Hirdetés

A Tung Jai Ork Baab építész stúdió áruszállításra használt konténereket halmozott egymásra, amiből egy klassz nyaralót valósított meg Thaiföldön.

A Tung Jai Ork Baab stúdió által tervezett épület a „Container Cabin” projekt keretében valósulhatott meg. Az ötletes rendszerben felépített konténercsoportban számos külső és belső tér létesült, föléjük meredek, a kompozíciót optikailag is összetartó tető borul. A projekt az OOST Campville üdültetéssel foglalkozó családi vállalkozás átfogó beruházásának része. Lényege, hogy a Bangkoktól alig két órányira fekvő Nakhon Nayok folyó árterületét többgenerációs családok számára, a városi vibrálásból kiszakadni kívánók pihenőövezetévé alakítsák.

 

 

Thaiföld e vidékén az építőipar tárgyi és személyi erőforrásai nehezen elérhetők, az építészek ezt a hiányt konténerek újhasznosításával próbálták kiküszöbölni. Az egykori kereskedelmi tartályokban a különböző funkciójú tereket előre, a helyszíntől távol alakították ki, és csak a végső összeszerelést végezték el az egykori rizsföldön. A közeli folyó miatt gondolniuk kellett az áradásokra is. Az épület védelmében egy új víztározót ástak, a létesítmény az így keletkezett magaslatra, betonalapra tervezték.

 

 

A nyaraló két külön részből áll: a telek nyugati oldalán a közös tereket és egy hálót rejtő konténercsoport, míg a keleti oldalon a teraszos medencére néző konténer található, benne további egy hálóhelyiséggel. A tartályok vékony fémfalának hőszigetelése erősen korlátozott, ezért a nyugati konténerhalmazra egy „A”-vonalú, védelmező, fémlamellás tetőt építettek. A tető amellett, hogy véd az eső és a napsugárzás ellen, meghagyja a szél szabad áramlását is.

 

 

A lakótér közepén a kabinokat úgy helyezték egymásra, hogy azok egy üres teret határoljanak. Itt megemelt, fával borított, kellemesen árnyékos teraszt és erkélyt alakítottak ki. A tartályok a hosszabb-rövidebb végeik mentén találkoznak, így létrehozva a változatos, hol szélesebb, hol hosszúkásabb formájú belteret. A lemezfalakat helyenként teljes magasságban üveggel és tolóajtókkal cserélték fel. A konténerek eredeti bejáratát, valamint a kivágott lemezrészeket redőnyként, árnyékolóként hasznosították.

 


A víz, a környező természet, a nyitottan zárt elrendezés, a számtalan pihenésre, lazításra alkalmas hely, a kompozíció tágassága, légiessége valóban eléri célját, és segít a kikapcsolódni vágyóknak elszakadni a nagyvárosok nyüzsgő, zsúfolt világától.

 

OOST Kampville Facebook | Instagram

 

 

Forrás: dezeen

 

 

Még több fotó a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Táborozni a rizsföldeken

Táborozni a rizsföldeken

A Tung Jai Ork Baab építész stúdió áruszállításra használt konténereket halmozott egymásra, amiből egy klassz nyaralót valósított meg Thaiföldön.

Aki nem csak megálmodta a Tündérpalotát

Aki nem csak megálmodta a Tündérpalotát

151 éve született Kőrössy Albert Kálmán építész, a magyar szecesszió jelentős képviselője. 

Organikus farm Bercelen

Organikus farm Bercelen

Közösségi ház és kenderfeldolgozó. Ostoróczky Nóra diplomamunkája.

Hirdetés