A zöld függöny 1215 növényből tevődik össze.

Faszerkezet zöld növényfüggönnyel és megújuló energiával - ilyen épületben dolgoznak mostantól az ASI Reisen utazási iroda alkalmazottai, amelynek terveit a Snøhetta építésziroda készítette. Az új főhadiszállás az utazási iroda fenntartható szellemiségét hivatott kifejezni, fókuszban az ökológiai lábnyom csökkentésével.

Az ASI Reisen új, tiroli irodája a vállalat már meglévő kétszintes irodaháza mellett helyezkedik el, a két épületet egy híd köti össze. 

"Ahhoz, hogy legyen jövőnk ezen a bolygón, az épületeknek, amelyekben életünk nagy részét töltjük, már nemcsak kényelmi szempontoknak kell megfelelniük, ugyanennyire hangsúlyos az energiahatékonyság és a fenntarthatóság" - hangsúlyozta a Snøhetta. "Az ASI Reisen egyterű, fa irodája valamennyi öko-feltételnek megfelel, a fa pedig az emberek egészségére és jólétére is pozitív hatást gyakorol."

Az épület környezetbarát elemei közé tartozik a hűtő-fűtő, reverzibilis hőszivattyús rendszer, a tetőn lévő fotovoltaikus panelek pedig az iroda áramellátásáról gondoskodnak. A belső térben intelligens érzékelők ellenőrzik és szabályozzák a levegő minőségét. A homlokzatot egy függesztett fémkeretbe zárták, erre futtattak fel örökzöld növényeket, amelyek biztosítják az egész éves zöld megjelenést. A zöld függöny 1215 növényből tevődik össze, amely az építésziroda szerint hozzájárul a biodiverzitáshoz, az épület gondos otthona embereknek és állatoknak egyaránt. Fenntartását automatikus öntözőrendszerrel biztosítják, amely a vizet a föld alá süllyesztett esővízgyűjtő tartályokból szívja fel.

A fa konstrukció kialakításakor az ősi japán shou sugi ban, más néven a yakisugi technikához nyúltak vissza, amelynek lényege, hogy a fa felületét megégetik, egy drótkefével megdörzsölik, majd lemossák vízzel a port és a lecsiszolt maradványokat. Száradás után általában lenolajjal lekezelik a felületet, aztán hosszú évtizedekig nem lesz vele probléma, ellen fog állni az időjárás viszontagságainak, és a rovarok sem fogják belakni. Minél sötétebb a felület, annál tartósabb lesz a fa.

A belső tér meghatározó anyaga szintén a fa, amelynek egyeduralmát fémpolcok törik meg: tárolóként és térelválasztóként egyaránt használják őket. Az épület nagy üvegablakain árad be a természet, jó kilátás nyílik az épületet körbevevő erdős területre. 

Forrás: Snøhetta
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem volt máshol hely, így a tetőn alakított ki munkaterületet egy japán építésziroda

Nem volt máshol hely, így a tetőn alakított ki munkaterületet egy japán építésziroda

A sűrűn lakott Japánban minden négyzetcentiméter számít.

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Niczki Tamás (TIBA Stúdió) ArchDailyre írt dolgozatának magyar átirata.

Így érvényesíthető a biztonságos távolságtartás az irodában

Így érvényesíthető a biztonságos távolságtartás az irodában

A Weston Williamson + Partners építészirodának a biztonságos közlekedésre is van ötlete.

Hirdetés