Kínában lassan visszatérnek irodáikba az építészek

A járvány növelte a dolgozók közötti összefonódást és a szolidaritást.

A világ nagy részén most tetőzik a koronavírus járvány, Kínában viszont megvolt az első nap, amikor nem regisztráltak beteget. Ez pedig arra ösztönzi a gazdasági szereplőket, köztük építészeket, designereket, hogy ha lassan és fokozatosan is, de elkezdjenek visszatérni a normál kerékvágásba.


A járvány kitörése után Kína szigorú intézkedéseket vezetett be, a kritikus területeken azonnal karantént rendeltek el, ezeket a korlátozásokat most kezdik el feloldani.

Bezárják azokat az ideiglenesen felépített kórházakat, amelyeket a betegek gyors ellátására hoztak létre, sorban nyitják meg az autópályák lejáróit. Sanghajban a város fokozatosan visszatér a megszokott üteméhez, az üzletek kinyitnak, a forgalmi dugók pedig újra állandósulnak. Bár a vírus fészkének tartott Vuhan tartomány még mindig zárva van, az ország többi részébe lassan visszatér az élet.

A londoni székhelyű designer, Tom Dixon elmondta, hogy kemény, kihívásokkal teli időszak után hongkongi kollégáik visszatértek az irodába, David Chipperfield kínai irodája pedig abban bízik, hogy Kína gyors kilábalása előrejelezheti azt, hogy Európa és a világ többi országa is hamarosan maga mögött tudja a járványt. 

David Basulto, az ArchDaily építészeti portál alapítója és főszerkesztője kihangsúlyozta, hogy mindannyian sokat tanulhatunk a kínai helyzetből, egyben saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, milyen az, amikor hullámszerűen elsodor bennünket egy váratlan esemény. A portál kínai dolgozói még home office-ban vannak, várhatóan március 24-től már az irodában fognak dolgozni.

A vírus pozitív hatásaként kiemelte, hogy nagyobb a kapocs a kollégák között, mint valaha volt, az irodák lezárása és az otthoni munkavégzés pedig a szolidaritás szintjét is növelte.

Szavaival egyetértett Frank Chou, a Frank Chou Design Studio alapítója, aki még azt is hozzátette, hogy a járvány hirtelen és drasztikus hatást okozott az emberek mindennapi életében, de legalább pozitív változást okozott a légkörben. 

A gazdasági hatások kapcsán a designerek és a tervezők is egyetértettek abban, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy azzal a járvány kitörésekor kalkulálták. Különösen azért, mert sokan abban bíztak, hogy a járvány nem terjed át nagy mértékben a világ többi részére, nem lesz szükség a határok lezárására, a gyártási terveket nem kell elhalasztani Kínában. Most abban bíznak, hogy a világ hamar túl lesz a járványon, és a megrogyott gazdaság elindulhat a felépülés útján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

A tesztek szerint jól működik a hatvan méter magas légtisztító torony.

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

A harbini reptér leendő hármas terminálját az ember, a természet és a helyi igények funkcionális kiszolgálására tervezte a MAD Architects.
Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Nincs találat!

Hirdetés