Hirdetés

Az Archikon Építésziroda tervei szerint valósul meg Magyarország első okos óvodája: a XIII. kerület panelóvoda-rekonstrukciója egyedülálló komplexitásban veszi figyelembe a fenntarthatóság és digitális fejlődés szempontjait, összhangban az intézmény pedagógiai programjával. A cél egy olyan harmonikus környezet megteremtése, melyben az építészeti megoldások támogatják a kiegyensúlyozott, élménygazdag gyermekkort, az oktatás és fejlesztés legkorszerűbb eszköztárának biztosítása mellett.
 


A Gyöngyszem Tagóvoda a XIII. kerület nyolc csoportos intézménye, amelyben alapítása óta jelentős, átfogó fejlesztés nem történt. A most kezdődő komplex felújítás során a meglévő épület egy szint ráépítést kap és az emeletes épületrészeket kétszintes, galériázott, a közösségi tevékenységeket és a találkozást szolgáló terek kötik össze.

Ezekre a köztes épületrészekre négy-négy csoportszoba kapcsolódik, belső üvegezett felületekkel és átlátásokkal, izgalmas térélményt létrehozva. A galériákról egy-egy lépcső vezet az udvar irányába, amelyek az építőjátékok formáiból inspirálódott, játékos térbútorokra érkeznek.
 


Az óvoda fölé magasodó, környező épületek miatt az ötödik homlokzat, azaz a lapostető látképe is fontos: a fő tömegek zöldtetőt kapnak, a köztes terek tetejére pedig napelemek kerülnek.

Az épületben a csoportszobákon túl kiemelt szerepet kapnak a fejlesztő és foglalkoztatótermek, teret biztosítva a mozgásnak, a kreatív alkotásnak, az egészséges életmódra nevelés területén a főzésnek, valamint az egyéni és csoportos képesség- és készségfejlesztéseknek.
 


A fejlesztés keretében a gyakorlati tapasztalatszerzést támogató, növénytermesztésre is alkalmas tankert és tankonyha, mozgásfejlesztő szobák, a hagyományos óvodai eszköztárat kiegészítő digitális terem és a komplex és kreatív élmények tereként szolgáló képzőművészeti műhely is megvalósulnak.

A Gyöngyszem Tagóvoda megújításának három legfontosabb eleme:

  • felújítás történjen bontás vagy új építés helyett
  • fenntartható és környezettudatos tervezés
  • smart épület – smart oktatási-nevelési program
     


A felújítás legfontosabb üzenete építészeti szempontból az, hogy nem szükséges elbontani a régit és újat építeni helyette.

Egy panelóvodából is lehet környezettudatos és energetikailag is korszerű, fenntartható épületet alakítani magas építészeti színvonalon, úgy, hogy az mintaként szolgálhasson további hasonló fejlesztésekhez.

Fontos kiemelni, hogy a smart óvoda elnevezés nem az építészeti, vagy a pedagógiai programot jelenti csupán, hanem azok elválaszthatatlan egységét, összhangban történő megvalósítását, egymást támogató erejét.
 


A tervező Archikon Építésziroda nagy tapasztalattal rendelkezik az épületrekonstrukciók és fenntartható építészeti megoldások területén és számos oktatási intézmény épületének és épített környezetének újragondolásával mutatnak innovatív utat a fenntartható jövő felé. Terveik szerint valósult meg a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskola rekonstrukciója és bővítése, Angyalföld százlakásos passzívháza, és a számos hazai és nemzetközi díjat nyert Meséskert és Vizafogó Tagóvodák.

 

Gyöngyszem Tagóvoda (1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 5.)

Megbízó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Tervezők: Archikon Építésziroda, Nagy Csaba, Pólus Károly, Bordás Flóra, Petró Noémi, Urbán Jakab, Varga Bianka, Várhidi Bence, Zsidai Nikoletta

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Időutazás az ArchiKids VárosÁlmodók fesztiválon

Időutazás az ArchiKids VárosÁlmodók fesztiválon

Színes családi programok április 30-án az építészet jegyében.

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Sáska Dóra diplomamunkája

Nincs találat!

Hirdetés