Nem a méhkeréki az egyetlen felújítási program a térségben.

A korábban jóváhagyott ötmillió forinton felül további 15 millióval támogatja a kormány a méhkeréki román ortodox templom felújítását – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós hétfőn a helyszínen.

A méhkeréki Szent Mihály és Gábriel arkangyalok Román Ortodox Templom homlokzatát és kerítését újítják fel, továbbá parkolókat is kialakítanak az összegből. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

Az első írásos adatok Méhkerékről 1359-ből valók, a „méh” a méhészkedésre, a „kerék” a megalapításhoz szükséges erdőirtásra utal. A faluban 1770 épült meg az első ortodox templom. Mivel ennek állaga megromlott, 1836–1838 között téglából újat kezdtek építeni, amelyet csak 1849-ben tudtak befejezni. Az 1883-as átépítéskor kapta meg a mai barokk formáját. 1976–91 között végzett nagy renoválások következtében, különösen a freskóknak köszönhetően a hazai románság egyik legértékesebb belső ornamentikájú temploma.

Az ortodox parókián 1798-tól rendszeres tanítás  folyt, feljegyzések szerint itt alapították az első elemi iskolát 1815-ben. Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke a templomban úgy fogalmazott, itt gyakorolja hitét az egyik legelismertebb magyarországi román közösség, szeretnék, ha a templom a felújítás után is fontos központja maradna a közösségnek.

Soltész Miklós elmondta, idén már több mint 660 millió forintot hagytak jóvá a magyarországi román közösségek, egyházak, oktatási és kulturális intézmények fejlesztésére. A gyulai román gimnázium udvarát 45 millióból korszerűsítik, szintén Gyulán 26 millióval közösségi ház megvásárlását támogatják, az eleki iskolát 35 millióból bővítik, a körösszakáli iskola tornatermének tetőszerkezetét 22 millióból újítják meg.

A jelenlegi járványhelyzetben a gazdaság újraindítása mellett fontos a lelkek ápolása is, amiben az egyházak a partnereik. Ezért 15-15 millió forinttal támogatják a körösszakáli és a mezőpeterdi, 20 millióval pedig a méhkeréki román templom felújítását. Az államtitkár emlékeztetett, 2010 óta a Magyarországon élő román nemzetiség összesen nyolcmilliárd forint támogatásban részesült.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már 12 ezer hálózsákká alakítható kabátot osztott ki hajléktalanoknak egy holland divattervező alapítványa

Már 12 ezer hálózsákká alakítható kabátot osztott ki hajléktalanoknak egy holland divattervező alapítványa

Bas Timmert egy haláleset rázta meg, azóta neki köszönhetően több mint 12 500 Sheltersuit talált már gazdára.

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

A Lechner Tudásközpont által létrehozott példatárban már 1000 innovatív megoldást ismerhetünk meg.

Elárverezik az Andrássy Rezidencia berendezési tárgyait

Elárverezik az Andrássy Rezidencia berendezési tárgyait

Az ötcsillagos borsodi hotelt felújítják, a berendezéseit újra cserélik.

Hirdetés