A pécsi egyetemi belsőépítész-képzés eddigi egyik legmagasabb elismerését kapták a Buildner Architecture Competitions nemzetközi építészeti versenyen részt vevő mesterszakos hallgatók.

A „Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás” pályázat olyan projekteket várt, amelyek új eszközöket találnak ki a lakásárak csökkentésére. A tervezők feladata az volt, hogy rugalmas, innovatív, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Belsőépítész MA szakos hallgatóiból álló egyik csapat tiszteletbeli elismerésben részesült, három csapat projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé.
 

A pályázat résztvevőinek az volt a feladatuk, hogy a város lakhatási válságára javasoljanak megoldásokat. Támogatott lakhatási formára a lehető legkreatívabb módon kellett különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok befogadására. A zsűri olyan projekteket keresett, amelyek eltérnek a lakhatás, a tervezés és a közösség egészének eddigi tipikus elképzeléseitől, emellett a fenntarthatóságra és a megfizethetőségre is fókuszálnak.

„A pályázaton való részvételt a belsőépítész MA elsőéves hallgatók féléves tematikájába fűztük bele azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi versenyen, ahol megmérettethetik magukat más egyetemről érkezőkkel vagy akár a szakmájukat gyakorlókkal is. A pályázati kiírás teljes mértékben összecseng képzésünk féléves tárgyleírásával, amely lakóépületek belsőépítészetével foglalkozik. Hallgatóink többsége külföldi, összetételük igen színes, a világ szinte minden tájáról valók. A pályázatban felvetett kihívásokkal biztosan fognak találkozni pályafutásuk alatt, hiszen a klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett” – mondja dr. Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék mb. tanszékvezetője.

A pályázaton részt vevő hallgatók egy féléven keresztül workshop jellegű oktatás keretében dolgozták ki a pályázati anyagukat, közben előadásokat hallgattak a fenntartható építészettel kapcsolatban. A Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás építészeti verseny tiszteletbeli elismerésében a Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült.

„Amikor először dolgoztunk csapatként, a kulturális háttérből, a tervezést érintő megközelítésekből és az ötletekből adódó különbségek segítettek, hogy jobban megértsük az építészeti kihívást. Tervezőként először a problémát nagy léptékben, a közösségben felmerülő kérdésként vizsgáljuk, és kisebb, egyéni léptékből kiindulva igyekszünk megoldást találni. Építészként az a feladatunk, hogy biztonságossá és kényelmessé tegyük a társadalomban élők életkörülményeit, hogy boldogan élhessenek. A versenyeken való részvétellel nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, a kihívás szélesíti a látókörünket és fejleszti a kreativitásunkat” – foglalják össze a hallgatók a pályázaton való indulásuk tapasztalatait. 

„Időnk jelentős részét épületekben, belső terekben töltjük, ezért a belsőépítészek arra törekednek, hogy a minket körülvevő terek minél inkább a használatot szolgálják. Az építészet és a belsőépítészet határán a pécsi belsőépítész-képzés a terek tervezésénél és kialakításánál minden esetben az emberközpontú tervezésre fekteti a hangsúlyt. A hallgatók a sokrétű szempontrendszerekből olyan koncepciót alakítanak ki, amelyben a terek részletei megteremtik a tér mélységét, ezáltal a cél, hogy az épületbelső élvezhető és komfortos legyen. A PTE MIK-en belsőépítészeti kutatócsoporti munkával és annak oktatásba való visszafordításával friss és korszerű tudást kapnak, jelentős hangsúlyt fektetnek a térszervezésre, az optimális térhasználatra és a funkcionalitásra. A kar oktatói mindig arra törekednek, hogy élő projekteket vigyenek az oktatásba, amelyek a munkaerőpiacon is értékesebb tudást képviselnek. A jelentős nemzetközi hallgatói jelenlét a kultúrák találkozásával érdekes, egyben eredményes sokszínűséget hoz a képzésbe, egyfajta innovációs potenciált jelent” – véli prof. dr. Medvegy Gabriella a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.


 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

A MUT 2021. évi Diplomadíj Pályázata várja a jelentkezőket

2022. január 10-ig lehet feltölteni a pályázatokat.

Ügyvezetőt keres a MUT

Ügyvezetőt keres a MUT

a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) élére.

Kiírták az Ybl-, Forster és Schönvisner díjakra szóló pályázatokat

Kiírták az Ybl-, Forster és Schönvisner díjakra szóló pályázatokat

Megjelentek a 2022-es miniszterelnökségi pályázatok az építésügyben, régészet területén illetve örökségvédelemben tevékenykedők elismerésére.

Hirdetés