Ép testben épülő lélek

Jógapavilonok Morvaországban.

A Morva-sziléziai kerület Stratégiai Terve a térség vonzerejének növelését tűzi ki célul – ennek egyik eszköze a jógapavilonok létesítése. A program egyaránt megkövetelte a harmóniát a természettel, a könnyed kialakítást, a mindennapi használat lehetőségét és a funkcionalitást. A KLAR studió által tervezett pavilonok mindezt együtt tudják.

 

A felhívás egy univerzális funkciójú, egyszerű szerkezetű, mégis egyedi megjelenésű objektum tervezésére szólt, amely úgy helyezhető el a természetben, hogy rossz időjárási körülmények között is működni tudjon. Elvárás volt, hogy a könnyű szerkezet a tájba illeszkedjen és megfelelő szilárd felületet kínáljon a jógagyakorláshoz vagy más alternatív szabadidős tevékenységhez.

 A koncepción dolgozva a jógához kapcsolódó alapvető fogalmakat tekintettük kulcsmotívumoknak. (KLAR Studio)

A design a stabilitást, a könnyedséget, az egyszerűséget és – a felhasznált anyagok megválasztásával – a természethez tartozás érzését fejezi ki. A cél egy olyan kis objektum megtervezése volt, amely előregyártható, és bármilyen környezetben – legyen az városi táj, üdülőhely vagy a szabad természet – otthon érzi magát. A KLAR studió válasza egy nagyon egyszerű és racionális szerkezet, amely két fő befogadására alkalmas. Az anyaghasználat a Beszkidek és a Jeseníky-hegység tájain jellemző famegmunkálás hagyományára utal. 

A négyzet alakú podeszt sarkain négy tömörfa oszlop áll, melyek deszkából készült rácsozatot tartanak. A fapadló kényelmes gyakorlópadozatként szolgál. A karcsúsodó oszlopok formája könnyedséget, sőt törékenységet sugall – egyben azonban a pavilon stabilitását is kifejezi, megbízhatóan hordja a tetőrácsot. A rács funkciója az árnyékolás, de könnyű, átlátszó anyaggal le is fedhető. A terv kétféle méretben készülhet – a nagyobb változatban akár hat jógázó is elfér.

A tető négyzetes nyílásokkal ellátott derékszögű farácsozat, amely vízszintes acél tartószerkezetbe illeszkedik. Az acél keretet négy, változó keresztmetszetű oszlop tartja. Az oszlopok középen kihasasodnak, a két végük felé elvékonyodnak. Alul és felül az oszlop alakját követő gallérokkal csatlakoznak a vízszintes szerkezetekhez, A felső acél gallérok kapcsolják az oszlophokhoz a vízszintes acélszerkezetet. Az alsó gallérokkal az oszlopok a beton aljzathoz csatlakoznak. Tömítés és ragasztás biztosítja a szilárd csatlakozást, és védi a felületeteket a nedvességtől, A padozat fagerendák között betonlapokra ragasztott fatáblákból áll. A pavilon pontalapokkal és kis keresztmetszetű betonaljazattal készült.

„A Jógapavilonok megépítésével szerettük volna vonzóbbá tenni térségünk köztereit. Olyan közösségi teret akartunk létrehozni, ami összhangban működik a természettel, és egészségesebb életmódra – szabadtéri tartózkodásra, pihenésre – motiválja az embereket. Ahogy a nevük is sugallja, a pavilonok jól használhatók jógázáshoz, de alkalmasak bármilyen lazításra, intenzív fizikai aktivitás utáni nyújtásra, vagy csak a környező táj szépségének élvezetére.” (Jan Krkoška, ​​MBA – a kerület helyettes vezetője)

 

Tervező: KLAR Stúdió
Építészek: Václav Kocián, Zdeněk Liška
Megbízó: Morva-sziléziai kerület
Projekt helyszíne: Malá Morávka, Karviná – Darkov Spa, Ostrava – Landek Park, Frýdek Místek – Olešná Dam, Trojanovice
Átadás éve: 2021
Beépített terület: 8,4 m², nagyobb változat 27,4 m²
FotóBoysPlayNice

 

Forrás: sajtóanyag, Linka

 

Több és nagyobb fotókért katt a képgalériára!

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Különleges bemutatóterem a cseh kubista építészet egyik ékkövében

Kristálylámpák, eredeti századfordulós berendezés és designer bútorok a prágai Bomma Atelier-ben.

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Kettő az egyben: jógastúdió és kortárs galéria

Egy cseh ipari épület átalakítása.

„A világ nem a szófogadó gyerekeké

„A világ nem a szófogadó gyerekeké" - Montessori óvoda Csehországban

A cseh óvodában magas színvonalon valósult meg a Montessori oktatás egyik alapeleme, az úgynevezett előkészített környezet.

Hirdetés