Hirdetés

Kelet és Nyugat

Melegen zárt és egyben végtelenül nyitott otthont épített a Steiner Architecture.

Az osztrák Steiner Architecture a hely és építmény egyediségét keresi és támogatja. Flo Oberschneider és Ferdi Porsche épületei és azok tervezési folyamata a helyszínen feltárt jellegzetességeket erősíti, gyakorta igen egyszerű eszközökkel. Az osztrák Alpokban, a Zell am See partján álló, gazdagon üvegezett otthon ihletője Louis Kahn 1955-ös, klasszikussá vált, modern és elegáns Trenton Bath House tömbje New Jersey-ben.

 

 

A háromszintes, osztrák családi házat is az ihlető előd elsőre szembeötlő sajátosságai, a kocka és a piramis geometriája határozza meg. Az épület alsó szintjének anyaga a régióra jellemző, hagyományosan vastag, erősen szigetelt beton, melyet számos méretes, üvegezett nyílászáró tagol. Az újrahasznosított anyaggal szigetelt, ötven centiméteres falvastagságú, kétrétegű betonszerkezet nagy előnye, hogy esetleges bontás esetén a fal struktúrája alkotóelemeire esik szét, az ablakok és ajtók pedig a későbbekben az említett klasszikus szigetelőréteg nélküli, egyszerűbb falszerkezetbe is beépíthetők.

 

 

A masszív földszint ellenpontozása a Távol-Keletet idéző, négy oldalról üvegezett felső szint. A természetes fénnyel elárasztott, légies farácsozattal árnyékolt emeletre lapos, a homlokzatokon túlnyúló, piramis alakú tetőszerkezet borul. A ház közepén kialakított üvegfalú, négyzetes alapú hasábokba telepített növényzet, a szinteken át az ég felé nyújtózó fák szintén Japánt idézik, és színt, fényt és légiességet hívnak be az otthon falai közé.

 

 

Hiába a fölszint és az emelet eltérő stílusa, az épület mégis klasszikusnak hat. Bár a vastag falak a stabilitás biztonságos érzetét keltik, egyúttal el is nehezíthetnék a struktúrát. A Steiner Architecture jó érzékkel megválasztott designelemei teremtik meg az egyensúlyt: az autóbeállót ölelő, vízálló függöny, a földszint áttört, négyzetrácsos betoncsipkéi, sárga és mintás függönyök, vidám, színes szőnyegek és játékos hidegburkolatok váltják egymást a házon kívül és belül is egyaránt. A beltér meghatározó, kecses eleme az otthon szintjeit összekötő, íves csigavonalú, fehér, szándékosan könnyed, légies acéllépcső.
 

 

A külhoni utalások azonban közel sem fosztották meg a házat az Alpok varázsától: a meredeken lejtő tető, a perem alatt a szomszédos házak klasszikus alpesi, kézműves hagyományainak továbbfejlesztett változataiként magasodó paravánok mind sajátos, magas hegyvidéki építészeti elemek. Az otthon számtalan módon köti össze tulajdonosait a környező természettel is. Súlyos alapján ülve tekint az óváros és a tó felé, falai mögül minden irányban páratlan kilátásban gyönyörködhet a látogató, a felnőtt hálószobából pedig a tó vizét csodálhatják a bent tartózkodók. Ha valamire jóérzéssel rámondhatjuk, hogy összetett, akkor erre a beton-fa szerkezetes, tóparti házra biztosan.

 

 

Steiner Architecture | Web | Instagram

 

 

 

Forrás: ArchDaily, Louise Kahn

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kelet és Nyugat

Kelet és Nyugat

Melegen zárt és egyben végtelenül nyitott otthont épített a Steiner Architecture.

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Hirdetés