Dzsungelbunkerek

Designkunyhók az erdő mélyén.

Kolumbiában, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található az oslói székhelyű LCLA iroda és Clara Arango helyi építész közös munkája, a két különálló építményből álló együttes, amelyeket ösvény és egy telepített kert köt össze egy erdei tisztáson. A két épületrész szándékosan különül el egymástól, stílusuk és anyaguk – a látszóbeton és rozsdamentes acél – azonban eltéveszthetetlenül összekapcsolja őket.
 

 

A helyszín eredetileg hegyi legelő volt, a tervezők buja növényzetet varázsoltak a két ház köré, amely karakterében a magashegyek flóráját idézi – vadon élő orchideákat és a broméliákat. A két épületrészt szándékosan választották el egymástól, mindkettő eltérő karaktert mutat és életérzést közvetít. Az egyik lábakon áll és lombok veszik körül, a másik mélyen a földbe süllyed és felülről kap természetes fényt. 

 

 

A rozsdamentes acél részletek, – az ablakprofilok és a zsaluk – mindkét építményre jellemzőek, csakúgy, mint a zsaluzat mintáját megmutató nyersbeton falak. Mindent a hosszú élettartam és a karbantarthatóság követelményeinek megfelelően találtak ki. A beton design hatását szelídítik a lágy esésű függönyökből készült térelválasztók

Az építmények nem nagyok, 60, illetve 75 négyzetméteresek, de elhelyezésük a tájban, és nagy nyílásaik megnövelik a térérzetet. A különböző telepítésből adódóan más és más hangulatot adnak a bent tartózkodónak – a kisebb ház szinte lebeg a táj fölött, míg a nagyobb mélyen beágyazódik a természetbe.

 


 

Stúdió: LCLA office | @lcla_office + Clara Arango
Projekt helyszíne: El Retiro, Kolumbia
Megbízó: magán
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 60+75 m²
Fotók: Luis Callejas | @lcla_office

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dzsungelbunkerek

Dzsungelbunkerek

Designkunyhók az erdő mélyén.

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Megnyitja kapuit a Régi Prokurátus Velencében

Több mint 500 éves története során először léphetünk be a Szent Márk téren álló épületbe.

Téli rege
  • 2021-11-29 11:00
  • Deco

Téli rege

Praktikusan átalakított belső terek, amiket egyedi megoldások tesznek igazán stílusossá. Egy különleges télikerttel rendelkező sashegyi villa alsó szintjének teljes átalakulása otthonos, polgári lakássá. Cikkünk az OCTOGON Deco 2020/6-os lapszámából.

Nincs találat!

Hirdetés