Amikor barátok kollaborálnak a tervezésen

A San Franciscó-i Silver Lining House-t úgy tervezték, hogy lakói figyelemre méltó bútor- és művészeti gyűjteményének bemutatóhelyéül, valamint munkájuk laboratóriumaként szolgáljon. A projekt a Mork-Ulnes Architects és a tulajdonosok, Bruce Damonte építész-fotós és Alison Damonte belsőépítész közötti hosszú távú együttműködésének és barátságának az eredménye.

 


Az épület San Francisco Bernal Heights negyedében található. Ez a dombos városrész az alapkőzetének köszönhetően a város nagy részével ellentétben túlélte a hírhedt 1906-os földrengést és tűzvészt. A katasztrófa után ráadásul virágzásnak indult a környék, hiszen bőséges földterület állt rendelkezésre ahhoz, hogy új házakat építsenek a kitelepítettek számára. Ebben az időszakban, 1908-ban épült az eredeti, Edward-korabeli ház.

 

 

„Már több mint 15 éve dolgoztunk együtt barátunkkal, Bruce Damonte építészeti fotóssal, amikor feleségével, Alison Damonte belsőépítésszel megkeresett minket, hogy újítsuk fel San Franciscó-i házukat. Már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy izgalmas együttműködésnek nézünk elébe, amely érdekes egyensúlyt teremthet a mi reduktív hajlamaink és az ügyfelünk/barátunk túláradó és maximalista impulzusai között, akinek a stílusát mindig is csodáltuk” – mondta el Casper Mork-Ulnes. 

 


A sors fintora, hogy miközben már javában zajlott az újratervezés, 2017 karácsony estéjén tűz ütött ki az épületben. Bár ez a szerencsétlen eset a felújítás léptékének újragondolására kényszerítette a tervezőket, a házaspár célja ugyanaz maradt: egy olyan otthon megalkotása, amely a művészet és az inspiráció kapszulájaként tud funkcionálni. A ház külseje fekete színt kapott, nem pusztán a tűzre utalva, hanem inkább azért, hogy absztrakt háttért tudjon biztosítani a gazdag gyűjteményüknek.
 

 

„A ház arányai, a léptéke és a tömegalakítása a nyeregtetős szomszédoktól inspirálódott, amelyek a meredek, tipikus San Franciscó-i utcaképre feküdnek fel. A szándék az volt, hogy az új ház kitöltse azt az űrt, amelyet a tűz hozott létre” – tette hozzá Mork-Ulnes.

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Őrfi József „Égigérő” családi házai

Őrfi József „Égigérő” családi házai

Egy időben szinte már közhelyessé vált a hazai építészetben a függőleges lécváz. Ez a motívum a népi építészetből ismerős, józan és hasznos szerkezet, nem utolsósorban pedig megjelenésével kellemes asszociációkat ébreszt.

Természetes  és fenntartható

Természetes és fenntartható

Az ötszobás angliai családi ház neve is beszédes: „Woodlands”.

Visszafogott elegancia, maximális kényelem

Visszafogott elegancia, maximális kényelem

Hivalkodástól mentes luxus családi ház a Svábhegyen. Cikkünk az Octogon magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

Hirdetés