Nők a Bauhausban

Ez volt az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, ám a feltételek itt sem voltak egyenlőek.

Száz éve, 1919-ben indult útjára a Bauhaus-iskola, amely idővel mozgalommá, a 20. század legnagyobb hatású művészeti irányzatává szélesedett. A Bauhaus-iskolában éveken át szenvedélyes viták zajlottak építészetről, formatervezésről, színelméletről, egyre erősebb politikai nyomás alatt, mígnem 1933-ban a nácik bezáratták az iskolát. Ennek ellenére a Bauhaus öröksége fennmaradt, és világszerte hatott a későbbi építészgenerációkra.

Az alapítás százéves évfordulója alkalmából többen kutatták, pontosan milyen élet, milyen viták és konfliktusok zajlottak az iskola falai közt. Több dokumentumfilm is készült, összegyűjtöttek ikonikus bútorokat és design-tárgyakat, kiállítást rendeztek az iskola magyar mestereiről, és digitális formában ingyen elérhetővé tették Paul Klee 3900 oldalnyi, főként a színelméletről írt jegyzeteit

Gregor Schnitzler új filmje, a Lotte am Bauhaus pedig a nőkre irányítja a figyelmet: a Bauhaus volt ugyanis az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, jóllehet a néhány szerencsés női hallgatót nem kezelték egyenrangúan a férfiakkal, például csak a háztartási programokban vehettek részt – írja az ArchDaily. Nagy valószínűséggel az iskolában tanuló nők munkái feledésbe is merültek volna, ha nem készül el ez a film.

Schnitzler munkáját nagyban támogatta a Bauhaus archívum jelenlegi igazgatója, Annemarie Jaegg, aki szerint

„ez a film bepillantást enged a kreativitásba, a kíváncsiságba és a szenvedélybe, amelyet ezek a nők testesítettek meg a Bauhaus kreatív kísérleti központjában.”

A filmdráma középpontjában Alma Siedhoff-Buscher pályafutása áll, aki a szülei akarata ellenére iratkozott be a Walter Gropius vezette inztézménybe, majd részévé vált egy művészgenerációnak, amelyik új korszakba akarta vezetni Németországot, és aki a női építészek és designerek szerepének újragondolására sarkallt. A filmben ugyanakkor megjelenik Anni Albers, Gunta Stolzl, Marianne Brandt, Margarete Heymann, Gertrud Arndt, Benita Koch-Otte és Lou Scheper-Berkenkamp is.


  • Eredeti cím: Lotte am Bauhaus, német dráma, 2019, 105 perc
  • Rendező: Gregor Schnitzler
  • Szereplők: Alicia von Rittberg, Noah Saavedra, Jörg Hartmann, Nina Gummich, Marie HackeHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

Eladó Breuer Marcell egyik legfontosabb épülete

A „Breuer on the Hudson” becenevű házat Breuer egy művész házaspárnak tervezte. 

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

A focipályához tartozó lelátót egy berlini múzeum ihlette.

Rendhagyó audiovizuális kampánnyal ünnepli a MOME a névadója születésének évfordulóját

Rendhagyó audiovizuális kampánnyal ünnepli a MOME a névadója születésének évfordulóját

125 évvel ezelőtt, július 20-án született Moholy-Nagy László.

Hirdetés