Már nem fáj!

Fogászati élmény, újragondolva

Sok jó dolog van az életben, de a fogorvos semmilyen mércével mérve sem tartozik közéjük. A I29 Architects által tervezett amszterdami rendelő arra vállalkozott, hogy ezt a megdönthetetlennek vélt tézist felülírja. 

 

 

A Dentista első amszterdami fogászati ​​klinikája ellentmond a fogorvosi rendelők sztereotípiájának, amely sterilségével finoman szólva nem kívánatos érzést kelt a páciensekben. A fogászati ​​üzletlánc első telephelye Amszterdamban az orvosi professzionalizmus mellé a természet motívumait társítja, hogy megnyugtassa a váróban izguló vendégkörét.

A barnd identitását is megalkotó I29 Architects által tervezett 260 négyzetméteres teret fák, mélyzöld árnyalatok és rengeteg növény teszi barátságossá, ezek felelősek a nyugodt környezet megteremtéséért. A váróban a vendégeket az ablak mentén növények sokasága választja el a kinti utca nyüzsgésétől. A természet az egész klinikán jelen van – a kezelő helyiségek például egy átriumos kertet vesznek körül.

A szekrények és berendezések steril fehérségét a pácienssel szemközti fal mély zöld színe ellensúlyozza. A páciens ezt a nyugtató hatású felületet látja a fogorvosi székből. Minden kezelő mennyezetén tetőablakok nyílnak, így a betegek a kezelés alatt közvetlenül kiláthatnak a szabadba. 

A természetes anyagok, például a fa, a sok növény, a zöld szín és a kapcsolat az élő természettel a zen-t idéző környezetet teremt, és átírja a fogorvosi rendelőkre jellemző negatív képet. Megpróbálja csillapítani a látogatással járó általános szorongást, miközben kétségtelenül érzékeljük, hogy ez egy fogászati ​​klinika – a belsőépítészeti kialakítás a fogorvosnál tett látogatást az egészség megőrzését célzó wellness élményként kezeli. 

 

 

Stúdió: I29 Architects
Projekt helyszíne: Ceintuurbaan, 1072 GL Amszterdam, Hollandia
Megbízó: Dentista
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 260 m²
Fotók: Thomas van Schaik

 

 

Forrás: a FRAME cikke nyomán

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

Intellektuális stílusjáték - ez volt a Buddha-Bar Hotel

2019 januárjában bezár a Váci utcai Buddha-Bar Hotel.

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Nincs találat!

Hirdetés