Hirdetés

Népszínház Burkina Fasóban

Orosz Ádám építészhallgató terve az Inspireli Awards nemzetközi pályázatára.

Idén rendezték meg a hatodik Inspireli Awards-ot, amely egy építészhallgatóknak kiírt nemzetközi verseny, amire a világ bármely építészhallgatója jelentkezhet, nevezési díj nélkül. Ennek megfelelően rendkívül gazdag a mezőny (tavaly több mint 1500 hallgató nevezett a világ több mint 130 országából). Három általános – építészet, várostervezés, belsőépítészet – kategória mellett minden évben meghirdetnek egy valós pályázati kategóriát is, 2020-ban a fő versenykategória témája egy lepusztult állapotban lévő, mégis egy kicsiny és szegény afrikai ország számára jelentős értékkel bíró amfiteátrum és környezetének rehabilitációja és városszövetbe való integrációja volt. Orosz Ádám, a Pécsi Tudományegyetem végzős építész hallgatója második helyezést ért el a pályázati munkájával, melyet a hallgató leírásában közlünk.

A helyszín

A tervezési terület Burkina Faso fővárosának, Ouagadougounak egy belvároshoz közel eső területén található. A hatalmas, alulhasznosított terület jelentős részét a leromlott állagú amfiteátrum tömege uralja. Délre, az amfiteátrumtól elhúzódva pár kiegészítő épület található, melyeket a helyiek kisebb kulturális események szervezésére és hétköznapi képzőművészeti tevékenységekre használnak. Az egész fővárosra és a terültre is igaz, hogy nagyon gyér a növényzeti borítás, annak ellenére, hogy a képek tanulsága szerint a meglévő fák egészségesek és életerősek.

A tervezési terület

A feladat

A pályázat tematikája egy romos állapotú, szabadtéri amfiteátrum, és a hozzá tartozó épületegyüttes felújítása, valamint új funkciók beépítése. A terület egy nemzetközileg is elismert kulturális csoportosulás, a profi és amatőr színészek, táncosok, művészek, rendezők, producerek tevékenységét tömörítő Centre de Développement Chorégraphique központja. Ezen csoportnak fontos szerepe van a régió felzárkóztatásában és az ország kulturális életének felélesztésében.

A jelenlegi állapot

A pályázati felhívás három új irányvonal építészeti kidolgozását várta el a hallgatóktól. A WORK címszó alatt a színpad és a színházi előadásokhoz köthető terek felújítását, az előadástechnika korszerűsítését, valamint a színészi és dolgozói kiszolgálóterek kiépítését foglalta magába. A SHOW kulcsszó az ide látogatók igényeit kiszolgáló létesítmények, kávézók, éttermek, művészeti installációk és kiállítóterek telepítését takarta. A LABO irányelv pedig a különböző művészetek képviselőinek stúdióit, valamint a média és az oktatás helyszíneit fedte le.

Az irány

A tervezés kezdetétől azt az alapvetést tartottam szem előtt, hogy az amfiteátrum területe továbbra is mindenkié kell, hogy maradjon.

Csakúgy, mint mielőtt a leromlott állapota miatt használhatatlanná vált. Egy olyan helyszínnek kell lennie, ahol minden embert szívesen látnak. Fontos, hogy a város minden lakosa, valamint az egész lakosság részesüljön az itt megjelenő kulturális értékekből. 

Befogadni mindenkit – a színház tetőterasza

Az elsődleges célom egy tiszta és fenntartható gondolat bemutatása volt, amely tiszteletben tartja a helyi valóságot és számításba veszi az ország, a város és a lakosság nehézségeit. Egy új kulturális központ kialakítása volt a cél, amely a lehetőségekhez mérten minél széleskörűbben, minél több művészeti irányzatot szolgál ki. Az ország kulturális jövőjére nézve kritikus fontosságú, hogy ez a rendkívül színes és izgalmas népszokásokkal és hagyományokkal rendelkező nép képes legyen a kultúráját megújítani, széleskörűen tanítani, élvezni és a világ elé tárni.

Az étterem

A tervezés

Valahányszor egy építész egy távoli, számára ismeretlen országba kap tervezési feladatot, első lépésként meg kell ismernie annak kultúráját. Nemcsak a helyi építészetben kell elmerülnie, hanem a nép hagyományaiban, szokásaiban és a mindennapi életében, mielőtt akár csak egy vonalat is rajzolna a papírra. Én is pontosan így kezdtem a tervezést. Elhívtam a mosszikból, bwakból peulokból és további 60 népcsoportból álló ország kultúráját egy randira, majd a több hónapos egyoldalú kapcsolat végén rájöttem, milyen mély és gazdag hagyományokkal és népszokásokkal rendelkezik ez a nép még ma is. Azonban ez a kultúra nagyon kiszorult a városokból. Az ország nagyon szegény.

A főváros nagy kiterjedésű, nagy lakósűrűséggel, azonban nagyon alacsony átlagos épületmagassággal. A családi házaknak sokszor csak nagy jóindulattal nevezhető épületek egymás hegyén hátán állnak. A városban alig találunk zöldet, csupán az itt ott elterülő vízfelületek mellett. 

A város legérdekesebb pontjai a hatalmas, több száz méter sugarú körforgalmak, amelyek közepe mindenhol üres. Óriási, izgalmas területek, bennük mégsem történik semmi.

Az Oktatási és Médiaközpont terve

Tudtam, hogy ha meg akarom ismerni a helyieket, akkor a város helyett inkább a vidéki lakosságot kell jobban megfigyelnem. A vidéki falvakban pont az ellenkezője történik annak, ami a városban. Apró, legfeljebb 10-15 épületből álló összetartó falucskákat láttam mindenhol. Szorosan egymás mellé épített viskók, ahol minden, ami fontos és érdekes belül, a kör közepén történik, saját házaik falai által védve. Itt szaladgálnak a gyermekek, itt gyűlnek össze a falusiak, és itt gyakorolják a hagyományaikat. A kis falvak felépítése mutatja igazán a kis, összetartó közösségek fontosságát az országban, és ez a struktúra határozta meg a tervezési irányt is számomra.

Analízis

A technológia

Burkina Fasora klímája trópusi: októbertől áprilisig a száraz, míg májustól szeptemberig az esős évszak uralja az időjárást. A száraz évszakban a növényzet szinte teljesen eltűnik. Az uralkodó szélirány az észak, észak-keleti és a dél, délnyugati. Tudtam, hogy kellemes belső klímát csak természetes átszellőztetés és árnyékolórendszerek segítségével tudok majd teremteni. Az új épületek ablakait és falnyílásait a széliránnyal megegyező irányban helyeztem el. Az új épületeket és a meglévő Grand Studiót

elemelt tetőszerkezettel láttam el, amelyek árnyékolják az épületek zárófödémét, megvédik az épületet a zuhogó esőtől, viszont elősegítik a természetes kiszellőzést.  Az épületeket vörösagyagból terveztem. Fontos volt, hogy egy erős, természetes, az országban könnyen megtalálható, tehát olcsó anyagot találjak. Az agyag egy kevés cement hozzáadásával tartófalak építéséhez is felhasználható. 

Az ország gazdasági helyzetét figyelembe véve igyekeztem egy földhözragadt, egyszerű tervet letenni az asztalra. Összes meglévő épületet megtartottam és kijelöltem kisebb átalakításra és felújításra. A meglévő Grand Studio új tetőszerkezetet kapott, valamint egy hullámzó fa álmennyezetrendszert az akusztikai tér javítása érdekében.

Ádám pályázati munkája második helyet ért el, a küldetés számára azonban nem teljesen ért véget ezzel. Mint az Octogonnak írta, szeretné, ha még több magyar diák csatlakozna ehhez a nemzetközi versenyhez, részben mert hatalmas lehetőség a leendő építészek számára – elvégre nemzetközi figyelmet kaphat a munkájuk –, részben pedig rengeteg tapasztalatok szerezhetnek a pályázatokon való részvételben.

A Nép amfiteátruma

Tervező: Orosz Ádám, építészhallgató, Pécsi Tudományegyetem
Helyszín: Ouagadougou, Burkina Faso, Afrika
Tervezés éve: 2020

További képekért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milyen legyen a Klebelsberg-kastély parkja?

Milyen legyen a Klebelsberg-kastély parkja?

Ilyen volt a Klebelsberg-kastély építész hallgatói workshopja

Íme, por és hamu vagyunk

Íme, por és hamu vagyunk

Szalai László Zoltán diplomaterve.

Vidámpark helyére kemping

Vidámpark helyére kemping

A diplomamunka tervezési területe Pécsen, a Mecseki parkerdő területén elhelyezkedő Dömörkapunál fekszik, a régi vidámpark területén.

Hirdetés