Hirdetés

Piacozni jó!

Az új pécsi vásárcsarnokról. 

A piac évezredek óta szervező ereje, gazdasági és társasági központja egy-egy településnek, s habár próbálkozásokat ismerünk, nem alakult ki jellegzetes, tovább elő épülettípusa. Szezonális kínálata, változatos funkciója mindig szétfeszítette, illetve ideiglenessé tette építészeti megjelenését. Pécsett az új vásárcsarnok remek példa az építészet történetének, a funkciónak finoman áthangolt és átgondolt, ismerős és használható házzá, jelen esetben piaccá formálásához. Cikkünk az OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszámából.
 


A kereskedelmi utak és kultúrák metszéspontjában létező Pécs új vásárcsarnoka megépítésekor is merített a sokrétű tradícióból, amikor az építészek vállaltan a keleti bazár és a római eredetű basilica újraértelmezésével teremtettek pezsgő, nyüzsgő kereskedelmi teret és találkozási helyet. A Getto Tamás, Sztranyák Gergely vezette építész csapat a csere dinamikáját értette meg, és talált hozzá építészeti keretet.

A 19-20. század fordulóján a városi piac kereste a maga formai megoldásait, számos európai nagyvárosban, köztük Budapesten is felépültek a hosszanti bazilikális elrendezésű, hajós tagolású, attraktív csarnoképületek, amelyek inkább merítettek az akkor meginduló ipari építészet jellegzetes típusaiból: a pályaudvar és a gyárcsarnok megoldásaiból, semmint a piac mint a közvetlen csere és a találkozási hely funkciójának alapos tanulmányozásából. Az építészeti formaképzés és a funkció vitája Rajk László ikonikus Lehel téri csarnoka esetében lángolt fel újra a piactér architektúrájának megfogalmazása körül. A pécsi vásárcsarnok most újranyithatja ezt a vitát, markáns és minden tekintetben használható és szerethető választ adva a városi piac sokszínű funkciójára.

A Getto Tamás és Sztranyák Gergely építészek által citált római basilica forma termékeny talajra hullott az európai építészetben. A pogány fogadótér lobbizásra, ügyintézésre szolgált, majd egy merész fordulattal a kereszténység sajátította ki szertartáshelyül ezt az építészeti formát nagyszámú hívének befogadására. Nem véletlen tehát, hogy a jelentős ókori emlékekkel büszkélkedő Pécsen az építészek visszahozták és a piactérre alkalmazták az elegáns csarnokmegoldást.

A római tégla-használat helyett beton árkádívek magasodnak az épületben, fehérségükkel légiesen oldják a beton masszív anyagiságát.

Égbetörő karcsúságuk előhívja még a pécsi székesegyház atmoszféráját is. A pompás szerkezet rendszerezi a népek, kultúrák, szent és profán közötti kavalkádot, azt a piaci zsongást, amiért érdemes kimenni, vásárolni, beszélgetni ezen a helyen. Mindazt, amitől élő és izgalmas, felfedezésre és (gasztronómiai) kalandra hívó lesz a piac.
 


A rendszerezés itt csak az irányok kijelölését, az átlátást, az orientációt jelenti – az eligazodást a gondosan kitalált bódék és kirakodó asztalok finom designnal kialakított soraiban. A visszafogott színek érvényesülni hagyják a portékák és különösen a zöldségek-gyümölcsök évszakonkénti változatos színvilágát. Szerencsés, hogy a tervezett galériaszint nem épült meg, így nem töri meg a tágas belső szerkezetet. Az elegáns belmagasság az, amely a bazár nyomott, néha fullasztó forgatagát feloldja, és otthonossá, de mégis levegőssé teszi az épületet. A keleti bazár előképe is látensen reflektál Pécs török kori emlékeire és kulturális hatásaira. A vásár forgatagát, változatosságát, azaz a lényegét értették meg a tervezők a moduláris, könnyen alakítható „utca / piac” bútorok használatával, amelyek gyors átalakulásra készen hol árucserére, hol közösségi eseményre, kulturális fesztiválra teszik alkalmassá a pompásan monumentális teret.

A városi piacok spontán szerveződtek: a terményeket hozó árusok letelepedtek egy-egy kiteresedésben, felcsapták asztalukat, vagy szállítóeszközeikről kínálták portékájukat. Egyre népesebb tömegük utcákat formált, és termékeik fajtájától függően csoportokba rendeződtek a primőrösök, a tejesek vagy a húsosok.

A pécsi piac tervezői finoman erősítenek rá épületük szerkezetével a 21. századi ember áttekinthetőségre, rendezettségre és tisztaságra nevelt és vágyó érzéseire.

Nem durván teszik ezt, ahogy a mallok (a piac fogalmának a fogyasztói társadalomban deformálódott talmi változatai), csak megteremtik azokat a körülményeket, amelyek a kortársi igényeknek megfelelnek. Ennek a pécsi vásárcsarnok esetében legjobb példája az árubetöltés rendjének és folyamatának precíz és transzparens kidolgozása.
 


Egy bazárban szinte átláthatatlan, hogyan érkezik be az áru és jut ki a göngyöleg, a szemét. E gyanús és bizalmatlan jelenséggel szemben itt egy rendezett gazdasági udvarra érkező, hűtőkamrákban tárolható áru jut el a gördülékeny belső csatornákon és útvonalon a fogyasztókhoz. A tervezők még az épület tájolásával és feltárulkozásával is figyeltek arra, hogy az áruknak védelmet biztosítsanak: a meleg déli homlokzat zárt maradt, az északit nyitották meg a tér fel. Valamint a gazdasági-áruforgalmi és a vásárlók bejáratának markáns elkülönítésével világosan meghatározták az áru- és emberáramlást. Ez a funkcionalista megközelítés segítette, hogy egy hosszú távon is fenntartható épület szülessen.

Piacozni jó dolog! Ezt értette meg és közvetítette a tervek és az elkészült épület alapján Getto Tamás és Sztranyák Gergely. Piacozni nem csupán a gasztronómiai örömök miatt érdemes, azért is, hogy találkozzunk, beszélgessünk, közösségben érezzük magunkat.

Az új pécsi vásárcsarnokban az építészeti hangsúly a közösségépítésre esik, annak spontán, alulról szerveződő változatára, amely nem irányított, hanem egyszerűen teret, lehetőséget kap arra, hogy a mindennapos tevékenységből kibontakozzon, megképződjön – és kiépüljön egy település közössége.

Tervezett nettó alapterület: 7440 m2
Tervezett bruttó alapterület: 7845 m2

Manipulációs tér nélkül bruttó alapterület: 6560 m2

2015 – 2016: nemzetközi tervpályázat
2017 – 2018: engedélyezési terv és tenderterv
2020: kiviteli terv
2020 – 2022: kivitelezés

Építész, belsőépítész tervezők: GETTO TAMÁS, SZTRANYÁK GERGELY
Építész munkatársak: PÁLFY BARNABÁS, VÁRI MIHÁLY, TÓTH KATA

Tájépítészet: MOHÁCSI SÁNDOR, TÓTH RÉKA

Beruházó: PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

Dél-amerikai településüzemeltetésben segítenek pécsi egyetemi hallgatók

A PTE első kelet-európai egyetemként vesz részt interkontinentális mérnöki fenntarthatósági projektben.

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Modern apartmanok, elegáns lobby, és borospince Pécs új apartmanszállodájában

Várhatóan májustól fogadja első vendégeit Pécs központjában a felnőttbarát Fibula Residence Hotel & Wellness.

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen

Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen

A héten még lehet jelentkezni az új szakra.

Hirdetés