Hirdetés

Szőttes falak

A környező tájba illesztette szövött falú házát Santiago Pradilla és a Zuloark.

Kolumbia vadregényes táján, egy kávéültetvény környezetében áll a Casa Tejida. A házat tervező Zuloark és a Santiago Pradilla Arquitectos építészstúdiók munkáját a nyitott, innovatív tervezés, a megrendelőkkel folytatott együttműködés és közös felelősségvállalás jellemzi. A fenntarthatóság irányában elkötelezett ügyfelek és szakemberek a minél kisebb környezeti hatásra törekedtek. A napos tájolású, többféle ökoszisztémával körbevett létesítmény építésénél a különféle helyi építészeti hagyományokat követték.

 

 

A Casa Tejidának otthont adó La Vereda Fical igazi paradicsomi táj, ahol a terület éghajlata és időjárása határozza meg a biológiai sokszínűséget és a hely megközelíthetőségét is. A kis létszámú, egymásra utalt és összetartó lakóközösség tagjai mindentől távol, elszórtan élnek. Az építészek olyan tartós, élhető megoldásokra törekedtek, melyek a helyi természetet és társadalmat is szolgálják.

 

 

A Zuolark és Santiago Pradilla úgynevezett „háromlépéses” tervezési módszerhez folyamodtak. Ezzel az eljárással az építkezés fázisában is maradt arra lehetőségük, hogy az időközben a környéken felfedezett, helyspecifikus építési megoldásokat is bevonjanak. Egy véletlen találkozás eredménye a Casa Tejida jellegzetessége, a szőtt fal is.

 

 

A ház nyitott, fa szerkezetében tetten érhetők a korai hispán architektúra megoldásai is. A struktúra oszlopainak egy részét beásták a földbe, míg másokat a sziklákra támasztottak. Az egyedi építési módszer szerint a létesítmény első éveiben a földbe ásott oszlopok tartják a házat, majd miután azok elkorhadtak, a sziklákon nyugvók veszik át szerepüket.

 

 

Az építészek a fenntartható jövő érdekében igyekeztek minél egyszerűbben építkezni. Az eredeti elképzelés a megrendelőktől eredt: jól átgondolt, funkcionális, kisebb alapterületű házat szerettek volna. A tervezők ennek megfelelően kihagyták a folyosókat és átmeneti helyiségeket, csökkentették a felhasznált anyagok mennyiségét, és egybefüggő fapadlózatot hoztak létre, ami maximalizálta az élhető tereket.

 

 

Kolumbiában – bár gazdag erdőkben – a szegénységhez kötik, és igen ritkán használják építési célokra a fát. A Zuolark és Santiago Pradilla ezen kívánt változtatni, méghozzá úgy, hogy minőségi, előgyártott, a helyszínen összeállított elemekben gondolkodtak. A Casa Tejida példáján keresztül szeretnék megmutatni széleskörű alkalmazását ennek a környezetbarát, jól szellőző, egészséges, könnyen hozzáférhető alapanyagnak.

 

 

„A ház otthon. Hol kezdődik ez az otthon? És hol ér véget? Kint vagy bent? A ház arra szólít, hogy járj benne, létezz. Soha nem vagy teljesen bent, soha nem vagy teljesen kint. A ház különleges létezésre invitál: fent vagy lent, nyitva vagy zárva, a kávéültetvényen vagy a párás paradicsomban, orchideák, bambuszok, páfrányok között.” – ez az otthon pedig nem más, mint a Casa Tejida.

 

 

Santiago Pradilla Arquitectos | Web | Facebook | Instagram
Zuolark
 | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDailiy, Metalocus

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szőttes falak

Szőttes falak

A környező tájba illesztette szövött falú házát Santiago Pradilla és a Zuloark.

Minőségi alapanyagok - a korszerű házépítés záloga

Minőségi alapanyagok - a korszerű házépítés záloga

Házat építeni komoly vállalkozás, hiszen az elkészült épület évtizedekig otthonunkként szolgál. Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója az egyrétegű energiahatékony Ytong falazóelemek mellett döntött.

Hirdetés