Hirdetés

Körülötte városi farmokkal és kertekkel. 

A párizsi székhelyű Rescubika design stúdió bemutatta a Szajna fölé álmodott Babilon-híd tervét, amelyet Párizs egyik ikonjának, és az újfajta várostervezés úttörőjének szánnak a jövőben. A híd egy nagyobb tervezési projekt része, amelyben a francia főváros bevezető szakaszát gondolnák újra úgy, hogy a mostaninál sokkal kellemesebb, élhetőbb látványt és funkciót nyújtson a rekreációra vágyóknak.

A Rescubika által javasolt, a tájképet meghatározó híd az autópályáról és a rakpartról egyaránt megközelíthető lenne, a rakpart egy részét pedig átadnák a gyalogosoknak, és mezőgazdasági termelésre alkalmas területeket is kialakítanának.

Az építészek szerint elég volt a városi bekötő utakra jellemző szennyező és csúnya gyárépületekből, jöjjenek hát helyettük a városi farmok, egyben pedig az élhetőbb városok. 

Az ellazulás élményét növelendő az építészek terveztek egy vízesést is a híd közepére, a hídról pedig nem a füstölgő ipari épületekkel kell farkasszemet nézniük a járókelőknek, hanem megcsodálhatják az út menti zöldségeskerteket, amelyeket a helyiek bérelhetnek és művelhetnek. A széles hídtól messzire kerül az autók, a motorkerékpárok és a teherautók zaja, helyettük a vízesés hangja adja a zenei aláfestést.

A Babilon-híddal a tervezők azt remélik, hogy löketet tudnak adni egy újfajta várostervezési modellnek, amely emberközeli és környezetbarát, és amely már erőteljesen a jövő élhetőbb városaira koncentrál. Ebben a törekvésben akár Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is a segítségükre lehet, aki első lépésben a környezetszennyező autókat vezetné ki fokozatosan a fővárosból, aztán városi erdőket hozna létre. 

Forrás: Rescubika
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Százéves tölgyeket válogatnak a Notre-Dame huszártornyának helyreállításához

Százéves tölgyeket válogatnak a Notre-Dame huszártornyának helyreállításához

Március végéig mintegy 1000 fát vágnak ki az erdészek.

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Három évre elbúcsúzhatunk a Pompidou-tól

Az épületen teljes rekonstrukciót végeznek. Ha részlegesen nyitva tartanák, hét évig tartana a munka, és drágább is lenne.

Különleges kertté alakul át a Champs-Élysées

Különleges kertté alakul át a Champs-Élysées

Párizs polgármestere zöld utat adott a francia főváros legismertebb sugárútjának átalakításához.

Hirdetés