Hirdetés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

A Pozsony városközpontjába tervezett wellness fürdőt a GRAU architects csapata a test templomának szánta. Mintául a közeli Grössling történeti közfürdői szolgáltak, ahol a betérő testi-lelki megtisztuláson ment keresztül.
 

 

Az Elíziumi mezőkön a görög mitológia szerint az istenek új életet lehelnek az elhunyt hősökbe, akik aztán öröklétig élvezik a sosem múló tavaszt és mennyei boldogságot. A város közepi fürdőt tervezői olyan helynek képzelték el, ahol a látogató kiléphet a mókuskerékből, a mindennapok taposómalmából. Meditatív menedéket akartak létrehozni, búvóhelyet a világ elől.

Az utcáról egy alig észrevehető bejáraton át jutunk a történeti épület alagsorába, az eredeti kőlépcsőn keresztül. A hajdani pincékben a tervezők megőrizték a téglaboltozatot. A belső tér koncepcióját a térbe állított tárgyak és a tégla, a terazzo, a fekete és kobaltkék burkolatok és a fa kombinációja határozza meg. A tárgyak között a tér szabadon áramlik.

 

 

A másik fontos tényező, amire a tervezők a tér hatását építették, a fény. A természetes fény a meglévő nyílásokon illetve felülvilágítókon át járja be a teret, minden napszakban más-más élményt nyújtva. A funkciókhoz igazított mesterséges világítás a fürdő intimitását hangsúlyozza. Az Elysium Spa lelassítja és megtisztítja azt, aki alámerül a mélyére, olyan hatással van a fürdőzőkre, mint egy műalkotás szemlélése. Stanislav Ondruš képzőművész munkái is ezt a hatást erősítik. 

Az épület udvarán nyitott terasz és mobil szauna teszi tökéletessé az élményt. Az Elysium Spa újszerű módon kapcsolja be a helyet a belváros miliőjébe, olyan szokatlan élményt ad, amelyen keresztül új tapasztalatokhoz juthat a városlakó.

 

 

Stúdió: GRAU architects | Web | Facebook | Instagram
Tervezők: Andrej Olah Filip, Marcak Matej Kurajda
Megbízó: Elysium Tech
Projekt helyszíne: Grösslingová 56, 811 09 Bratislava, Szlovákia
Befejezés éve: 2021
Bruttó alapterület: 176 m²
FotókMatej Hakár
Műalkotások a térben (kék grafika a falakon): Stanislav Ondruš

 

Forrás: Linka 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mennyei fürdőzés

Mennyei fürdőzés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

Lángos Bár Pozsony óvárosában

Lángos Bár Pozsony óvárosában

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Madárszemmel

Madárszemmel

Évente több milliárd madár halálát okozzák a tükröző üveghomlokzatok, a szakértők átfogó jogszabályozást sürgetnek.
 

Hirdetés