek markáns ritmusával és azonos formai erejével” – mondta el Daniel Escobedo.

Az épületekről készült fekete-fehér fotókhoz Domen és Sou Allen techno dj-k készítettek zenét, melyben visszaköszönnek az építkezési munkák zaja – például a hegesztés és a kalapácsütés – mindez 130bpm tempóban. A szám videoklipjét Sergi Palau képzőművész készítette, aki a projekt fotóiból dolgozott.
 
A kapcsolat a zene és az építészet között persze nem újkeletű. Le Corbusier ritmusokra történő hivatkozásai tökéletesen átvihetők a számítógéppel generált techno zene összetételét szabályozó mintákra. De említhetnénk Iannis Xenakis görög építészmérnök zeneszerzőt, aki pont Corbusier hatására kezdte el a zenében az építészeti tervezőmunka matematikai eszköztárát felhasználni. 

És ha ez még mindig nem lenne elég meggyőző, íme a kiállításhoz készült rövid videó:

Music:
Domen & Sou Allen
Label: Iwashi Series 
LC Code: 91286
Barcode: 4058765715574
ISRC: DEH742155505
Duración: 04:20
Ritmo: 130 bpm

Video:
Sergi Palau

Photography and direction:
Ricardo Ruíz

Book:
‘Erótica techno en la arquitectura valenciana’
Ricardo Ruíz, Débora Domingo & Mario Montesinos
Altre editorial
ISBN: 978-84-122933-0-2
20x20cm
128 pags.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

Eladó a ház, ahol Csubakkáék kiheverték a Star Wars forgatását

26,5 millió dollárért bárki megveheti.

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Állandó átmenet Kelet és Nyugat, szocializmus és kapitalizmus közt

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországból, a Mai Manó Házban.

15 magyar nevezés a Building of the Year 2020 díjra

15 magyar nevezés a Building of the Year 2020 díjra

Az ArchDaily rangos versenyének legtöbb kategóriájában van magyar jelölt. 

Hirdetés