Zöld utat kapott a Heinrich-udvar átalakítása, még ebben a hónapban elindul a kivitelezés Kálmán Ernő korábbi tervei alapján. 

Heinrich Alajos és fia vaskereskedésének hatalmas épületegyüttese a 2000-es évek elején egy spanyol befektető tulajdonába került, aki a homlokzatok kivételével tejes bontást akart szálloda és iroda építésével, de építési engedélyt nem kapott, majd az ingatlant 2011-ben műemléki védelem alá vonták. Az ingatlankomplexum 2018-ben került a jelenlegi tulajdonoshoz, miután a Heinrich Passage Zrt. megszerezte a Miniszterelnökség illetékes államtitkárságának előzetes szakmai állásfoglalását, amely tisztázta a beépítési paramétereket. 2019-ben a Vasudvar földszintes épületeinek műemléki védettsége ezt követően megszűnt, de az Üllői úti főépület és a Mária utcai egykori raktárépület továbbra is védett maradt. Az ingatlanfejlesztő programjában szerepelt a budapesti passzázsokat folytató sétány létrehozása, butikhotel, irodák és lakások építése. 2020 áprilisában kormányrendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté vált, 2023-ban pedig rozsdaövezeti besorolást kapott.

Az Üllői út 32. szám alatti  épületet Hubert József és Móri Károly tervezte az 1890-es évek elején, míg a Mária utca 56. alatti együttes Sándy Gyula műve 1912-ből. A két architektúra közötti „L” alakú telken egy kanyarral érdekes passzázs jött létre földszintes, téglahomlokzatú raktár és műhely épületekkel, mely sokáig kézműves műhelyeknek, vásároknak volt színhelye, és a Heinrich Alkotói Szintnek működött itt az otthona.

A terveket több tervtanácson vitatták meg, a József körút 77-79. számú lakóépület közössége később a beépítés mértéke és az ingatlanfejlesztés miatt azonban tiltakozásba kezdett, majd civil szervezetek is az ügy mellé álltak. Az építési engedélyre vonatkozó határozatot  bíróság előtt támadta meg egy magánszemély is, ám a hosszadalmas pereskedés 2022 márciusában a Kúrián ért véget a kereset elutasításával. 2023-ban helyi Önkormányzat Magyar Rádió épületén kívül erre az ingatlanra is változtatási tilalmat rendelt el, ám egy 2023. decemberi kormányrendelet ezt a tilalmat megszüntette. Az ügy tehát lezárult és a fejlesztő zöld utat kapott a kivitelezéshez. A projekt vezető tervezőjét, Kálmán Ernő, Ybl-díjas építészt – többek között a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújításának alkotóját – kérdeztük arról, hogy a korábbi tervekhez képest lesz-e változás a beruházást illetően.

Mint említette, néhány év kényszerű szünet után, valójában a már korábban kiadott engedélyek szerint indul el az építkezés.
„A kerület nagy változásokon megy keresztül, gondoljunk a nem messze lévő Református Egyetem most lezárult tervpályázatára, vagy a Pázmány Campus elképzelésére. Egy pezsgő egyetemvárosi hangulatú új szövet van kialakulóban, ahová az Üllői út felől ez a passzázs egy vonzó becsatlakozó elem lehet. Az épületegyüttes rehabilitációjának fontos része a védett épületek megtartása és a környezetnek megfelelő funkciókkal való bővítése, valamint a szomszédos lakóépületek számára élhető környezet, zöld belső kertek kialakítása, a hatalmas tűzfalak eltüntetése is.”

Az Üllői úti főépületnek megtartják a homlokzati traktusát, azonban ide egy 114 szobás art hotelt terveznek tetőtéri beépítéssel. Az épület egyedi értéke a Heinrich család első emeleti, faragott berendezésű ebédlője, ami  megmarad, és konferencia teremként lesz helyreállítva. 

A Sándy-féle épület esetében szintén megmarad a homlokzat, a síkja mögött visszahúzva viszont 2-3 szinttel magasabb, udvart körbezáró modern épületrész jön létre tetőkertekkel. Az L alakú telek alatt kötelező számú parkolóhelyet, ezáltal mélygarázst kell biztosítani, így a passzázs jellegzetes, téglahomlokzatos kis épületeit ehhez elbontják. „A mélygarázs kiépítése után az eredeti udvar hangulatát visszaidéző, bevilágítós, de fedett sétányt hozunk létre. Pilléreken nyugodva felette zöldtető lesz, ami az új, 6-7 szintes lakóházaknak nyújt parkot. Ezáltal a kerület zöldterületi mutatóját is növeljük, de a passzázs is megmarad egy új és virágzó kulturális és kereskedelmi funkció számára.”

 „A beruházó szándéka következetes, az értékőrzés nem megkérdőjelezhető. A beépítettség a kerületi szabályozási tervnek (JÓKÉSZ) megfelel. Az engedélyezési terv beadásakor érvényes 5,5-es maximális szintterületi mutatót jelen terv - 5,35-ös szintterületi mutatójával – nem is teljes mértékben használja ki.” – állítja Kálmán Ernő, aki számára a London belvárosától keletre húzódó Docklands revitalizációja jelentett fontos analógiát a tervezés során – itt a hajdani dokkföldek, raktárak helyén napjainkra virágzó gazdasági negyed emelkedik. Mint kiemelte „a városban eleve kevés a színvonalas rozsdaövezeti rehabilitáció, így ennek gazdaságilag is megtérülő példáit érdemes gyarapítani. Erre minden adott ezen a helyszínen, ahogy azt a közeli Zichy hotel példája is reprezentálta már.”

A kivitelezés még ebben a hónapban elindul. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"A megrendelt mennyiség és a határidő jelentette az igazi kihívást"

A Telekom Székház kapcsán Saly Péterrel és Preszl Gáborral beszéltünk a belsőépítészeti kivitelezés izgalmairól.

Magyarország versenypozíciója jó az ingatlanbefektetések területén

Magyarország versenypozíciója jó az ingatlanbefektetések területén

Sikerrel mutatkoztak be a magyar ingatlanfejlesztések a világ egyik legjelentősebb ingatlanos eseményén, a MIPIM-en.

Hirdetés