Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a látogatókat.

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésének köszönhetően övezte hatalmas összefogás a várrom állagmegóvását, aminek kivitelezését a Salisbury Kft. végezte. Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a bakancsos turistákat és a látogatókat.

Az új turisztikai attrakció meglétével a térség fellendülésében bíznak az ottélők.

Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területén, az Aggteleki Nemzeti Parkban nem csak a karsztos képződmények, a lenyűgöző cseppkőbarlangok, hanem a történelmi látnivalók is sokat kínálnak az arra járóknak. A térségben található kicsi falu Szögliget, egyik elfeledett kincse Szádvár újult meg az elmúlt időszakban, ami civil összefogásnak és kormányzati támogatásnak volt köszönhető. A bakancsos turisták örömére olyan fejlesztés valósult meg a térségben, amely az ott élők számára igazi vágyálom volt. A Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésére egyre többen álltak az ügy mellé, és így bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa beszédében kiemelte: céljuk az volt, hogy ne csak fizikai, hanem szellemi rehabilitáció is megvalósuljon. Hozzátette, ezzel a rekonstrukcióval a helyiek identitását is erősítik, illetve a kis- és középvállalkozások gazdasági fellendülésében is bíznak az új turisztikai attrakció meglétével. A miniszteri biztos az átadón elmondta: a Nemzeti Várprogram 12 eleme közül a szögligeti egy unikális helyszín.

444 méter hosszú falszakaszt konzerváltak, védőkorlátokat építettek ki, így biztonságos turistaösvények létesültek, emellett kilátópontokat alakítottak ki. Továbbá összekötötték az alsó és a felső várat egy 374 lépcsőfokból álló útvonallal, ami így az ország legnagyobb várbeli tereplécsője lett, és 67,6 méter szintkülönbséget tehetnek meg rajta a turisták.

Az ünnepségen elhangzott, több mint 317 millió forintból újult meg Szádvár. A kivitelezési munkálat, amit a Salisbury Kft. végzett 2021-ben elnyerte a rangos Icomos-díjat is. Az értékmentő munka része volt a várfalak tetején lévő lőrések konzerválása, de az egyik legizgalmasabb feladatot munkatársainknak az alsóvár kapuja adta, melynek az eredeti, megmaradt állapotban csak a felső része látszott ki a föld alól.

A munkálatok során elkészült az egykori fal részleges rekonstrukciója, valamint a gyilokjáró is. A külső vár főkapuja melletti épületben feltártak és részlegesen bemutatnak egy kívülről fűthető, 17. századi boltozatos kemencét, de a vár különlegessége a kilátóvá alakított, Szabó-ház melletti bástyában létrehozott rejtett tárolóhelység is.

Ami pedig Salisbury Kft. régészeinek is nagy örömet okozott, hogy a földmunkák során nem csak középkori és késő középkori leletanyag, hanem őskori (a neolit bükki kultúrához tartozó kb. 5000- 6000 éves) kerámiatöredékek és csiszolt kővéső is előkerült.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának hazai bizottsága négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat adott át.

Tadao Ando által tervezett múzeum nyílt Kínában

Tadao Ando által tervezett múzeum nyílt Kínában

He Art Museum (HEM) néven új kortárs kiállítótér nyílt Fosanban, Kína Kuangtung tartományában.

Először adták át az Év kilátója címet

Először adták át az Év kilátója címet

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyert.

Hirdetés