Krajnyák N. Bence Esztramos Esszencia Látogatóközpont terve, amelyet a Piranesi pályázatra is neveztek.

Összesen 22 terv érkezett a Piranesi Student Honorable Mention 2021 nemzetközi hallgató pályázat felhívására – közölte a BME közösségi oldala. A kari zsűri (Fenes Tamás DLA, Kronavetter Péter DLA, Répás Ferenc DLA és Szabó Dávid DLA) a tervek közül Krajnyák N. Bence: Esztramos Esszencia Látogatóközpont és Szántó Hunor: Táj-Restaurációs Központ című diplomatervét tartotta a pályázat értékelési szempontjaihoz legközelebb állónak, vagyis ez a két terv képviseli majd a Kart a november 27-től megrendezendő Pirani Építész Napokon.

Most Krajnyák N. Bence tervét mutatjuk be a hallgató leírásával (Szántó Hunor munkájáról itt írtunk).

Hogyan kelthető életre egy emberi tevékenyég által megsebzett, identitását vesztett hely, ahol az értéket a rombolás hozta felszínre és ahol a rombolás maga is érték a történelem megőrzésének aspektusából? Krajnyák N. Bence terve erre a kérdésre ad javaslatot, ami nem egy épületben nyilvánul meg, de abban összpontosul, miközben a hangsúly a hely gyógyítására, identitásának visszaadására és az Esztramos esszenciájára helyeződik.

Az Esztramos és környéke magával ragadó táj, melyet egykor vasérc- és mészkőbányászat zsigerelt ki. Az 1996-os leállást követően a tájseb megmaradt, a terület rozsdaövezetté vált, a hely elvesztette identitását. Ugyanakkor a romboló tevékenységnek köszönhetően felfedezték a hegy egyedülálló barlangjait. Azonban a barlangászati és bányászati értékeken túl a terület jelentősége geológia, botanika, régészet és helytörténet körein belül is számottevő. Ezen aktuális adottságok egy átgondolt stratégiával a térség fejlődését idézhetné elő.

Esztramos

Rákóczi-barlang 

A diplomamunka célja a térség turizmusának léptéknek megfelelő elindítása. Az alapgondolat a hely identitásának újraélesztése, a hegy gyógyítása, miközben egy múlttal integrált, rendezett jövőt alkotunk; élmény alapú bemutatásra törekvés, minimalizált, szükséges beavatkozásokkal és a fenntartható működés előkészítésével.

Ezen elvek figyelembevételével jött létre az Esztramos Térségfejlesztési Stratégiavázlat (ETSV), ami egy nyolc lépésből álló tervezet. Ez magában foglalja a szükséges infrastruktúra megalkotását, a meglévő épületek jövőjét, egy fogadóépületet, a hegytető (312-es szint) megközelítésének lehetőségeit, majd annak hasznosítását. 

Az Esztramos Térségfejlesztési Stratégiavázlat (ETSV) lépései

Az építészeti beavatkozások fókuszpontja a látogatóközpont, amely közvetlen kapcsolatban áll két meglévő táróval és a hegyláb bányaműveivel. A fogadóépülethez kapcsolódó szalagos tárón és függőleges gurítón keresztül megközelíthető a hegytető (csillés vasúttal, majd személyfelvonóval), ahol a megérkezés a meglévő előtörőbe történik. A 312-es szint hasznosításának kiemelt része meditációs kabinok elhelyezése a szint partfalai közt.

Építészeti beavatkozások

A látogatóközpont egy olyan létesítmény, amely a térségre nézve mozgatórugóként működik, a hegy léptékében pedig kapuként funkcionál, szűri a látogatottságot, lehetőséget ad a hegy megismeréséhez, ugyanakkor kontroll alatt tartja és védi azt.

Egy oldalról cél, hogy az épület minél kisebb beavatkozással készüljön el, stratégiailag olyan helyen, ahol lehetőség van a teljes megismerésre. Ezen tényezők summája, hogy egy megfelelő súlypontot kell keresni. A másik oldalról rendezetten kell bemutathatóvá tenni az értékeket, kiaknázva minden hegyben rejlő lehetőséget és megerősíteni a róla alkotott képet. Ez az identitás visszaadásáról szól.

[ súlypont + identitás = esszencia ]

Az épületnek egy jól összpontosított origóból kell lehetőséget adnia a teljeskörű megismeréshez. Ennek helyszíne a VII-es bányaszint előtt található placc, amely kapcsolatban áll a már említett két táróval, melyből az egyik az egyedülálló Rákóczi-barlang tárója, a másik a hegytető megközelítését teszi lehetővé. Az esszenciális pontból lehetőség nyílik a hegyláb bányaműveinek bejárására, északi irányban pedig remek kilátást nyújt. Megközelítése a kiépített – és Országos Kéktúra útvonallal összehangolt – közúttal lehetséges. A publikus megközelítés nyugatról történik, közúti leágazással. Ez a kialakítás fokozatos megismerést biztosít a belépésig, ráhangolja a látogatót a megérkezésre.

Helyszínrajz

A belső szervezés fő elve, hogy egy fókuszált, bejáratnál lévő gócból döntheti el a látogató, hogy mit szeretne megtekinteni, amihez a döntés előtt tudnia kell minden látványosságról, melyeket egyértelműen kell elérhetővé tenni számára. A lehetőség adott a teljes megismerésre, a választás a látogatón múlik.

Alaprajz

Megjelenését és formálását kettősség követi, egyfelől tisztelnie kell környezetét, amit kiszolgál: visszahúzódva együtt kell élnie vele (hegybe rejtett épületszárny), míg, mint turisztikai látványosság vonzóvá kell tenni: jelszerű kialakításra is igénye van (fogadószárny). Emellett mint jel, az új beavatkozás markáns megkülönböztetését is szimbolizálja. A fogadószárny a szűrés miatt is jelentős lépés: határt képez a megérkezés és a látványosságok között.

Esztramos Esszencia Látogatóközpont – Átnézeti axonometria

A Rákóczi-táró tengelyére tervezett épületkonzol (fogadószárny) a táró meghosszabbításának szimbóluma. A táró első rétegként kérgével képes előtörni a hegyből, majd második rétegként a táró „bensője” üvegként megjelenve nyúlik tovább, míg el nem válik a tereptől, ezzel jellé alakulva. A folyamat harmadik rétege a természet fokozatos visszafoglalásában nyilvánul meg, amivel létrejöhet az épített és meglévő környezet szimbiózisa. Belső világát egyszerű és világos anyaghasználat jellemzi, ami az ipari közeggel is harmonizál, és nem vonja el a hangsúlyt a környező természetről.

A fogadószárny metszete és homlokzata

Megérkezés

A rejtett épületszárny az illeszkedésen alapszik épített, de természet által visszafoglalt kapcsolatokon keresztül. A funkciósémát követő „nútos” kapcsolatok létrehozása a homlokzaton hegyből kitörő műtárgyak sorolását mutatja, amelyekből azonban csak az üvegkonzolnak sikerül érdemben előtörnie. A rejtett szárny belső terei a fogadószárnyra ellenpontozott hangulattal mutatkoznak meg, ahol a tárók hangulatát idéző, sejtelmes terek, nyers felületekkel a kiállításokra helyezik a fókuszt.

Műtárgy sorozat

Ellenpont / Kontraszt

Az Esztramos-hegy történelméből és egyedi adottságaiból eredően olyan hely, amely nagyobb figyelmet érdemelne, ezáltal méltó sorba kerülne az Aggteleki Nemzeti Park palettáján. Ennek megvalósulása komplex, nagy léptékű programot igényel. A diplomamunka erre a felvetésre keres választ, amely során a hangsúly a hely gyógyítására, identitásának visszaadására és az Esztramos esszenciájára helyeződik.

Az üvegkonzol nappal

Jel éjjel
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy megsebzett, identitását vesztett hely életre keltése

Egy megsebzett, identitását vesztett hely életre keltése

Krajnyák N. Bence Esztramos Esszencia Látogatóközpont terve, amelyet a Piranesi pályázatra is neveztek.

Lebegés a természet felett

Lebegés a természet felett

A LANDSCOPE a BeeBreeders nemzetközi pályázat shortlistes projektje.

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Hirdetés