Hirdetés

A felújított szárny három kiállítással nyílt meg, melyek július 21-től látogathatók.

Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás – az Arcok és tekintetek, Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok - Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata – kapott helyet. 

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg, olvasható az Esterházy-kastély honlapján

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméteren megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg.

Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzat javítási munkáit tartalmazta. A műleírás a fedélszék-megerősítés, a homlokzat-felújítás és a kiállítás bútorainak terveit foglalta magában, valamint a homlokzati megjelenést érintő minden szakági kiegészítést. Így, például: a műemlékileg értékes szerkezetek, az eredeti kőszerkezetek, az oktogon feletti kő szoborcsoport, a kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése, profilozása a feltárt eredeti kialakítás alapján. A kivitelezés 2019 második felében zárult, de a koronavírus-járvány miatt a kastélyrész csak 2021-ben vált látogathatóvá.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a megnyitón elmondta: „A képtár modernitás és tradíció egymást kiegészítő harmóniája. Most olyan kiállítást nyitunk meg a nagyközönség számára ebben a csodálatos, merészen és nagyvonalúan újraértelmezett teremben, amely ilyen összetételben még soha nem volt látható a nagyközönség számára. A képtárban kiállított festményekből 51 db a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének része. 

A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy műtárgy-gyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában. A patkószárny egybenyíló térsora funkcionális és egy-egy terem tekintetében pedig restaurált és rekonstruált térsor, amely időszaki kiállítások befogadására, megvalósítására nyújt lehetőséget.”

Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár című kiállításban 52 festmény látható, amelyek közül 51 a Szépművészeti Múzeum állományából származik, az Esterházy-porcelánkabinetben pedig majdnem 400, a fertődi Esterházy-kastély gyűjteményéből kiválasztott porcelánt állítottak ki, amelyek között ritka és egyedi darabok is megtalálhatók.Az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.

A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei 2021. július 21-től, szerdától lesznek látogathatóak, további információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és weboldalán találhatók.
 

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukcióját idén BigSEE Architecture Award díjjal is elismerték, aminek kapcsán ebben a cikkben beszélgettünk Csillag Katalinnal, a 3h vezető építészével a patkószárnyról.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi elismerésekben részesült a Corvin Technology Park

Nemzetközi elismerésekben részesült a Corvin Technology Park

BigSEE díjat kapott és jelölt az ArchDaily „Év épülete 2022” nemzetközi közönségszavazásán is.

Megalakult a Magyar Kertörökség Alapítvány

Megalakult a Magyar Kertörökség Alapítvány

A hírt a fertődi Esterházy-kastélyban tartott Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferencián jelentették be.

Újabb két magyar építészirodát jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Újabb két magyar építészirodát jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány, melyhez az építész stúdió és a Dobrosi Architects is csatlakozott.

Hirdetés