Špela Videčnik a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 című konferencián a ljubljanai építészirodája nemzetközi munkáiról beszélt.

Szlovénia kis ország, az OFIS arhitekti stúdió mégis sikeressé vált Európában. Az áttörésben komoly szerepet játszott egy Fehéroroszországból váratlanul beeső e-mail – derült ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

„Sokat változott a város azóta, hogy tinédzserként itt stoppoltam” – adta meg előadása alaphangját Špela Videčnik, aki hamar a hazájára váltott. „Bár Szlovénia egy kétmilliós kis ország, kulturálisan, klimatikusan is nagyon változatos.” Az OFIS arhitekti első munkája a ljubljanai városi múzeum bővítése volt, nem sokra rá következett az NK Maribor stadionjának felújítása. Az ihletet a hatalmas, hatvanas évekbeli betonív adta, és a megvalósítás olyan jól sikerült, hogy egy napon e-mailt kaptak Fehéroroszországból: a BATE Boriszov focicsapata számára egy az egyben megvennék a terveket. „Egy az egyben azért ne, igazítsuk a helyszínhez!” – mondta Videčnik és a partnere, Rok Oman, a rugalmas belorusz sportvezetők pedig igazat adtak nekik.

A stadion leglátványosabb része kétségtelenül a lyukacsos textil hatását keltő héj, a Skin, amely mögött még egészen a lelátókig van tér, ami utcaként működik és számos közfunkciót ellát.

Videčnik hosszabban beszélt még egy párizsi tervükről is, érthetően, elvégre az OFIS-nak a francia fővárosban is van már irodája. A Basket Apartmanház Párizs 19. kerületében áll, a La Villette park mellett. Egy rendkívül keskeny, 11x200 méteres telekre tervezték a házat, amely keletről egy új villamosvonalra néz, míg nyugatról a remiz tetején lévő focipályára. Elsősorban a bent lakó egyetemistáknak akartak egészséges környezetet teremteni a tanuláshoz és a találkozásokhoz.

Mivel a focipálya felőli részből a város, mi több, az Eiffel-torony is látszik, itt végig nyitott folyosó van, és innen közelíthetőek meg az apartmanok. A túloldali homlokzaton minden apartmanhoz különböző méretű erkélykosarakat terveztek, ezek iránya véletlenszerűen változik, változatossá téve a nézeteket és a homlokzat ritmusát.

A fenntarthatóságról 20 centis külső hőszigetelés, 300 m² napelem, és esővíz-gyűjtő gondoskodik. Jóllehet, Videčnik két nagyobb projektet emelt ki, mégsem csak nagy léptékben gondolkoznak: terveztek vidéki házat Szlovéniában, és összerakható elemekből álló kisházakat is, amely akár egészen apró, 9 m²-es is lehet, és elsősorban a megfizethetetlen világvárosok lakásgondjain enyhíthet. 

A Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten: Építészkongresszus 2019 konferencia további előadásairól szintén közlünk rövid összefoglalót. Legutóbb Ben van Berkel prezentációjáról írtunk, míg a következő részben Zoboki Gábor előadásáról számolunk majd be.

Az Octogon 2014/7-es száma részletesen foglalkozott a BATE Boriszov stadionjával, továbbá az OFIS extrém körülmények között felépített menedékházáról is beszámoltunk.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

Batman meglátogatta Le Corbusier-t Marseille-ben

A legendás brutalista épület Gotham Cityvé változott.

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Hirdetés