Hirdetés

Böhm a második világháború utáni németországi templomépítészet egyik kiemelkedő alakja, aki brutalista, szoborszerű épületeiről ismert.

Hirdetés

101 éves korában elhunyt Gottfried Böhm, az első német építész, akit Pritzker-díjjal ismertek el. Böhm 1986-ban kapta meg az építész szakma legmagasabb elismerését, és egészen 2015-ig – amikor Frei Ottót is kitüntették vele – az egyedüli német Pritzker-díjas építész volt. Böhm június 9-én kölni otthonában halt meg. 

Gottfried Böhm építészmérnök és szobrász hét évtizedes pályafutása során több mint 150 épületet tervezett, melyeknek csaknem fele szakrális épület volt, és számos közülük a második világháború alatt elpusztult templomok helyén épült. Egy ideig édesapjával, Dominikus Böhmmel (1880-1955) dolgozott, első önálló munkája az 1943-ban elpusztult kölni Szent Kolumbia templom romjaira épült Madonna in Trümmern („Romok Madonnája”) kápolna megtervezése volt, melyhez egy nyolcszög alakú, sátorszerű szerkezetet tervezett. (A kápolna ma már a Peter Zumthor által tervezett, 2007-ben megvalósult Kolumba Művészeti Múzeum része.)

A Maria, Königin des Friedens (Mária, a béke királynője) zarándoktemplom az észak-németországi Nevigesben

Leghíresebb épületei között található a Maria, Königin des Friedens (Mária, a béke királynője) zarándoktemplom az észak-németországi Nevigesben, amelynél Böhm szakított a tradíciókkal. A betonból épült templom brutalista formája egy absztrakt, kubista szoborra hasonlít. Böhm épületeire jellemzőek az összetett formák: csigalépcsők, tornyok, hidak, kúpszerű tetők, kupolák és különleges mennyezetek alkalmazása.

A bensbergi városházaHans Otto Színház, Gottfried Böhm utolsó épülete

Gottfried Böhm húsz évig tanított az RWTH Aachen Egyetemen. Utolsó terve a 2006-ban Potsdamban megépült Hans Otto Színház volt. 
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„A jó építészet olyan tereket hoz létre, amikben mosolyogni akarnak az emberek”

„A jó építészet olyan tereket hoz létre, amikben mosolyogni akarnak az emberek”

A Pritzker-díjas Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal építészete.

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Egy „bontásellenes” francia építészduó nyert, amely visszafogott beavatkozásokat hajt végre az infrastruktúra korszerűsítése, és a minőség javulás érdekében.

Ír építészek kapták a Pritzker-díjat

Ír építészek kapták a Pritzker-díjat

Yvonne Farrell és Shelley McNamara mindössze a negyedik és ötödik női győztes a díj 41 éves történetében.

Hirdetés