Hirdetés

Az „Építészet a Művészetek Völgyében” programsorozat - amelynek házigazdája Eleőd Ákos Ybl-díjas építész - idén is várja a Völgylátogatókat.

Az „Építészet a Művészetek Völgyében” programsorozat - amelynek házigazdája és kurátora Eleőd Ákos Ybl-díjas építész - idén is tematikus kiállítással, s kapcsolódó beszélgetéssel várja a Völgylátogatókat.A 2016-OS PROGRAM:
Falu+ fejlesztés / Érték+védelem

Az ÉpMűvVölgy-sorozaton belül tavaly a Hello Wood-dal elindítottunk egy többfordulós közös témát, amelynek „alaptémája a HelloWood speciális projekt-falu-fejlesztésének, s a mindennapok településfejlesztési gyakorlatának hátterében lévő közös gondolatok” - a tavalyi értékőrzés-értékteremtés témakör nyomán idén az értékvédelem a középpontban; az épített örökség védelmétől a települési-tájegységi értékek védelméig, - a tárgyilagos definícióktól az azok humán tartalmát értelmező-képviselő konkrét példákig.

- erről szól a kiállítás:
helyszín: Kapolcs, Faluház; időpont: 2016. július 22.- 31.

- és a kapcsolódó beszélgetés:
helyszín: Kapolcs, Faluház; időpont: 2016. július 24., vasárnap 11.00

Eleőd Ákos beszélgetőtársai:
- Klaniczay Péter Forster-díjas építész, örökségvédelmi szakértő – ICOMOS MNB alelnök - Pozsár Péter építész – Hello Wood
- Pécsi Erika belsőépítész – Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet
A kiállítás elkalauzol budapesti épített örökség-konferenciától „a tájban élő emlékekig”; a pozitív példák közt meglátogatja a diszeli Látványtárat és a balatoncsicsói plébániát; bemutat TÉKÁ-t és Völgyzugolyt, kapolcsi VölgytörtéNET-et és a Vigántpetend-Hello Wood kapcsolat új fejezetét; s ennek okán összefoglalja e kapcsolat régi fejezeteit, az elmúlt évek csórompusztai HW-alkotótáborait.

A kiállítás zárótablója – bulvármondattal élve – „kiállításon még soha nem látható képeket tartalmaz”, - de ez speciel itt és most még igaz is: a Hello Wood legfrissebb építményeinek, a Művészetek Völgye előtti napon befejeződő alkotótáborának képeit;

→ a téma iránt érdeklődő Völgylátogatók így a Völgy területén belül is találkozhatnak az új projekt-faluval, - egyben figyelemfelkeltés & kedvcsináló, hogy el is sétáljanak oda.Az ÉpMűvVölgy-sorozat:
VölgyFutár, 2013:
Az összművészeti fesztiválok lényegükből kifolyóan igyekeznek az ember által alkotott minden szépséget, gondolatot, hozzáadott értéket megmutatni. Zene, tánc, képzőművészet, irodalom, film, iparművészet sorakozik egymás mellett ezeken a rendezvényeken, és nekünk csak mint egy polcról, a kosarunkba kell pakolni az épp megkívánt élményt. Ám építészetet hiába is keresnénk, hiánycikk az, még a pult alól sem kerül elő..., nem így a Völgyben!
Nem így a Völgyben, ahol Eleőd Ákos építész sorozatot indított „Építészet a Művészetek Völgyében” címmel. Évről-évre komplex témákról szólnak az építészeti kiállítások és beszélgetések: komplex élményt nyújtani, nem csupán egy-egy épületet megmutatni.
Eleőd Ákos, 2012:
Az adott korok jelen idejű építészete mindig magában kell, hogy foglalja a múlt értékeinek, az építészeti örökségnek tiszteletét csakúgy, mint a jövő tervezését, a települések fejlődésének átgondolt jövőképét, - az építészet szól vizuális kultúráról és a tér tudatos, érzékeny kezeléséről; szól önbecsülésről és közösségi értékekről, – egyszerűen értelmezhetetlen s elfogadhatatlan, hogy az építészet ne legyen szerves része, fontos eleme a mindenkori kulturális közgondolkodásnak.
Az első lépés tehát, hogy az építészet legyen jelen a kortárs kultúra eseményein, – legyen természetes, hogy ott van! – most pl. a Művészetek Völgyében. A második lépés persze az, hogy mivel, milyen anyaggal képviselteti magát, – kurátori koncepciómat megfogalmazva mindenképpen arra helyeztem a hangsúlyt, hogy komplex témákat válogassak, amelyek az építészet árnyalt gondolati hátterébe engednek bepillantást.

Persze naivság lenne azt hinni, hogy egy művészeti fesztivál esemény-sorozatában egy építészeti program ottléte óriási fordulatot eredményezne a közgondolkodás terén; ugyanakkor meggyőződésem, ha a VölgyLátogatók értő szemmel olvassák, akkor felsejlik bennük: csuda dolog lehet az, aminek környékén ennyi szeretet, humánum, érdekesség és tudás csoportosul..., amit úgy hívnak: Építészet.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Élő emlékművet állítanak az ország első miniszterelnökének, Lee Kuan Yew-nek. 

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A prototípus már 2018-ban elkészült, a tervek szerint még ebben az évben három új elemmel bővül a repertoár.

Öt tévhit, ami miatt épületeket bonthatnak le

Öt tévhit, ami miatt épületeket bonthatnak le

Mert a meglévő épületek is bőven rejtenek lehetőségeket. 

Hirdetés