Padok a kapolcsi ravatalozóban

Különleges eljárással készített rendhagyó műtárgyat a MOME Építészeti Intézetének csapata.

Az elmúlt nyár folyamán szervezett – Hello Wood Off-Mustraépítőtábor keretein belül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének csapata a kapolcsi temető ravatalozójába készített padokat.

Fotó: Máté BalázsFotó: Szécsi Noémi

„A rendszerváltás után egy fedett-nyitott térrel bővítették a ravatalozót. Jelenleg itt zajlanak a szertartások, amelyekhez mindeddig a szomszédos intézményekből kölcsönözték az ülőalkalmatosságokat – írta a hallgatói csapat. – Ez arra bátorított minket, hogy két olyan padot készítsünk erre a helyre, ami méreteivel, anyagaival és térbeli helyzetével is, az épülettel egyenértékű állandóságot, maradandóságot jelenthet

A súlyos, monolitikus tömbök létrehozása során egy olyan építési dramaturgiát követtünk, ami gondolatiságában érinti az élő és holt állapotok erejét és melankóliáját.

Az egyenként háromszáz kilogrammot nyomó padok testét – egykori építésekből hátramaradt és időszakos tábori építmények elbontásából származó – hulladékként kezelt fűrészáruból hoztuk létre. A szerkezetépítő szegekkel tömbösített anyagok plasztikailag pontatlan és nyers felületét égetéssel érleltük össze, mely folyamatban a fűrészelt faanyag – csupán síkban észlelhető – strukturális jegyei egy térbeli dimenziót kaptak: intenzív taktilitás és az anyagot alakító hatások megmutatkozása jellemzi a tárgyakat, melyek felső síkját az érintetlen rostokig gyalultuk vissza.”

FUNERAL PARLOR BENCHES from °gs on Vimeo.

Alkotók:
Dresch Anna, Manhertz Albert, Soóki-Tóth Anna, Szabolcs Kira, Veres Dóra (hallgatók) Bene Tamás, Guba Sándor, Vass-Eysen Áron (csapatvezetők)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A LEGO és a MOME egyesíti kreatív erejét 

A LEGO és a MOME egyesíti kreatív erejét 

A Talent Awards alkotópályázattal indul az együttműködés, melyre LEGO elemekből készült mozaikalkotásokat várnak.

Két nívódíjat is kapott napokon belül a MOME-campus

Két nívódíjat is kapott napokon belül a MOME-campus

Az ingatlanfejlesztési után az építőipar nívódíjat is bezsebelte a Market-csoport fejlesztése.

Hirdetés