Sivatagi menedék

Építészet és természet meghökkentő kapcsolata a 3andwich Design munkájában.

Ékszerdoboz, amely félig elsüllyedt a homokban – így jellemzik az alkotók épületüket. A korrodált acéllemezzel borított, perforált héjú épület a sivatagi turizmust szolgáló funkciókat rejt, de annál sokkal többet nyújt: az idő munkájára emlékeztet, amely rengeteg történetet tüntet el a múlt süllyesztőjében. 
 

 

A kínai építészműhely a sivatagi turizmus fellendülésére reagált a kényelmi szolgáltatásokat nyújtó épülettel Kína Ningxia Hui autonóm tartományában. A Desert Galaxy Camp új létesítménye multifunkcionális termet, étkezést, raktárat és egy szabadtéri fedett-nyitott platformot kínál az ide érkezőknek. A főbejárat a Tengger-sivatag, illetve a fedett-nyitott tér felé néz. Az épülethez közel épült fel a beton alépítményen lebegő tetőkkel fedett további tér, amelyet a főépülettel, illetve az egyéni szálláshelyekkel fa pallókkal kialakított gyalogút köt össze.

Az iroda koncepciója szerint az új épület olyan, mintha a történelem süllyesztőjéből bukkant volna fel. Formája, anyagai óhatatlanul arra emlékeztetnek, mi minden rejtőzhet az idők folyamán a sivatagban felhalmozódott homok mélyén. A környezet nem szolgált semmiféle történelmi vagy kulturális kontextussal, egyedül a végtelenül hullámzó dűnék látványa adta a metaforikus építészeti megoldás alapját. 

A rozsdás lemezzel burkolt ferde tető alatt fehér, zárt, üvegezett kubusok rejtik a különböző funkciókat: a földszinten a recepciót és éttermet, az első szinten a nagy termet, legfelül a VIP zónát találjuk. Az emeleti helyiségekhez terasz is tartozik. A jól láthatóan elkülönülő egységeket a tetőzet szögletes, ferde hasábja fogja össze. Ez a másodlagos héj kedvezőbb klímát biztosít, hűti az épületet. A derékszögű alaprajzi kubus, és a tető ferde hasábja között számtalan jól kihasználható köztes tér adódik.

 

 

A befoglaló építészeti forma és a belső tereket magában foglaló tömeg elkülönítése szándékos tervezői gesztus. A sivatagban élők jól tudják, hogy a napsütés és a hőség ellen egyetlen módon lehet védekezni, a test takarásával. Az épület kettős héja ezt az ősi tudást hordozza, ráadásul az így kialakuló hőmérsékletkülönbség a leárnyékolt és napsütötte szerkezetek között légmozgást is generál. Az átmeneti terek perforált fedése amellett, hogy a jobb szellőzést szolgálja, esztétikai élménnyel is keretezi a sivatag amúgy sem mindennapi látványát. 

 

 

Építészet: 3andwich Design
Vezető építészek: Wei He, Long Chen
Terület: 2600 m²
Átadás: 2021
Fotók: Weiqi Ji

 

Forrás: dezeen

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sivatagi menedék

Sivatagi menedék

Építészet és természet meghökkentő kapcsolata a 3andwich Design munkájában.

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Nincs találat!

Hirdetés