A 13 ezer négyzetméteres sportuszoda a TSPC tervei alapján készült.

Átadták Szeged új, 13 ezer négyzetméteres sportkomplexumát, a Tiszavirág Sportuszodát, amely a generáltervező TSPC és partnere, a DPI Design Kft. tervei szerint valósult meg – írta a TSPC honlapja. A város a fejlesztéssel modern, egyedi épülettel gazdagodik, amely az amatőr- és versenysport mellett a rekreációnak is helyet biztosít majd. Az uszoda első, zártkapus vízilabda mérkőzését Szerbia és Magyarország játssza majd február 20-án.

A Tiszavirág uszodában a nemzetközi úszószövetség, a FINA előírásainak megfelelő, 50 méteres, mozgatható válaszfalú, tízpályás versenymedence, bemelegítő- és melegvizes tanmedence és egy lazító ülőmedence várja majd az érdeklődőket; az uszodacsarnokban egy 1200 fős lelátó is megépült. A természetes megvilágítású medencecsarnok televíziós közvetítésre is alkalmas, itt különleges sportvilágítást is kiépítettek. A sportkomplexum több megoldással tesz a fenntartható környezetért:

területén 320 új fát ültettek, a tetejére 750 panelből álló napelemparkot helyeztek el a tervezők, a vízcsere során feleslegessé váló tisztított medencevizet pedig a csapadékvízzel együtt a környező zöld felületek, és a zöldtető öntözésére használják. A területen 188 kerékpártárolót, 14 buszparkolót, 317 gépkocsiparkolót és mozgássérült parkolókat alakítottak ki a könnyű és gyors közlekedés segítésére. 

„A megrendelő kérésének megfelelően Szegeden egy olyan ikonikus uszodát terveztünk, amely nívós helyszíne lehet az egészségmegőrzésnek, a versenyeknek és a kikapcsolódásnak, az úszásnak és vízilabdának, illetve színvonalas környezetet biztosít a sportoktatásnak tehetséggondozásnak – mondja Huszár Attila, a TSPC projektvezető építésze. A tervezés a legmodernebb, háromdimenziós BIM-technológiával készült, amely nemcsak hatékonyabbá tette a tervezési folyamatot, de segített a megrendelőnek elképzelni a különleges téralakítású sportkomplexumot.”

A TSPC szakemberei egy elegáns, letisztult karakterű uszodaépületet terveztek, amely modern térélményt nyújt: míg az épület homlokzata a tömör és üvegezett felületek váltakozásából alakul ki, a nyugati utcafronti és a keleti hátsókerti homlokzati fal ferde síkú, melyhez a versenymedence tömbje is ferdefalas kialakítással igazodik.

A medencetér üvegezett felületetekkel kapcsolódik a parkosított környezethez, a kertbe kilépve lehetőség van pihenésre, illetve innen lehet felsétálni a tetőkertre is. A sportkomplexumban a medencék mellett wellness-részleg, konditerem, konferenciaterem, gyermekmegőrző, tanulószoba, irodák és üzlethelyiségek is helyet kaptak. 

Érdekességek a Tiszavirágról:

  • A FINA-előírásoknak megfelelő, tízpályás versenymedence fölött az uszodateret lefedő látványos rácsostartó hossza 50 méter. A pályához 24 négyzetméteres LED-es sportkivetítő tartozik.
  • A versenymedence mellett egy bemelegítő- és egy melegvizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is várja a látogatókat. A lelátó egy része akadálymentes kialakítású.
  • A versenymedencében speciális mobilfalat építettek, amellyel a medencetér könnyen variálható, így könnyen elképzelhető, hogy egyszerre zajlik vízilabda- és úszóedzés egymás mellett, vagy 25 és 50 m-es úszásoktatás.
  • Az uszodában a legmodernebb víztisztítási technológiát alkalmazzák, melyhez harmadannyi víz szükséges, mint a hagyományos homokszűrős technológiához.
  • A tetőn 750 db napelem-panelt helyeztek el, amely 200kW teljesítménnyel kapcsolódik be az energiaellátásba.
  • A Tiszavirág területén 322db új fát ültettek el. A területen 188 kerékpártároló, 14 buszparkoló, 8 mozgássérült parkoló, 317 gépkocsiparkoló található.
  • Az uszoda vizét egy külön erre a célra szolgáló 290 méter mély rétegvízi kút biztosítja, így nem a tisztított városi ivóvízhálózatról kerül a víz a medencékbe.
  • A Tiszavirág modern megoldást alkalmaz az akusztikai kihívásokra. Az uszodaterekben a víz csobogása gyakran ellehetetleníti a medence körüli normál beszédet – a TSPC szakemberei ennek megoldására a medencék melletti folyókákat ferde fallal tervezték a kisebb csobogás érdekében, és speciális lamellás álmennyezet, valamint fölötte több, mint ezer négyzetméter fagyapot beépítésével drasztikusan csökkentek a zavaró hanghatások.

Szeged, Tiszavirág Sportuszoda

Megbízó: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Generáltervező: TSPC Mérnökiroda Kft. 
Felelős építész tervezők: Kádár Mihály, Huszár Attila
Építész munkatársak: Ábrahám Krisztina, Bán Márton, Bélafi Károly, Csapó Máté, Fehér Orsolya, Nagy Gábor, Novák Eliza, Romhányi Lilla Ivett, Szalai Dóra
BIM: TSPC Mérnökiroda Kft. – Izrael Anna
Építész tervező, Belsőépítész tervező: DPi Design Kft. – Pintér Tamás, Dombi Miklós
Épületgépészet: Perfect-Plan Kft. – Vörös Tamás
Épületvillamosság: Innovill Kft.
Tartószerkezet: TSPC Mérnökiroda Kft.- Bagoly Dániel, Csiszár Sándor, Fejér Szabolcs, Kiss Balázs, Lakatos Janka, Leipold Kolos, Molnár Endre, Nagy Dávid, Szórád Miklós

Uszodagépészet: Vízreform Kft. – Lencsés Gábor
Tájépítészet: Kertművek Kft.
Út-és forgalomtechnika: Csapó és fia Kft.
Akusztika: ’95 APSZIS Bt.

Projektlebonyolító: Szeged Pólus Nonprofit Kft. – Csanádi Zoltán, Csermely Csilla
Generálkivitelező: WHB Kft. és Dél-Konstrukt Zrt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Máté Bence képekkel újul meg a szegedi Novotel

Máté Bence képekkel újul meg a szegedi Novotel

A természetfotós képeivel díszített szobák közül ötven már el is készült, kilencven még hátra van.

Az MCC tehetséggondozója lesz a szegedi volt Bartók Béla Művelődési Ház

Az MCC tehetséggondozója lesz a szegedi volt Bartók Béla Művelődési Ház

A felújított épület lesz az MCC ötödik képzési központja vidéken. 

7000 forinttal indult, most Év Gyára kategóriadíjat nyert egy szegedi cég

7000 forinttal indult, most Év Gyára kategóriadíjat nyert egy szegedi cég

A CE Glass a kkv-k között a Legjobb menedzsmentfolyamatok kategóriát nyerte meg.

Hirdetés