Elkészült a világ legfenntarthatóbb pincészete

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Pár évvel ezelőtt szomorú időszakot éltek meg a Silver Oak Pincészet tulajdonosai a kaliforniai Napa-völgyben, amikor az USA leghíresebb borvidékén tűz ütött ki, a birtok pedig leégett. Igyekeztek azonban esélyt kovácsolni a tragédiából és úgy építették fel a borászatot, hogy a világ legszigorúbb fenntarthatósági előírásainak is megfeleljen.

Az épület megkapta a világ egyik legnívósabb zöldépület osztályozó rendszerének (LEED) Platinum minősítését, emellett pedig a 100%-ban önfenntartó és környezetkímélő épületek elterjesztését célzó The Living Building Challenge tanúsítványát is elnyerte, és ezzel is világelső lett: pincészet korábban soha nem kapott még ilyen minősítést.

Az újratervezéssel a Piechota Architecture építészirodát bízták meg, a fenntarthatósági követelmények megvalósításáért pedig a Thornton Tomasetti nemzetközi mérnökiroda felelt.

A családi tulajdonban lévő borászatot az 1970-es évek elején alapították, közel 105 hektáron gazdálkodnak, és kizárólag Cabernet Sauvignont állítanak elő.

A pincészet épülete a legnagyobb a világon, amely valaha a Living Building Challenge tanúsítványt megkapta,

és megfelel az LBC hét pontból álló, szigorú követelményrendszernek, amely a telephelyre, a vízfelhasználásra, a felhasznált építőanyagokra, a természetvédelemre, az egészségvédelemre, a méltányosságra és az épület külsejére állapít meg előírásokat. A tervezés és a kivitelezés együttesen öt évet vett igénybe.

A több mint 9000 négyzetméternyi területen két épület található, az egyik a termeléssel és az ehhez kapcsolódó adminisztrációval kapcsolatos funkcióknak ad helyet, a másik pedig rendezvényeknek és borkóstolóknak a helyszínéül szolgál. A fenntarthatóság jegyében például tetőtéri napelemek biztosítják a pincészet összes energiaszükségletét, a fűtést pedig napenergiás rendszerrel és CO2 hőszivattyúval oldották meg. A vízfogyasztás minimalizálásáért a víz újrafelhasználását biztosító vízkezelő rendszer felel, újrahasznosítják az esővizet és a szennyvizet is. 

Forrás: Silver Oak Winery
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

Közösségi lakópark épül a Lehel tér szomszédságában

A Park West a belváros közelségét preferáló, környezettudatos fiatalok és aktív életmódot folytatók otthona lesz.

Nem csak a szárazföldre tervezhetnek mutatós és fenntartható lakást

Nem csak a szárazföldre tervezhetnek mutatós és fenntartható lakást

Nature Cruiser néven tervezett napelemekkel működtetett lakóhajót a +31Architects csapata.

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

Hirdetés