Hirdetés

2017 decemberében az építőipari termelés volumene 35,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. 

2017 decemberében az építőipari termelés volumene 35,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján decemberben az építőipar termelése 3,9%-kal emelkedett az előző havihoz mérten.

2017-ben az építőipari termelés 29,6%-kal bővült 2016-hoz képest. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 5,2%-kal magasabbak voltak a 2016. évieknél.

2017 decemberében az előző év azonos hónapjához képest:

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 28,9, az egyéb építményeké 45,3%-kal. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbiak esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 27,2, az egyéb építményeké 53,2, a speciális szaképítésé 31,7%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1%-kal. Az egyéb építmények közül több, nagy értékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 129,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5%-kal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

2017. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest:
Az építőipari termelés volumene 29,6%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten. Az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 34,8%-kal emelkedett 2017-ben.

Építőipari termelői árak:

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9%-kal nőttek az árak 2016 IV. negyedévéhez mérten.

Az építőipar árai 1,6%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Az építőipari termelésScheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójának szakértői nyilatkozata, melyet a fenti jelentés értékeléseként adott ki:
„A tavalyi évben meghatározó növekedést dedikálhat az építőipar, az eredmények szerint 29,6%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene. A szféra egyik legmeghatározóbb szegmensének az ipari létesítmények számítottak, melyekről alapvetően kevés szó esik, ritkán említik az elemzésekben, annak ellenére, hogy rendkívül fontos fejlődési potenciált jelent.

Az ipari és raktárépületek, sportlétesítmények és oktatási épületek kivitelezésének mutatói növekedése 2018-ban is meghatározó lesz. Pozitívumként könyvelhető el, hogy az építőipar ágazatai között jelentős lehetőséggel bírnak a speciális szaképítések, amelyet a 31,7%-kos növekedési index is alátámaszt.

2017 legnagyobb értékének azt a szakmai összefogást és egyre dinamikusabb megoldáskeresést látom, mely az építőiparban kifejezetten javulni és fejlődni látszik. Ugyanakkor, az sem elhanyagolható, hogy erősen növekvő tendenciát mutat a piac bővülése és élénkülése, ezt támasztja alá az, hogy az év végén megkötött új szerződések száma 124,7 százalékkal nőtt.

A többi iparágat is komoly mértékben meghaladó cégalapítási adat is mutatja, hogy a magasépítés szárnyal, de a fejlesztőknek, beruházóknak figyelnie kell arra, hogy releváns és valós szakmai háttérrel rendelkező kivitelezőket válasszanak. A magasépítéssel kapcsolatban prognosztizálhatóan ez a növekedés a 2018-as évben is meghatározó lesz, a tavalyi évben a magasépítés teljesítményének emelkedése az ipari épületek mellett a kulturális, oktatási épületek építésének növekedése szintén meghatározó volt. Fontosnak tartom továbbá azt is, hogy a nyugati-európiai új és aktuális tendenciákat lehetőségeinkhez mérten kövessük, az évek óta meghatározó, szegmenst érintő problémákkal kapcsolatban pedig változás következzen be.”

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lightning design, építőipar és young talents program a MOME-n

Lightning design, építőipar és young talents program a MOME-n

MOME x MDDÜ x Market x Be Light! – tudástranszferrel erősíti szakmai kapcsolatait a designegyetem.

Fegyelmezett német cégközpont ipari jelleggel – és rengeteg poénnal

Fegyelmezett német cégközpont ipari jelleggel – és rengeteg poénnal

Május végén birtokba vette új székházát a Market.

Óvoda és háziorvosi rendelő is nyílik a BudaParton

Óvoda és háziorvosi rendelő is nyílik a BudaParton

A főváros legújabb városnegyedében folyamatosan bővülnek a kereskedelmi egységek és a rekreációs lehetőségek is.

Hirdetés