Pethő László balatoni nyaralója.

2019-ben mindössze négy és fél hónap alatt épült fel a páratlan panorámára néző, teljes egészében fából készült nyaraló a Balatonnál. A kulcs, a tervező szavaival élve: egyszerű képlet, egyszerű szerkesztés, egyszerű párbeszédek a Megbízókkal. Cikkünk a Pethő László-tervezte Balaton-parti házról az Octogon magazin 164-es (2020/8-as) lapszámából.
 

 

Balaton fölé emelkedő csúcspanorámás telekre tekintélyes méretű, ám emberi léptékű, tág és mégis zegzugos, kívül-belül a fa kellemes érzetét sugárzó nyaralót tervezett Pethő László. Az egyszerű szerkesztés jól átlátható, szellős és logikus elrendezésű tereket biztosít. Jött a farkas és ráfújt az első kismalac nádkunyhójára, ami nyomban összeomlott, majd így történt a középső kismalac faházikójával is, így a két rémült állatka szaladhatott legidősebb testvérükhöz, akinek a téglaháza bezzeg ellenállt a farkas hatalmas tüdejének.

A népmesék ártatlan történetek, mégis nagyban meghatározzák nemcsak a gyerekkorunkat, de részben akár későbbi életünk percepcióját is.

Ugyan, ha nem is a három kismalac története lebeg a szemünk előtt, amikor házat, nyaralót építünk magunknak, idehaza mégis mind a mai napig létezik egyfajta ellenérzés a fával mint építőanyaggal szemben. Pedig világszerte, a mienkéhez képest lényegesen zordabb időjárási körülmények között is bizonyított, de talán itthon is kezdtünk vele megbarátkozni.

 

 

A Balaton körül az elmúlt időszakban egyre több helyen bukkannak fel a rétegragasztott CLT-panelekből épült, villámgyorsan felhúzott minőségi házak, amelyek egyfajta új világot képviselnek az 1970-1980-as évekből megszokott, leginkább alpesi típusú faház nyaralókkal szemben. Ez a technológia pedig új lehetőséget ad az építészek kezébe is, és ezt aknázta ki remekül Pethő László, amikor szintén a tóhoz közel, egy panorámás telek újragondolására kapott megbízást.

 

 

A megrendelő család egy alapvetően második otthonként is jól működő, minden kényelemmel felszerelt, szellős és magas belterű nyaralóra adott megbízást, ahol esetenként a rokonok is kényelmesen, részben szeparált helységekben pihenhetnek. A különböző stílusú épületekkel körbevett, de jól szeparált, az utcáról teljesen rejtve maradó telek szokatlan terepviszonyával és geometriájával, tájolásával, valamint a meglévő, többszörösen bővített, elbontandó építmény elhelyezkedésével szinte magától kijelölte a jövendőbeli ház alapját. Korábban nagy mennyiségű vöröskövet hordtak el a telekről, s ezáltal annak hegy felőli oldalát egy komolyabb támfallal kellett biztosítani. A kertben már volt egy medence, amit most csak fel kellett újítani. Szintén meghatározó alapvetés volt a nagyon szoros határidő, a tavaszi munkakezdés után a nyaralási szezonban már a tágabb családot kellett fogadnia a teljesen elkészült háznak.

 

Pethő László végül egy nagyon egyszerű formába foglalta bele a megrendelői igényeket: a hátsó támfaltól kellő mértékben eltolt, azzal párhuzamosan futó, elnyúlt téglalap alapon a hossztengelyre lineárisan felfűzve rajzolta fel a különböző funkciókat. A ház egyszerű szerkesztése jó alapot adott a szellősségre, átláthatóságra, mégis mindenki megtalálja a maga kis rejtett zugát.

Nincs helyiség, amely ne kapna legalább egy irányból természetes megvilágítást, de a terek nagy részét több irányból bevilágítja az előrenyúló tetőrészek által megszelídített napfény. Az egész épület árnyékolása nagy részben megoldódik a tájolásának, valamint a minden irányban túlnyúló sátortetőnek köszönhetően. A ház északi, rövidebb végében elhelyezett terasz fölé hosszan kinyúló konzolos tetőszerkezet egész nap kellő árnyékot biztosít, aminek hatását a hegy felől érkező fuvallatok nyújtotta frissesség érzete egészíti ki.

 

 

A belső teret a nyitottság, a minden irányba működő átláthatóság jellemzi. Az alapvetően nagy és egybenyitott belteret annak szerkezeti tagolása, pulzáló hatása teszi emberi léptékűvé. Noha a tér nagy részében a teljes tetőmagasságig nyitott, de azt keresztben több helyen a híd-szerűen behúzott emeleti helyiségek tagolják. Központi elem a nagyszabású közösségi tér. Ennek első domináns része a konyhasziget, amelynek meghosszabbítása a vele egybeépült étkezőasztal. A tér folytatása a nappali, majd az emeletre induló feljáró, illetve a ház nyugati végében kellően szeparálva a szülői hálószoba – benne egy szabadon álló fürdőkáddal –, különálló fürdőszobával, gardróbszobával. A nappali térséggel párhuzamosan két vendégszobát képeztek ki, amelyek külső és belső fala is teljes felületében üvegezést kapott. A külső sötétítést zsalugáterekkel, a belsőt függönyökkel biztosítják. A két szoba egy vendégfürdőt és egy bepolcozott tárolóhelyiséget ölel közre.

 

 

Az emelet legnagyobb részét a földszinttel egybenyitott légtér teszi ki, az egyik végében egy méretesebb vendégszobával, a hozzá kapcsolódó fürdővel, a másikban a gépészet számára kialakított helyiséggel. A felső szint a nyugati oldalon, a tetőbe beépített bevilágítóból kap természetes benapozást.

 

 

Az egész ház melegségét, alaphangulatát meghatározza az őszintén vállalt anyaghasználat. A fafelületek mindenhol nyíltan jelen vannak, általában natúrra, de helyenként az optikai hatás vagy lehatárolás kedvéért fehérre pácolva. A belső bútorzat egyedileg tervezett, a ház anyaghasználatával szoros egységet alkot. A beépített szekrényeket, polcokat, a konyhaszigetet, vagy a szülői háló relaxáló hatású cirbolyaburkolatának egy-egy elemét az 1960-1970-es évek – újtervezett – stílusa dobja fel, lehet az akár egy fogantyú vagy akasztó. Mindezeket pedig tovább oldják a tulajdonosok által igen jó ízléssel összeválogatott, szintén a fél évszázaddal ezelőtti korszakot idéző eredeti bútorok, dísz- és használati tárgyak.

 

 

Tervezés éve: 2018-19
Kivitelezés: 2019 április-augusztus 
Hasznos alapterület: 290,8 m2 (+43,84 m2 fedett terasz) 
Vezető építész tervező: Pethő László (Geon Építészstúdió)
Építész tervezők: Álmos Gergely, Gulácsi Éva, Tóth Gábor (Geon Építészstúdió)
Környezettervező: Hómann János
Belsőépítészet: Gulácsi Éva, Pethő László, Wehner Viktória (Geon Építészstúdió) 
Mobíliák, textilek, kiegészítők: Matisz Aliz (Aliz Matisz Studio)

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Nyaralóépület Zánkán.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Barátságos betonbunker

Barátságos betonbunker

Nyaralóház Észak-Portugáliában.

Hirdetés