Az RICS 2017 második negyedévi, a közép-kelet-európai régió ingatlanpiacáról szóló jelentése.

Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, amely etikai és szakmai szabványokat népszerűsít és érvényesít, egyúttal a világ legelismertebb képesítését kínálja. Az Egyesült Királyságban alapítottak királyi okirattal 1868-ban. Az RICS azóta is elkötelezett a kiválóság és a feddhetetlenség legszigorúbb követelményrendszerének megállapítása és érvényesítése mellett. A nemzetközi szakmai egyesület rendkívül kiterjedt, globális hálózattal rendelkezik, több mint 125 000 szakképzett tagja van a világ 131 országában, és ez a szám folyamatosan bővül. Magyar tagszervezete 1997-ben alakult. Képesített közép-kelet-európai tagjainak létszáma ma már meghaladja az ötszázat; közülük 175 Magyarországon tevékenykedik. Az RICS a sztenderdek gyakorlati alkalmazását öt területen segíti: szakmai etika, ingatlan-területmérés, építőipari költségek rendszere, földterület-mérés és értékbecslés.
 
Az RICS 2008 óta minden negyedévben elkészíti és közzéteszi a piaci elemzését összefoglaló „Commercial Property Monitor”-t. Az idei második negyedéves elemzést összesen 1696 vállalat megkérdezésével készítette a szervezet, mely a keresletet a bérlői piac, a kínálatot a befektetői piac bemutatásával vázolja fel. Az elemzés összesítő mutatói a bérlői hangulatindexből („Occupier Sentiment Index”, OSI), és a befektetői hangulatindexből („Investment Sentiment Index”, ISI) állnak. Mindkettő összesítő index, mely a negyedéves piaci helyzetről ad képet: minél magasabb a pozitív tartományban, annál jobbak a kilátások a piaci trendeket tekintve. Fő információtartalma két részből tevődik össze: hol áll most, illetve mennyit változott az előző időszakhoz képest.
 
A 2017 második negyedéves ingatlanpiaci jelentés főbb megállapításai
 
A magyar piacról: 
 
A magyar befektetői piacról: 
o Új rekordot ért el a befektetői hangulatindex: +48 lett, ez a magyar ingatlanpiac befektetései mögötti lendületre erősít rá.
o A befektetések mindhárom szegmensben (iroda, kereskedelmi, ipari) növekvőben vannak, ezek közül is az irodapiac nőtt a legtöbbet. 
o A befektetések között a külföldi befektetői kereslet növekedett a leginkább. 
o A befektetési célú ingatlanok értékesítése nőtt az irodai ágazatban, miközben mérsékelten csökkent az ipariban és a kiskereskedelmi szegmensekben. 
 
A magyar bérlői piacról: 
o A bérlői hangulatindex szilárdan pozitív maradt: +43, bár ez volt a legalacsonyabb emelkedés az elmúlt több mint két évben. 
o A bérlők kereslete újra növekedett mindhárom szegmensben, ezáltal is hozzájárulva a 2013 óta tartó kereslet növekedéséhez.
o A bérelhető helyek száma csökkent a második egymást követő negyedévben. 
o A piac átlagos bérleti díjra vonatkozó növekedési előrejelzései továbbra is hasonló ütemű növekedést mutatnak, mint az előző negyedévben, 3.5%-ot. 
o A bérleti díjak növekedésének kilátása továbbra is előmozdítja az ingatlanfejlesztési aktivitást. 
o Ebben a negyedévben is újra az irodapiaci befektetések mutatják a legjelentősebb növekedést az ingatlanfejlesztési piacon. 
 
A cseh piac: 
o A második negyedévben erősödött a bérlői piac.
o A cseh bérlői hangulatindex élesen emelkedett +39-re az előző negyedévi +25-ről. 
o A cseh befektetői hangulatindex nagyrészt változatlan maradt a második negyedévben: +45-ön az egyik legstabilabban erős befektetői hangulatra utal. 
 
A bolgár piac: 
o A bérlői hangulatindex az előző negyedév +36-járól +28-ra csökkent. 
o A befektetői hangulatindex +20-ról +24-re nőtt, és e mögött egy lehetőségek szerinti erős befektetői lendület áll.
o A megkérdezettek magabiztosan állítják: lesznek újonnan belépő befektetések a következő 12 hónapban. 
 
A román piac: 
o A bérlői hangulatindex +9-ről +15-re nőtt. Ezzel a lendület konzisztensen növekvőben van, ami egy fellendülést alapozhat meg.  
o A befektetői hangulatindex szintén növekedést mutatott, +12-ről +17-re nőtt, ami a befektetési aktivitás gyors ütemű növekedését jelezheti. 
 
A horvát piac: 
o A bérlői hangulatindex +23-ról +24-re nőtt. Ezen belül is az irodapiaci érték (+33), és a kereskedelmi ingatlan szegmens értéke (+31) voltak erősek, míg az ipari ingatlan kis mértékben volt csak pozitív (+6). 
o A befektetői hangulatindex +14-ről emelkedett +22-re. Ez az érték minden szektorban egyaránt emelkedett, habár az irodapiaci és kereskedelmi ingatlanpiaci szegmensekben volt erősebben megfigyelhető. 
 
forrás: sajtóközlemény


Kapcsolódó

Lerakták a Millennium Gardens irodaépület alapkövét

Lerakták a Millennium Gardens irodaépület alapkövét

A TriGranit megújult bérlői igényeknek és legmagasabb építési standardoknak megfelelő irodaépülete 2020 őszétől 37.000 négyzetméteren várja bérlőit.

BREEAM Excellent minősítést kapott a DANUBIO terve

BREEAM Excellent minősítést kapott a DANUBIO terve

Először kapott magyar lakóház Kiváló értékelést a világ legrangosabb fenntarthatósági szervétől.

Az első magyarországi kombószállodával erősít az AccorHotels

Az első magyarországi kombószállodával erősít az AccorHotels

Az AccorHotels magyarországi Mercure szállodái számára 2018 a megújulás éve. 

A HB Reavis legújabb londoni fejlesztésébe költözik a CBRE

A HB Reavis legújabb londoni fejlesztésébe költözik a CBRE

A CBRE Global Workplace Solutions üzletága vette bérbe a HB Reavis legújabb londoni irodaépületét, a Southwark Street 61. szám alatt található 7.250 négyzetméteres Cooper & Southwark-ot. 

 A KAV az építészek munkáját is segíti

A KAV az építészek munkáját is segíti

Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. Interjú Kiss Norberttel.

Urbánus, „közösségi” lakópark épül a XIII. kerületben

Urbánus, „közösségi” lakópark épül a XIII. kerületben

Elindult az egyedülálló közösségi szolgáltatásokat nyújtó Kassák Residence építkezése.

Hirdetés