Mi történik Budapesten klímaügyben?

Közösségi gyűlés, közösségi terek, ivókutak és autók elől lezárt területek. 

Az elmúlt hónapokban sokat cikkeztünk arról, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a világ nagyvárosai a klímaváltozás elleni küzdelemben: zöldülnek a buszmegállók, az épületek homlokzatai, egyre több utcát adnak át a biciklistáknak és a gyalogosoknak, valamint a nagy cégek is sorra állnak át a környezetbarát üzemmódra. De mi történik Budapesten a témában? Mutatjuk!

Közösségi gyűlés az éghajlatváltozásról

2019. november 5-én a Fővárosi Közgyűlés klímavészhelyzetet hirdetett, amellyel kapcsolatban fontos mérföldkőhöz érkeztek most: a Semmit rólunk, nélkülünk! elv mentén közösségi gyűlést szerveznek, amelyen olyan kérdésekben várják a lakosság véleményét, mint a levegőminőség, a fűtés, a közlekedés vagy éppen a zöldterületek. Az elmúlt hetekben 10.000 budapestit kerestek meg levélben, közülük választják ki az az ötven embert, akik részt vesznek a tanácskozáson.
Forrás: DemNet

A közösségi gyűlésen az élet minden területéről érkező emberek gyűlnek össze, hogy fontos ügyekről beszéljenek – ebben az esetben ez az ügy a klímaváltozás.

A gyűlésen a résztvevők új ismereteket szereznek a témáról, megosztják a gondolataikat egymással, végül ajánlásokat tesznek arra, hogy milyen módon kezelje a főváros a problémát.

A közösségi gyűléseket számos helyen használják a világon – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját. Az, hogy milyen változások történnek majd Budapesten, azon múlik, milyen célokat tűz ki a főváros, és azokat hogyan valósítja meg. Ennek részleteiről a Fővárosi Önkormányzat új klímastratégiát dolgoz ki. A közösségi gyűlés ezekről a kérdésekről fog tárgyalni, majd javaslatokat tenni a főváros számára. A közösségi gyűlést Budapest belvárosában, a Főpolgármesteri Hivatal épületében rendezik meg két hétvégén, szeptember 12 és 13, valamint szeptember 26 és 27 között.

Hűsítő Budapest új ivókutakkal és hűsítő szigetekkel

A klímaváltozás okozta extrém hőség és hőhullámok idején megnő az idő előtti halálesetek száma, amely ellen sok folyadékkal védekezhetünk. A Hűsítő Budapest akció keretében új ivókutakat és hűsítő szigeteket telepítettek a városban, így nemcsak ingyen lehet hozzájutni a folyadékhoz, de a környezetet is védeni lehet vele. 

Közösségi térré alakul az Andrássy út egy szakasza

Kísérleti projektként az Andrássy út Rózsa utca és a Vörösmarty utca közötti szakasza közösségi térré változik - jelentette be Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. A cél az, hogy októberig Európa egyik legszebb sugárútja visszakapjon valamit eredeti funkciójából, az autóforgalom mellett megjelenjen a kultúra, a korzózás, a szórakozás is a HATKER KORZÓN.

"A szervizutakon parkoló autók helyét utcabútorok, vendéglátóhelyek, kulturális rendezvények veszik át. Jelenleg is megtekinthető az a kiállítás, amelyet az elmúlt 20 év ARC anyagaiból állítottak és amelyek az elmúlt években semmit sem veszítettek aktualitásukból" - írja a polgármester. A válogatást egy terézvárosi portréfotó sorozat váltja majd: Csoszó Gabriella és Fabricius Anna munkái jelennek meg a közterületen, ahol a Terézvárosban működő FabLab Budapest műhely utcabútorain, installációin lehet megpihenni. A szervizutak betonjára planténerekben fák kerültek, és a szép zöld gyep sem fog majd hiányozni a közösségi térről.
Fotó: Terézváros Önkormányzata
Az Andrássy út egy szakaszának lezárása Terézváros és a Budapest Városháza közös mintaprojektje, egyelőre kísérleti jellegű. A 6. és 7. kerület belső részében is zajlik egy kísérleti projekt: a bulinegyednek rengeteg problémája van, például hogy sok az autó, alig lehet elférni az utcákon és a járdákon, a forgalomcsillapítás jegyében most egyes utcákat lezártak az autóforgalom előtt.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

Oslo, Los Angeles, Mexikóváros és Budapest közös nyilatkozatban köteleződött el az építőipar fenntarthatóbbá alakítása mellett

A nyilatkozatban a polgármesterek ígéretet tesznek arra, hogy 2030-ig felére csökkentik a városaikban zajló építési tevékenységekkel összefüggésbe hozható üvegházhatású gázok kibocsátását.

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Szomorú látványt nyújtanak esténként Budapest kihalt utcái

Újbuda kisfilmet készített a szinte utas nélkül közlekedő villamosokról és a nyomasztóan üres utcákról.

Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

Öt éve nem látott aktivitás a lakáspiacon

A pesti belvárosban 18 százalékot alkudtak le a vevők októberben. 

Hirdetés