Csak a nála 237-szer nagyobb földterülettel rendelkező Egyesült Államok előzi meg mezőgazdasági exportban.

Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az Egyesült Államok után, írja az ArchDaily. Ez döbbenetes, elvégre az egyetlen előtte lévő ország 237-szer nagyobb földterülettel rendelkezik. Hollandia csak 2017-ben közel százmilliárd dollár értékben exportált mezőgazdasági, valamint tízmilliárd dollár értékben mezőgazdasággal kapcsolatos termékeket. A sikere titka abban rejlik, hogy az építészeti innovációk szerves részét képezik a mezőgazdaságának.

Az olyan képeken, mint Tom Hegen The Greenhouse Series című sorozata jól látszik, hogy a holland mezőgazdaságot hatalmas üvegház tájképei határozzák meg, melyek közül némelyik dél-holland terület akár 71 hektár is lehet. Az ország összesen 93 négyzetkilométernyi üvegházzal rendelkezik, ez a terület 56%-kal nagyobb Manhattan szigeténél. A Westland régiót éppen emiatt a „holland üvegházak fővárosának” is nevezik, de az országban egyébként is jellemző, hogy „faltól falig” hasznosítanak minden területet.

Fotók: Tom Hegen

A megvilágított üvegtetők alatt a termelők hidroponikus rendszereket (talajnélküli növénytermesztési módszer, amelyben valamennyi tápanyag szállítása, növényekhez való eljuttatása a vízen keresztül történik) és geotermikus energiát használnak.

Az üvegházak 4,1 liter vizet fogyasztanak egy kiló paradicsom előállítására, szemben a 97 literes globális átlaggal.

Néhány gazdálkodó évente több mint 100 millió paradicsomot termel 14 hektáronként. Ez a rendkívüli hozam az ellenőrzött beltéri környezetnek köszönhető, amelyben a pontos, megbízható hőmérséklet és páratartalom alacsony szennyeződés-veszéllyel párosul, mindezt káros növényvédő szerek nélkül.

A 2000-es évek elején a hollandok nemzeti elkötelezettséget vállaltak a fenntartható mezőgazdaság új formája mellett, amelynek eredményeként a vegyi növényvédő szerek megszűntek az üvegházakban, és az antibiotikumok 2009-től 60%-kal csökkentek. Szükség is van az innovációkra, hiszen előrejelzések szerint 2050-re a világ tízmilliárd embernek ad majd otthont, a mai 7,8 milliárdhoz képest. Ennek eredményeként nagyobb mezőgazdasági hozamokra lesz szükség, kevesebb vizet, kevesebb energiát és kevesebb földet használva.

Az üvegházak környezeti teljesítménye árulkodik az építészeti megfontolásokról is. A dupla üvegezésű tetők lehetővé teszik a hő szabályozását, míg a könnyű, moduláris acélkeretek gyorsan és rugalmasan bővíthetőek, és persze a természetes fényt is beengedik. És vannak a többinél is innovatívabb üzemeltetők, mint a Duijvestijn Tomatoes, amely a helyi Shell olajfinomítóból származó szén-dioxidot az üvegházakba vezeti, hogy elősegítse a növekedést, éjszaka pedig a növények LED-es megvilágításával éri el ugyanezt. Ez nehezebb feladat, mint hinnénk, elvégre a holland törvények szerint a fényszennyezés megakadályozása érdekében a világítás 98%-át az üvegházakon belül kell tartani, sötétítő képernyőket, függönyök segítségével.

A tervezési és építési folyamatokat átalakító technológia gyors fejlődésével párhuzamosan hatékony, a környezettel interakcióba lépő, integrált struktúrák kialakítása képes építészetre van szükség a mezőgazdasági szektorban is. A világhírű építész-teoretikus, Rem Koolhaas különösen fontosnak tartja, hogy kellő figyelmet fordítsunk a vidékre, hiszen ezek a területek sokkal gyorsabban változnak, mint a nagyvárosok.

„A földművelés ma már digitális gyakorlat. A farmokat a 19. században forradalmasító traktorok számítógépesített munkaállomássá váltak. Eszközök és szenzorok sorozata hoz létre egy digitális interfészt a vezető és a föld között. Munkavégzés szempontjából a vidék kezd hasonlítani a városra. Egy farmer is olyan, mint mi: rugalmas munkaidőben dolgozik, laptoppal, tetszőleges helyről. Nem mintha ez egyértelműen rossz lenne, csak ironikus, hogy az ilyen drasztikus átalakulások alig épülnek be az oktatásunkba és a  gondolkodásunkba” – írta már 2014-ben Koolhaas.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy frissen kinevezett hollandiai főépítész első intézkedése

Egy frissen kinevezett hollandiai főépítész első intézkedése

Egy hátizsákkal és egy üres füzettel felkeresi Groningen lakóit.

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

Elbonthatják Firenze egyik legfontosabb épületét

A Pier Luigi Nervi-tervezte focistadiont, a Fiorentina otthonát.

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Fenntartható energiatermelés és művészet egyben

Az építőipar mellett a képzőművészeket is megihlette a színes napelem.

Hirdetés