A célnak megfelelően, azaz családi házra vágyó megrendelőként néztünk szét a NMTK friss honlapján.

A napokban lett nyilvánosMiniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló online családiház-tervadatbázis, a Nemzeti Mintaterv Katalógus új honlapja, amelyen családi házak helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációi érhetőek el díjmentesen, célja pedig segítséget nyújtani a családi ház tervezéshez. Ha már így, akkor egyszerű – családi házra vágyó – felhasználóként belenéztünk a NMTK-ba.

NMTK 032 – tervező: Jánszky Györgyi Teréz

Szakmai fórumokon magunk is láttuk a reakciókat a pénteken megjelent NMTK-ra: az építészek finoman szólva nem rajonganak érte, nagyjából az jellemzi a hangulatot, hogy aki korábban azt hitte, hogy „az egyszerű bejelentés után nincs lejjebb”, de kiderült számára, hogy van; illetve szintén általános vélemény, hogy „lerombolják a szakmai presztízs utolsó morzsáit is”. Az építészszakma reakciói azonban külön cikk tárgyát képezik, most arra voltunk kíváncsiak, 

mi van odabent, a katalógusban? Mit tartalmaz pontosan, milyenek a tervek?

Hangsúlyozottan mezei felhasználóként voltunk kíváncsiak erre. Mit kap, aki szeretne egy családi házat, és szétnéz a honlapon? Elsősorban rengeteg információ jön szembe, talán a mi hibánk, de a típustervek böngészése előtt rákattintottunk az Adaptációs iránytű rovatra, annak is az Építtetőknek készített részére. Itt kissé zavaros navigációt találtunk, amennyiben az egér gördítésével nem a főblokkot gördítettük lejjebb, hanem szélsebesen végigszáguldottunk a menüsoron. Időbe telt megszokni, hogy magán az oldalsó menüsoron kell görgetni. Ezen kívül a segédlet videói nem új ablakot dobnak fel, hanem kapásból új oldalt nyitnak meg, így egyesével minden alkalom után vissza kell térni a kiindulóponthoz.

Ezek azonban csak technikai nehézségek, maga a házépítési kisokos alapvetően hasznos egy laikusnak.

Mindenekelőtt az oldal megismertet több alapfogalmat – a metszetről, alaprajzról, belsőépítészetről és egyéb fogalmakról rövid, mintegy másfél perces videók vannak –, így azt is láthatja a megrendelő, hogy egy-egy tervet nem lehet egy az egyben ledobni bármely telekre (lásd: helyszínrajz-fejezet). Ezt nyomatékosítja is több helyen az oldal, például figyelmeztet, hogy „az  NMTK-ban már előkészített mintatervek állnak rendelkezésre, melyek közül az építtető választhat, majd a letöltésük után egy (adaptáló) építésznek és szakági tervezőknek a mintatervet a helyszínre kell illeszteniük a helyi szabályok alapján és az építtető egyes igényei szerint”.

Az NMTK 009 (tervező: Csehák Fanni)... és a ház metszete

Még szintén ezen a részen jogi segédletet is találtunk, illetve végigveszi az oldal a folyamat lépéseit – a negyedik, Az építtetői igények átgondolása című fejezet azonban még üres, nyilván várható ápdét. Összefoglalva: ez az edukációs jellegű, tájékozató, orientáló „iránytű” hasznos, akkor is, ha elvonatkoztatunk a családi ház-tervezés konkrét programjától.

Akkor nézzük meg az egyes típusterveket is! Milyenek vannak, kik a tervezők, milyenek az árak, a keresési szempontok?

A felső menüsorban az Építész keresés okozott némi zavart: azt vártuk, a típusházak tervezői közt lehet keresni, talán mert ők könnyebben segíthetnek a saját tervüket az adott helyszínre adaptálni. De nem, innen egy kattintással a Kamara oldalán találtuk magunkat. És akkor már tényleg a Mintatervek!

NMTK 016 - 3 szoba, 118 nmTervező: I-Quadrat Építész- és Mérnökiroda Kft.

Kezdjük a rendezési szempontokkal: háromféleképpen – szobák száma, négyzetméter és ár alapján – rendezhető növekvő vagy csökkenő sorrendbe a kínálat. Viszont sajnos az utóbbi kategória erősen foghíjas, a tervek többségéhez nincs hozzárendelve ár.

A bal oldali menüsorban ezeken a szempontokon belül szűrhetünk, illetve van néhány speciális szempont:

  • Épület kategória (új építésű / kockaház átalakítás);
  • Család: felnőttek+gyerekek száma (érdekes, hogy többgenerációs modellel nem számoltak);
  • Beépítési mód (oldalhatáron álló, ikres, szabadon álló, szabadon álló saroktelek, tanya);
  • Tetőforma (utcára merőleges nyeregtető, utcával párhuzamos nyeregtető, sátortető, lapostető);
  • Telek lejtése (vízszintes, sík telek; utca felé lejtő telek; utcáról ellejtő telek; meredek lejtő).

Mindezek mellett félre lehet tenni a kedvenc terveinket is.

Tervből pedig számos van: a 96 darab új építésű házat 12 oldalon át lapozgathatjuk, a 21 kockaház átalakítás két oldalt tölt meg. Ez a része a honlapnak még kicsit ingatag lábakon áll, meglehetősen változatos számokat mutat az oldal az egyes kattintások után. Ennyiben tehát a navigáció nehézkes kissé, aki tehát lát valami jót, tegye félre magának az url-t a számtalan ismert módszer bármelyikével.

A tervek óriási száma szavatolja, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelő házat, és nyilván a személyre szabás aktusa is eleve része a programnak.

Ha pedig kiválasztunk egy házat, ott a látványterveken túl látunk alaprajzot, metszetet, illetve a főoldalon mutatott adatokon túl is néhányat (pl. beépítési mód, tetőforma, telek lejtése). Némi csalódásunkra viszont az NMTK-ról kiadott hivatalos közleményben szereplő, így aztán a magyar hírfogyasztóknak máris jól ismert „NMKT 000” kódjelű ház tervezőjéről nincs adat. Az esetek többségében azonban találtunk tervezőt (építészt vagy irodát) is.

Az NMTK 000Belülről láthatjuk, a tervezőjét nem tudjuk

Ahogy említettük is, nagy hiányosság az áraknál van: a legtöbb tervnél nincs, de ahol van, ott sem tűnik reálisnak. Ennyiben az oldal a nagyberuházásokat mímeli a kezdeti kalkulált költségek szinte biztosan elszállnak majd, már csak az anyagárak és a munkadíjak folyamatos emelkedése miatt is.

Találtunk például négyszobás, 91 négyzetméteres, sátortetős családi ház mintatervet 33,8 milliós kalkulált áron. Külön öröm, hogy az oldalon közlik azt is: CSOK képes munkaterv (ez az opció minden háznál szerepel természetesen). A költségekre kattintva egy részletes listát találtunk, a következő tételekre szedve: bontási munkák, szerkezetépítés, építészet és szakipar, belsőépítészet és beépített bútorok, épületgépészet, épületvillamosság, külső munkák.

Az NMTK 038 minttaterv, 4 szoba, 91 négyzetméter, 33,8 millióért

Találtunk 248 négyzetméteres házat, illetve hat- és hétszobás házakat is, nagy terasszal, napelemmel – sokféle variáció lehetséges.

Talán érdemes lenne egy szabadszavas keresővel kiegészíteni a katalógust, és energiahatékonyság szerinti keresést beiktatni. Ezek azonban részletkérdések: a kulcskérdés, hogy teljesíti-e a projekt az eredeti küldetését, lakhatáshoz juttat-e családokat, kapnak-e érdemi munkát az „adaptáló építészek”, hogyan hat az egész a hazai családi ház tervezésre, miként formálja a szemléletet, az építész-megbízó viszonyt, a szakma önbecsülését.

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk a jövőben, most, első körben azonban mindenképpen szükségesnek tartottuk megnézni magát az oldalt, a terveket, a rendszer működését, erősségeit, esetleges hiányosságait.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Hétmillió dollárért adták el Frank Lloyd Wright fiának egykori otthonát, amelyet az építész tervezett

Az építész iskolájának volt tanítványai vásárolták meg.

Hirdetés